Nanna Bering

Bliv ringet op gratis af Nanna Bering

Skriv en besked herunder eller ring

Rækkehus fik funktionel tilbygning i træ

Familien elskede det børnevenlige kvarter, men manglede flere kvadratmeter i deres rækkehus. Løsningen blev en tilbygning, der pludselig gjorde rækkehuset langtidsholdbart og samtidig har bragt familien sammen i det nye rum. Se her, hvad blot 18 kvm kan gøre.

Af: Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Rækkerne af huse. Fine, funktionelle og aldeles identiske ligger de på rad og række. Fyldt til bristepunktet med familier, der som Janne og Carsten er faldet for de klassiske røde murstensrækkehuse i det børnevenlige kvarter.

Men faktisk er husene ikke så ens endda. Kommer man rundt i de små haver, ser man nemlig, at pladsen her er udnyttet vidt forskelligt. Nogle med overdækkede træterrasser, andre med typiske udestuer, der blev knappet på i overtal i 1970'erne.

Og så er der Janne og Carstens lille tilbygning, der ikke syner af meget – men som har gjort en kæmpe forskel. Givet dem mere spillerum som familie, og frem for alt gjort, at de nu kan se sig selv i det lille rækkehus mange år endnu.

Vi havde brug for en løsning, der passede til os som en familie med større børn og som gav os lidt mere plads i de rum, vi er fælles i.

Friske fra lejlighed i København føltes rækkehuset på 125 kvm i to etager ellers som et rigtig godt match, da parret flyttede ind for over 10 år siden. Og pladsen var i princippet også fin de første par år med to små børn. Men med tiden, og to voksende drenge, kunne de godt se, at de enten måtte flytte eller tænke helt ud af boksen.

– Egentligt så vi det som et rigtig godt begynder-hus. Men vi er kommet til at elske kvarteret, så for os var det en stor værdi, at blive boende her og ændre på vilkårene frem for at flytte til større, fortæller Janne.

Nu hvor rækkehusets to værelser på førstesalen er blevet drengenes, er Janne og Carsten flyttet ind på det, der tildligere fra rækkehusets kontor. Der er tænkt meget over at skabe en naturlig forbindelse mellem de funktionerne, og ovenlys-løsningen er med til at kaste både lys og luft ind til soverummet, ligesom den giver en stor loftshøjde, som øger rumfornemmelsen. Familien nyder deres nye stue, hvor enten børn eller voksne kan trække sig tilbage til fra køkkenalrummet. Sofaen er fra Hay, det grønne tæppe fra møbelhuset i Ry. De grå natursten på gulvet er fra Flise Bent.

De relativt få ekstra kvadratmeter, familien havde brug for, nærmere bestemt 18 styks, er kommet til i form af den lille trækasse, som på naturlig vis hægter sig på huset og giver læ til den nye terrasse, der fulgte med i kølvandet.

─ I princippet kunne vi bare have lavet det lille kontor i stueetagen om til soveværelse, og ladet drengene få de to værelser ovenpå, men så føltes huset bare for småt. Vi havde brug for en løsning, der passede til os som en familie med større børn og som gav os lidt mere plads i de rum, vi er fælles i, fortæller Carsten, der i første omgang mente, at han, som er ingeniør, selv kunne projektstyre sådan en tilbygning.

Vi føler, vi har fået så meget mere plads, uden at vi er gået på kompromis med det originale hus. Drengene har fået fred ovenpå, og vi har fået et dejligt soveværelse.

– Vi begyndte på ideen før vi reelt havde et behov, og jeg troede, at jeg bare kunne gå videre til en tømrervirksomhed med nogle skitser, vi engang havde fået fra en arkitekthjælp. Men der manglede simpelthen for mange detaljer – og som rækkehus skal man tænke sig rigtig godt om i forhold til lys, funktioner og indsigt fra naboer. Det er arkitekten bare bedst til, siger han. 

I stedet tog parret fat i den lokale arkitekt Nanna Bering, der er medlem af Danske BoligArkitekter, og som de havde fået anbefalet af bekendte.

FAKTA OM TILBYGNINGEN

Familien fik: En arkitekttegnet tilbygning på 18 m2 med dagligstue, der gav luft og en bedre rumudnyttelse i resten af huset. Tilbygningen har glasparti mod haven og et ovenlysvindue, der trækker dagslys ind i det nye soveværelse. I forbindelse med tilbygningen blev der anlagt en ny træterrasse med brede trin til haven.  

Proces: Arkitekt Nanna Bering har stået for skitseprojekt, myndighedskontakt, projektering og byggeaftale.

Materialer udvendigt: Facadebeklædning i lærketræ og vinduesrammer i zink. Ovenlys fra Velux.   

Materialer indvendigt: Ekstra store gulvfliser i natursten.

Byggepris: ca. kr. 600.000 kr. inkl. arkitekthonorar.

Kig fra køkkenets spiseplads ind til opholdsstuen og gennem skydedøren til den nye stue i tilbygningen. Familie savnede mere plads i underetagens fællesrum, og har nu flyttet tv'et ud i tilbygningen, så der er mere luft mellem funktionerne, og både børn og voksne har muligheden for at trække sig lidt tilbage.
Kig ud til tilbygningen fra stuen. Arkitekten har leget med loftshøjden og gjort den så høj som muligt lige her, hvor man træder ud i den nye stue. På den måde får man en stor rumfornemmelse, på trods af, at her reelt kun er 18 kvm ekstra. De fritlagte bjælker i træ taler også sammen med de brede dørtrin i træ, som går i gen herude. Læg også mærke til de grå naturstensfliser fra Flise Bent, der er valgt i en ekstra stor størrelse, så rummet syner større. Sofa og sofabord fra Hay, lampe fra Artemide og grønt tæppe fra Bolighuset i Ry.
Parrets nye soveværelse ligger i forbindelse med den nye tilbygning i det, der engang var rækkehusets trange kontor. Herinde er ingen vinduer, så udfordringen lød på at få så meget lys og luft ind, som muligt. Det er der kommet med den ovenlys-løsning fra Velux, som er sat ind i overetagens skunk, så lyset kommer helt herind. I stedet for en regulær dør, har parret sat transparente skydegardiner op fra Ikea.

