Guide

Sådan energirenoverer du 1950’er murermestervillaen i 1½ plan

50'ernes murermestervilla er en solid og rummelig familiebolig uden påfaldende svage punkter. Loft og energiruder er kodeordet, når du vil energirenovere.

Hvad angår materialer, byggeteknik og håndværkertraditioner minder denne villa meget om 1920'ernes murermestervilla – dog er murermestervillaen fra 1950’erne mere standardiseret og har derfor også lighedspunkter med de senere årtiers typehus.

Det er en økonomisk og stilfærdig hustype opført af traditionelle materialer og typisk karakteriseret ved:

 • Røde eller gule mursten.
 • Synlige, hvidmalede spærfødder, udhæng og vindskeder.
 • Markant saddeltag med røde teglsten.
 • Forholdsvis stejl taghældning for at give huset en nogenlunde rummelig 1. sal.
 • Hævet stueplan på grund af kælderen.

Energi – her halter huset

Villaen fra 1950’erne lever ikke op til nutidens isoleringskrav. Så selvom der er blevet efterisoleret hist og her gennem tiden, vil det sandsynligvis kunne betale sig at opdatere vinduerne og isolere både tag og ydervægge.

 • Vinduer
  Er de gamle vinduer af god kvalitet, kan det anbefales at beholde dem og supplere med nye forsatsvinduer med energiruder. Er der termoruder i huset, er det ikke sikkert, at de er værd at bevare. I så fald bør de udskiftes med moderne lavenergivinduer, der passer så godt som muligt til huset.
 • Tag
  Det vil normalt være muligt at efterisolere det eksisterende tag på loft, skunke og skråvægge.
 • Ydervægge
  Husets hulmursisolering kan være sunket sammen. Det er et nemt og forholdsvis billigt indgreb at få blæst ny isolering ind.
 • Kælder
  Afhængigt af forholdene på din grund kan der være problemer med fugt i kælderen. Derfor kan det være nødvendigt at efterisolere kælderen.

Læs mere om 1950’er villaens svagheder på bolius.dk 

Hvilken pakkeløsning passer til murermestervillaen fra 1950’erne?

Tag udgangspunkt i "Løsning 3" når du planlægger din energirenovering, og husk at tage hensyn til husets fine og afdæmpede stil, ellers risikerer du at tage pusten fra det oprindelige hus.

Det er en god idé at videreføre det oprindelige materialevalg og arkitektoniske udtryk i tilbygningen, bl.a. er de røde tagsten og de hvidmalede vinduer meget karakteristiske og bør bevares.