Guide

3 forvandlede sommerhuse

Har dit sommerhus et lidt træt udtryk? Eller er det reelt nedslidt og trænger til en energirenovering og opdateret funktionalitet? Fortvivl ikke! Se her, hvordan tre arkitekter har forvandlet, nærmest fortryllet, tre ældre sommerhuse, som trængte til opgraderinger.

Fra 70'er-murstensvilla til træbeklædt sommerhus

Sommerhuset her blev oprindeligt bygget som helårsbolig i 1977, men det ligger i et sommerhuskvarter med udsigt til havet og havde derfor funktion som sommerhus, da ejerne kontaktede arkitekt Kim Pretzmann Olesen. 

Ønsket fra ejernes side var at forandre husets udtryk, så det i langt højere grad matchede funktionen som sommerbolig. Udover ændringerne af selve huset ville de også gerne have hjælp til at få skabt nogle uderum, der inviterer til ophold på alle tider af dagen, og endelig var der også behov for energimæssige forbedringer i 70'er-huset.

Før forvandlingen stod sommerhuset som en tung og massiv bygningskrop i røde mursten på en flad græsplæne. Fra altanen på første sal var der havudsigt, men hverken altanen eller den delvist overdækkede terrasse nedenunder var særligt indbydende eller nemme at indrette. 

Med ombygningen af sommerhuset er begge uderum gjort mere indbydende med blandt andet træ som nyt facademateriale på hele huset og med bedre lysindfald. Træfacaderne har givet huset en ny karakter af sommerhus, og huset er samtidig blevet efterisoleret og har fået nyt tag.  

På altanen er det tidligere tværgående plankerækværk blevet erstattet af et nyt i metal. Det nye rækværks spinkle struktur giver et langt bedre udsyn. Udsigten og lysindfaldet er også tilgodeset med en ny åbning i taget, som bringer dagslyset ind fra en ekstra side. 

Som en del af ombygningen har sommerhuset fået en tilbygning, som rummer husets nye stue og spisestue. Tilbygningen har bidraget til at skabe flere hjørner og indhak, som giver læ og afskærmning af de mange nye uderum som her et nyt pool-område med udebruser. Fra pool-området er der direkte adgang til saunaen, som der også er blevet plads til en tilbygningen.

Fra stuen i sommerhusets nye tilbygning er der direkte adgang til nye træterrasser på to sider af huset, og de store gulv til loft-vinduer sikrer en god visuel og praktisk forbindelse imellem inde- og uderum. 

Taget på tilbygningen mimer formen på det oprindelige hus' tag, og facaden i træ tilfører varme og forstærker følelsen af at være i sommerhus. Den brede overdækning på en del af terrassen tjener både til at skærme for solen i løbet af dagen og til at holde duggen på afstand om aftenen.

Opdatering til enkelt nordisk design

Arkitekterne Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman fra Monomal har stået i spidsen for ombygningen af dette sommerhus, som blev bygget i 1970'erne. Dels havde ejerne brug for at tilføje nogle ekstra værelser til husets oprindelige, beskedne størrelse, og dels ønskede de en visuel opgradering, så huset fik mere karakter og bedre arkitektonisk sammenhæng. 

Tilbygningen, som ses her i forlængelse af det oprindelige hus, har givet sommerhuset en ny, stringent gavl, som kombinerer sortmalet træ med naturligt træ under terrasseoverdækningen. I forbindelse med ombygningen er huset også blevet efterisoleret, og der har været fokus på at få mere dagslys indenfor i husets opholdsrum og på genbrug af materialer i byggeprocessen.

Husets nye facade med sortmalet træ og sorte vinduesrammer har givet det et mere enkelt udtryk, hvor linjerne i træet og de øvrige materialer kommer i fokus. Hvor der før var vinduer ind til spiseafdelingen er der i dag en stor dobbeltskydedør, som giver let adgang til terrassen og skaber sammenhæng imellem inde- og uderum. 

Huset havde i forvejen en god tilknytning til haven, og den har arkitekten forstærket med skydedørene, med lofter til kip i den nye tilbygning og med ovenlysvinduer.