– Vi svingede godt sammen! Nanna forholdt sig til de oprindelige ideer, kom med sine ændringer og var i det hele taget den, der sørgede for at løsningerne matchede os, det originale hus og gav os flere muligheder i indretningen, fortæller Janne.

Tilbygningen bliver nu brugt til en lys ekstra stue, man kan trække sig tilbage til – og så kaster dens nye arkitektoniske træk med gulv til loft vinduer og ovenlys masser af dagslys ind til det lille soveværelse, der tidligere var husets trange kontor.

Men kunne de ikke have bygget lidt mere til, nu hvor de var i gang?

Byggeprocenten sagde ja, men familien fravalgte faktisk flere kvadratmeter for at bevare harmonien i huset.

I stedet har arkitekten brugt energi på at få tilbygningen til at virke så lys og rummelig som mulig. Blandt andet ved at have en stor loftshøjde og smarte løsninger som skydedøre og vinduer, der går rundt hjørner.

– Vi føler, vi har fået så meget mere plads, uden at vi er gået på kompromis med det originale hus. Drengene har fået fred ovenpå, og vi har fået et dejligt soveværelse. Samtidigt så bruger vi den nye stue meget mere, end jeg havde turde håbe på. Nu flyder vi derude alle fire til en god film eller lektielæsning, og vi har på den måde fået skabt et nyt rum for samvær, fortæller Janne.

Arkitekt Nanna Berings bedste råd

  • Vil du bygge til på dit rækkehus, er det vigtigt, at tilbygningen ikke "tager pusten" fra det oprindelige hus. Bevar indtrykket af, at rækkehuset er "hovedhuset", og at det indgår i en samlet bebyggelse.
  • Bryd med materialerne, så tilbygningen f.eks. fremstår med let facadebeklædning i træ i forhold til en tungere murstensfacade på rækkehuset. Proportionerne i døre og vinduer kan dog stadig hænge sammen.
  • Husk at følge grundejerforeningen og lokalplanens retningslinjer for tilbygninger. Nogle gange kan det være nødvendigt at indhente dispensation ift. de udstukne rammer, og derfor er det altid en god idé, at informere sine naboer om projektet, da en tilbygning jo også ofte kommer til at ligge i naboskel. Der er også særlige brandkrav, som skal opfyldes, hvis man bygger i skellinjen.
  • Med en tilbygning til et rækkehus skal du gøre dig klart, hvordan der hentes dagslys ind til det bagvedliggende rum – så husets eksisterende rum ikke får en ringere kvalitet af tilbygningen.
Soveværelset er enkelt indrettet i det lille rum, som før var husets kontor. Her er ingen vinduer, så det var vigtigt at få så meget lys herind, som muligt via ovenlysløsningen. Skydegardinerne er fra Ikea, træknagerne fra Muuto, sengetæppet hjembragt fra Kina.
De indbyggede skabe med skydelåger giver masser af opbevaring uden at stjæle af pladsen.
Kig ud til tilbygningen fra stuen. Arkitekten har leget med loftshøjden og gjort den så høj som muligt lige her, hvor man træder ud i den nye stue. På den måde får man en stor rumfornemmelse, på trods af, at her reelt kun er 18 kvm ekstra. De fritlagte bjælker i træ taler også sammen med de brede dørtrin i træ, som går i gen herude. Læg også mærke til de grå naturstensfliser fra Flise Bent, der er valgt i en ekstra stor størrelse, så rummet syner større. Sofa og sofabord fra Hay, lampe fra Artemide og grønt tæppe fra Bolighuset i Ry.
Nu hvor rækkehusets to værelser på førstesalen er blevet drengenes, er Janne og Carsten flyttet ind på det, der tildligere fra rækkehusets kontor. Der er tænkt meget over at skabe en naturlig forbindelse mellem de funktionerne, og ovenlys-løsningen er med til at kaste både lys og luft ind til soverummet, ligesom den giver en stor loftshøjde, som øger rumfornemmelsen. Familien nyder deres nye stue, hvor enten børn eller voksne kan trække sig tilbage til fra køkkenalrummet. Sofaen er fra Hay, det grønne tæppe fra møbelhuset i Ry. De grå natursten på gulvet er fra Flise Bent.
Detalje fra stuen med sofabord fra Hay, lampe fra Artemide og vase fra Kähler.

Familiens bedste byggetips

Byg til i stedet for at flytte. Overvej, om det kan betale sig at bygge til. Det koster nemlig også penge at sælge og købe en ny bolig, og for de penge kommer man ofte langt i en tilbygning.

Vær åben overfor alternative ideer. Stol på arkitekten, og lad dig overbevise. Det kræver tillid, og at du stiller de rigtige spørgsmål undervejs.

Dyrk detaljerne. Det er dem, du bliver gladest for senere hen. F.eks. er vi lykkelige for både antallet og den måde, de indbyggede lamper er placeret i loftet.

Materialevalget har været afgørende for, at tilbygningen har hægtet sig så fint og æstetisk på rækkehuset. Facaden i lærk er farvemæssigt fint afstemt med de gamle røde mursten, og detaljerne omkring vinduerne i zink er med til at give bygningen et moderne udtryk, der matcher terrassens sølvgrå træ.