Tips og råd

Få et børnevenligt badeværelse

Familiens badeværelse skal kunne lidt af det hele. Det skal være praktisk og fleksibelt indrettet, nemt at vedligeholde og gearet til både de hurtige, daglige brus og de dovne weekender med tid til familiehygge. Her er 8 praktiske tips til indretning og valg af materialer.

8 råd til familiebadeværelset

  1. Skaf plads og albuerum
  2. Tænk dobbelt
  3. Investér i et badekar
  4. Prioritér sikkerhed
  5. Skab velvære og varme
  6. Indret funktionelt
  7. Let rengøringen

Se uddybning af rådene herunder.

1. Skaf plads og albuerum

Store badeværelser er praktiske i børnefamilier, fordi de giver mulighed for at indrette rummet med dobbelte funktioner fx brus og vask. Dobbelte funktioner betyder at familien kan komme hurtigere igennem morgentravlheden. Hvis der er for lidt plads i det nuværende bad, bør du overveje at skaffe de ekstra kvadratmeter ved at slå rummet sammen med et tilstødende værelse eller alternativt at flytte badet til en anden lokalitet i boligen, fx kælderen.

Umiddelbart er en placering tæt på familiens soveværelser det mest optimale, men der kan også være en fordel i at samle alle de funktioner, der har med bad og tøjvask at gøre i ét stort rum i kælderen. Særligt hvis huset har flere etager. Så slipper du nemlig for det evige renderi på trapperne, når det snavsede tøj skal bæres ned i vaskekælderen, og du kan ordne vasketøjet, samtidig med at du overvåger børnenes bad. Har du ikke mulighed for at skaffe flere kvadratmeter, er det vigtigt, at du prioriterer albuerum højere end fx at få plads til både brusekabine og badekar. 

2. Tænk dobbelt

To brusere og to vaske forhindrer kødannelse og flaskehalse på badeværelset i de spidsbelastede perioder morgen og aften. Indret rummet, så det både kan være funktionelt i hverdagen og indbyde til længere hyggestunder i weekenden. 

3. Investér i et badekar

Et rummeligt badekar er en uvurderlig luksus i et familiefadeværelse. Udover at være det perfekte sted til iblødsætning af snavsede unger, er det også indbegrebet af wellness for voksne. Vælg en stor model, så du har mulighed for at bade flere børn på samme tid. Vælger du et kar til indmuring, bør du mure en ekstra bred kan omkring det. Kanten er fin at sidde på, når du skal vaske hår på børnene. Glem ikke håndbruseren!
Er du udfordret på pladsen, kan du overveje en kombinationsløsning, hvor bruseafsnittet laves med et forsænket gulv med prop.
 

4. Prioritér sikkerhed


Familiebadets materialer og indretning skal altid vurderes i forhold til sikkerhed. Det er ekstra vigtigt at gulvbelægningen er skridsikker, så faldulykker kan undgås. Mange smukke belægninger bliver desværre også meget glatte, når de er våde. Det gælder fx visse typer poleret marmor samt glaserede klinker. Vælg i stedet uglaserede gulvklinker, klinker med en smule struktur i overfladen eller en natursten med en mere ru overflade fx travertin. Sanitet og møbler med afrundede kanter giver færre buler i panden end firkantede.  

5. Indret funktionelt

Opbevar legetøjet i en trådkurv, hvor det kan dryppe af og lufttørre efter hvert bad. Så undgår du, at der samler sig råddent vand inde i dukker og badeænder.

6. Skab varme og velvære

Sæt fokus på plads omkring funktionerne i badeværelset. Så går det lettere med de daglige rutiner, og det bliver sjovere for alle at være i rummet.

7. Let rengøringen

Spar på vand, strøm og tid ved at udskrive en lille konkurrence blandt familiens medlemmer. Hvem tager de korteste bade? Hvem er hurtigst ude af badeværelset om morgenen? På den måde kan du skabe bedre "flow" på badeværelset og skabe et fælles projekt for familien.