Sådan bygger du med genbrugsmaterialer

Byggeriet er årsag til en kæmpemæssig udledning af CO2 på verdensplan.
Men der er faktisk tiltag du kan tage for at nedbringe udledningen - ikke mindst ved at benytte dig af genbrugmaterialer.
Vi fortæller her, hvad du kan genbruge, hvor du får fat i materialerne og hvad du skal være særlig opmærksom på.

Byg dit hus af genbrugsmaterialer

10-15 % af verdens CO2-udledning kommer fra produktion af traditionelle byggematerialer ifølge Tænketanken Concito. Samtidig er der et kæmpe spild af byggematerialer i branchen, selvom det er blevet langt bedre de seneste år.

I Danmark står byggebranchen således for 1/3 af landets affald, og det er på trods af, at cirka 80% af byggeaffaldet i dag bliver genbrugt.

Selvom du som privat boligejer er en lille brik i det store billede, har du også et ansvar, når du bygger nyt, til eller om. Heldigvis er det muligt at finde mange byggematerialer brugt og derved mindske verdens ressourceforbrug.

Det gælder blandt andet mursten. Men du kan også finde husdele som vinduer, døre eller sågar hele køkkener brugt. Og ofte kan du finde sten og fliser til terrassen eller indkørslen gratis på Den Blå Avis. Det er bare om at kigge sig omkring og bruge sin fantasi.

Mursten kan nemt genbruges
Mursten skal brændes i lang tid og ved meget høje temperaturer. Der er derfor mange ressourcer at spare ved at genbruge mursten. Ifølge firmaet Gamle Mursten kan man spare miljøet for et ton CO2 blot ved at genbruge 2000 mursten samtidig med, at man får en gave i den patina, stenene allerede har opnået gennem vind, vejr og afrensning

Det kan være svært at finde nok ens mursten til et helt hus. En løsning kan være at vælge at vandskurre eller pudse sit hus, så man alligevel ikke kan se det.

Du kan også gøre et nummer ud af flisernes forskellighed og bruge deres særpræg i facaden ved at lægge dem i et mønster eller bevidst være ligeglad.

De mursten man genbruger til nye huse i dag er alle fra før 1960, mens nyere mursten knuses til vejfyld eller lignende. Det skyldes, at mørtlen før i tiden var blandet med kalk, hvor den i dag er blandet med cement. Og mens kalkmørtel godt kan fjernes fra det brændte ler, er den nyere cementmørtel stort set umulig.

Cementmørtlen hærder dog hurtigere end kalkmørtlen, hvorfor den er praktisk på moderne byggepladser, hvor det helst skal gå så hurtigt som muligt.

Arkitekterne hos Lendager Group har dog fundet på en måde at genbruge de genstridige mursten. I stedet for at insistere på at rense hver enkelt sten, har de fundet på at skære murstenene ud i blokke. Det har de gjort med nogle af de huse fra Carlsbergbyen, der er revet ned, og murstensblokkene bliver nu brugt til nye boliger i Ørestaden ved navn Ressourcerækkerne.

Se de flotte genbrugboliger her

Vær opmærksom på andre standarder i dag
Der er andre krav til materialer i dag. Materialer, der er 50 eller blot 20 år gamle kan derfor indeholde stoffer, som vi i dag ved er giftige eller dårlige for indeklimaet. Er du i tvivl, om du kan bruge et bestemt materiale, kan du kontakte Videncenter for Håndtering af Genanvendelse (vhgb.dk).

Fordele ved brugte byggematerialer

Dit hus får historie
Tænk hvis din kommende villa kunne være beklædt med mursten fra en gammel herregård, have et gulv fra en landsbykirke, døre fra en nordjysk skole og køkkenlåger fra en gammel 70’er-villa. Historier og patina gør dit hus levende og mere personligt.

Du kommer på skattejagt
Det tager tid at finde de helt rigtige brugte byggematerialer, men det kan også være sjovt og som en spændende skattejagt, hvor du endda kan blive overrasket af ny skat i din søgen.

Miljøet vil takke dig
Ved at vælge brugte byggematerialer bruger du markant færre ressourcer, hvilket er godt for miljøet, der ikke kan holde til vores nuværende forbrug. 

Du sparer mange penge
Brugte materialer er i de fleste tilfælde langt billigere end nye. 

Du får bedre kvalitet
Ældre døre, håndtag, vinduer eller andre husdele er ofte i en langt bedre kvalitet end de masseproducerede varer, man kan få i dag. 

Benspænd giver gode ideer
Udfordringer skaber ofte nye ideer. Et dogme om at bruge så mange brugte materialer som muligt og minimere dit ressourceforbrug kan derfor presse dig nye og bedre steder hen. Du kender det sikkert selv, hvis du skal skrive noget eller være kreativ. Det er svært, hvis man har alle muligheder, men med en ramme flyder kreativiteten pludselig.

Her kan du finde brugte byggematerialer

Genbyg.dk
Stor onlineshop med brugte byggematerialer. Her kan du finde alt fra gamle døre, håndtag, køkkenmoduler, gulvbrædder og teglsten.

Danskgenbyg.dk
Ny portal for køb og salg af brugte byggematerialer- Som den blå avis – bare kun med fokus på byggematerialer. De er derfor afhængige af, at folk uploader materialer, de vil af med.

Den Blå Avis
Her kan du finde alverdens byggematerialer og ting, folk vil sælge eller sågar give gratis væk.

Gamlemursten.dk  
Her kan du få renset dine gamle mursten for mørtel eller købe andres gamle mursten, så de kan bruges på ny.

Den Grønne Genbrugshal
Stor, gammel hal på Christinania i København fyldt med gamle byggematerialer som døre, skruer, træ, lister og håndtag. De har også andre gamle ting og planter.

Se endnu flere forhandlere med genbrugsmaterialer hos Videncentret Bolius her