Arkitektens 5 bedste tips til sommerhuset

Dit sommerhus skal ikke bare være ”bolig nummer to” men derimod skabe rammerne for noget andet end det liv, du lever til dagligt. Det mener arkitekt Marie Fenger Ehlers, der giver sine bedste råd til dit nye sommerhus. 

Af: Line Jensen
Foto: Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

1. Vælg den rigtige placering på grunden

Det gælder om at få det mest muligt ud af omgivelserne. Sørg for at placere huset på grunden, så du får det mest optimale ud af huset i forhold til udsigten og kig samt lysindfald og vindforhold. Tænk over, hvordan soveværelser og opholdsrum er placeret i forhold til verdenshjørnerne og overvej, hvor lyset skal komme ind. Når først huset er bygget, er det nemlig svært at lave om på.

EN DRØM INDENFOR OG UDENPÅ // Med store vinduer, skønne materialer og en placering med direkte forbindelse til Kattegat, er sommerhuset her lidt af drøm. Udvendigt er sommerhuset beklædt med sorte trælister på både tag og ydervægge. Indvendig består materialeret på både vægge, gulv og loft af asketræ. KLIK på billedet for at se mere til huset.

2. Få skabt nogle gode uderum

Sommerhuslivet handler i høj grad om at dyrke udelivet. Derfor er det vigtigt at få skabt nogle gode uderum, som både kan danne rammen for livet i det fri og ikke mindst forlænge årstiderne. Det gælder om at tænke i, hvordan bygningskroppe kan hjælpe med at skabe uderum, hvor man kan sidde i læ, og hvor det er rart at opholde sig. Disse rum kan skabes både ved hjælp af en vinkel på huset, et anneks, læmure eller andre former for afskærmning.

TRÆ OVER ALT // Der er ingen hvide vægge i sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær. Til gengæld er hun og sommerhusejerne gået all in på træ, der både dækker gulv, lofter, vægge og sågar også møblerne, der er bygget ind i konstruktionen. Et modigt men superflot valg, der gør sommerhuset til noget helt særligt og går i flot spænd med naturen udenfor. KLIK på billedet for at se mere til huset.

3. Bind ude og inde sammen

Bind uderum og huset sammen så meget som overhovedet muligt. Det kan du fx gøre ved at åbne op for et alrum eller opholdsrum ud mod en terrasse ved hjælp af fx skydedøre. På den måde bliver overgangen mellem ude og inde flydende. Terrassen bliver trukket ind i stuen – og omvendt, og på den måde kommer du tættere på naturen.

Arkitekt Marie Fenger Ehlers deler her sine bedste tips til sommerhuset. Hun arbejder på tegnestuen FoZ Arkitekter.
SKØNT LIV I MELLEMRUMMET // Sommerhuset består af to bygninger, der indrammes af markante mure i sort træ. Mellem de to bygninger er der både udekøkken, spiseplads og udebruser, så familien kan nyde livet udendørs i sommerhuset, der omsluttes af klitterne. KLIK på billedet for at se mere til huset.

4. Skab rammerne om et andet liv

Sommerhuset skal danne rammen om et andet liv end det, du lever til dagligt. Typisk er sommerhuset mindre, og det gælder derfor om at udnytte den kompakthed og intimitet, der kendetegner det.

Tænk indretningen ind fra starten. Integrer møbler og andet inventar fast i huset, så der bliver skabt rene rum og linjer, og så det begrænsede areal bliver udnyttet til fulde. Når sommerhuset en dag måske skal sælges, vil man typisk sælge det med inventar, og her vil det være en fordel at have indbyggede skabe og faste møbler.

STRÅTÆKT SKØNHED I RØRVIG // Det store sommerhus til tre generationer, tegnet af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg, ligger på langs ad en smal grund i naturskønne omgivelser. Huset slanger sig i græsset, hvor der naturligt skabes opholdsrum og læ i nicher i hele husets længde. Trædesten og terrasser er der også sørget for, så familien kan nyde livet i det fri. KLIK på billedet for at se mere til huset.

5. Vælg materialer, som passer til omgivelserne

Sørge for at sommerhuset tilpasser sig omgivelserne. Gå efter varme og naturlige materialer, der hjælper med at skabe en rar og intim stemning og ikke mindst god akustik. Overvej også at bruge nogle af de samme materialer ude og inde, så der bliver skabt en sammenhæng mellem selve boligen og udearealet. Ved at genbruge materialer vil overgangen mellem ude og inde blive mere glidende. 

PÅ FØRSTE RÆKKE TIL DEN DANSKE SOMMER // Arkitekt Søren Sarup har i dette sommerhus skabt en hel særlig sammenhæng mellem ude og inde. Ved at undgå vinduesrammerne og bygge ruden ned i jorden, har arkitekten sørget for en direkte visuel overgang fra stuen til terrassen, der ligger i samme højde. KLIK på billedet for at se mere til huset.