Som led i ombygningen har sommerhuset fået et nyt køkken, som danner en bagvæg i det åbne køkken-alrum-stue. Til køkkenet er der valgt afdæmpede og naturlige farver med en mørk bordplade som forankring. Køkkenet fungerer som et naturligt samlingspunkt i rummet med plads til, at man kan sidde ved køkkenøen på de to barstole. 

Soveværelset i tilbygningen har direkte adgang til terrassen. Forbindelsen til haven har været en prioritet i alle sommerhusets rum. Gulvene er af lyst træ, og alle andre flader er hvide. Det får blikket til automatisk at søge farverne i havens smukke, gamle beplantning.

Fra køkkenet har man kig til spiseafdelingen og til stuen, hvor naturen er rammet fint ind af de sorte vinduer. Der er en spiseplads under åben himmel i forlængelse af stuen, og går man ud af døren i højre side, kommer man ud på den overdækkede terrasse, som er indrettet med lounge-møbler. 

Velkommen indenfor! Eller bliv hængende, og nyd haven og terrassen. Selv i dårligt vejr er man i god forbindelse med naturen i den lyse og rummelige stue, og med store vinduespartier på to sider er der i godt vejr en glidende overgang imellem inde og ude.

Den sorte facade giver sommerhuset det tiltænkte stringente udtryk og står som en flot kontrast til den lyse træterrasse og havens mange farver.

Total forvandling af nedslidt hus fra 1909

Da ejerne købte det gamle sommerhus fra 1909, var det fordi familien var vokset ud af bedsteforældrenes hus, som lå på samme vej. De elskede området på Sydfyn, hvor de var kommet i mange år, og de ville gerne blive ved med at kunne komme i området, men huset var dog i dårlig stand.

Efter rådgivning fra arkitekt Jørgen Dahlgaard besluttede de at bibeholde de gamle murstensmure fremfor at rive ned og bygge nyt. Fundamentet og murene fejlede nemlig ikke noget, så ved at bevare de dele kunne de minimere ressourceforbruget. Alligevel har huset gennemgået en omfattende forvandling, og de gamle mursten er i dag skjult bag en ny træbeklædning. 

Huset har også fået en ny træterrasse, hvorfra der er udsigt til Fredskoven, der strækker sig langs husets grund og ned til vandet.

Ombygningen af huset med nye træfacader, tag af træspån de kan holde i ca. 125 år samt nye glaskarnapper på første sal har forvandlet husets udtryk totalt, og i 2021 vandt arkitekt Jørgen Dahlgaard Arkitekturprisen i Svendborg Kommune for den gennemførte forvandling.

Begrundelsen gik både på det helstøbte resultat, men også på det gennemtænkte arbejde med at minimere klimabelastningen ved at bibeholde de oprindelige murstensvægge i stedet for at rive hele huset ned og starte helt forfra. 

Indvendigt har huset fået en gennemgående opdatering i forbindelse med en tiltrængt energirenovering, og fordi ejerne også havde et ønske om at få ændret planløsningen, blandt andet for at få flere værelser og dermed plads til den store familie. 

De franske døre i stuen er husets oprindelige, men de lyse gulve i douglasgran og de store vinduer imod haven er nye. Træ er et gennemgående materiale både inde og ude, og der er primært brugt nordiske træsorter. Både fra stuen og terrassen er der udsigt over vandet.

Sommerhuset ligger idyllisk placeret ud til både strand og skov, og ved stranden har ejerne fået tilladelse til at bygge en badebro.

Farverne fra både hav og skov har givet inspiration til indretningen. Farverne varierer fra rum til rum, men er gennemgående lyse og milde i en blå-grøn skala i kombination med varme nuancer fra forskellige træsorter. Gode kig til både strand og skov har været i fokus igennem renoveringen. 

Der er skærmet for indkig ved ankomsten til huset. På længere sigt, når bevoksningen omkring huset er vokset op, er det meningen, at hegnet skal fjernes, så der bliver en mere glidende og naturlig overgang imellem grunden og skoven lige ved siden af.

Fliserne er lagt som trædesten, hvor afstanden mellem dem er nøje afstemt, så de passer med længden af et skridt. Ved at begrænse mængden af fliser, er ressourceforbruget til materialer begrænset, og naturen får mere plads.