Guide

Hvorfor bruge en arkitekt?

Mange byggeprojekter kommer aldrig en tur omkring tegnebordet hos en arkitekt. De ender hos tømreren eller en entreprenør, der kan være nok så dygtig til at bygge, men som ikke nødvendigvis har det særlige øje for detaljen og helheden, som arkitekten har. Dermed risikerer du at gå glip af den virkelig gode idé, den originale løsning eller det personlige design. Læs her alle de gode argumenter for, at det betaler sig at have en arkitekt med på sidelinjen, når du bygger om og til.

6 gode grunde til at bruge en arkitekt

  1. Du får en ekspert med på holdet
  2. Du får mest muligt ud af budgettet
  3. Du får en lovlig bolig uden administrativt besvær
  4. Arkitekten har det store overblik
  5. Du får frigivet tid
  6. Du undgår bøvl og byggeskader

Se uddybning af rådene herunder.

1. Arkitekten er ekspert

Selvom du er fyldt med gode idéer til dit byggeprojekt, er det ikke sikkert, at du har fundet den rigtige endnu. Måske skal det hele vendes på hovedet før tingene går op.

Arkitekten ser, hvad huset kan bære – både arkitektonisk og byggeteknisk. I sin analyse kombinerer arkitekten din hustype og de særlige kvaliteter ved huset og haven med dine ønsker til ændringer.

Arkitekten kigger også på de praktiske begrænsninger – måske kan huset ikke holde til en ny førstesal, og så må idéerne bevæge sig i andre retninger. På den måde når arkitekten frem til en original løsning, der passer til dine behov og dit hus.

2. Få mest muligt ud af budgettet

Når du skal sammenligne tilbud fra håndværkere, kan det være svært at gennemskue, hvad de egentlig indeholder – og især, hvad de ikke indeholder og dermed kan komme til at betale ekstra for senere i forløbet. Arkitekten kan hjælpe dig med at knække tallene, så du vælger det rigtige og slipper for økonomiske overraskelser.

En dygtig arkitekt med mange års erfaring fra byggebranchen er nemlig langt bedre end dig til at gennemskue timeforbrug og materialepriser, og derfor er det ikke ualmindeligt at arkitekten kan barbere op til flere hundrede tusinde kroner af byggesummen. Men besparelsen afhænger naturligvis af projektets størrelse.

3. Lovlig bolig uden administrativt besvær

Prøv at google ”byggeregler” – og det vælter frem med komplicerede regelsæt, der hurtigt kan dræbe lysten til at bygge. Heldigvis kan du slippe for mange timers ørkenvandring i lovjunglen, hvis du lader arkitekten står for lovliggørelsen af dit byggeri.

Byggetilladelse, energikrav, planlov, bygningsreglement, ibrugtagningstilladelse. Dette er blot et lille udpluk af de mange regelsæt, som du skal være opmærksom på for at gennemføre et større byggeprojekt. Og hvad værre er, bærer du selv ansvaret for lovligheden i dit byggeri. Det betyder, at du kan komme juridisk og økonomisk i klemme, hvis projektet enten ikke lever op til reglerne eller der mangler vigtig dokumentation i din byggesag.

4. Arkitekten har det store overblik

En boligarkitekts arbejde starter ved skitsetegningen af byggeprojektet, der udarbejdes ud fra dine behov og ønsker sammen med arkitektens øje for detaljer og helhed. Udover at skabe en smuk og funktionel bolig med en god sammenhæng, så kan arkitekten blandt andet hjælpe med at udarbejde en overordnet tidsplan og med at forhandle priser med håndværkere.

En arkitekt, kan give et realistisk bud på, hvad byggeriet vil koste og kan føre tilsyn på byggepladsen. En arkitekt kan følge dig hele vejen i dit byggeprojekt; fra første spæde idé til færdig drømmebolig. Læs mere i Guide til dit byggeprojekt, som leder dig igennem alle stadier af et byggeprojekt.

5. Få frigivet tid

Møder med håndværkere, samtaler med kommunen, tilsyn på byggepladsen og timer med administrativt papirnusseri. Det er tidskrævende at bygge og tiden er netop en af de store faldgruber, når boligejere kaster sig ud i større byggeprojekter. Heldigvis kan du overlade alle de tidsrøvende opgaver til arkitekten, der også kan styre tidsplanen.

Det første skridt til en succesfuld byggeproces er en realistisk tidsplan. Det kan en arkitekt lave for dig, fordi han eller hun ved, hvor lang tid de forskellige arbejdsopgaver i et byggeprojekt tager, og hvor der typisk skal sættes lidt ekstra tid ind for at undgå overskridelser.

En arkitekt har også erfaring med at koordinere håndværkerne, svare på deres spørgsmål om materialer og detaljer og sørge for, at alle bliver færdige til tiden.

6. Undgå bøvl og byggeskader

Det er de færreste boligejere, der har den byggesagkyndighed, det kræver at tjekke, om alt nu også bliver lavet efter bygningsreglementets forskrifter, og som arkitekten har beskrevet og tegnet det. For det kræver nemlig ikke kun tid, men også at du ved præcis hvad, du skal kigge efter og på hvilket tidspunkt. Derfor bør du overveje at få en arkitekt til at føre tilsyn med håndværkerne og deres arbejde.

Formålet med at føre tilsyn med byggeriet er først og fremmest at sikre, at håndværkerne leverer det arbejde, som projektmaterialet beskriver, i den kvalitet, som arbejdsbeskrivelsen lægger op til og som håndværkerne har beregnet deres pris ud fra. Det handler med andre ord om at få det for pengene, som du har bedt om, og som du også kommer til at betale for i sidste ende.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.