Guide

Få bugt med træk og kulde

Ingen træk og en tilpas varm og stabil temperatur er afgørende for et godt indeklima. Den mest effektive måde at skabe et lunt og stabilt indeklima på er ved at sørge for, at din bolig er tæt og velisoleret. Det kan derfor være en god ide at energirenovere, hvis du oplever problemer med kulde, når du er derhjemme.

Energirenover, og få et bedre indeklima

Når du tænker på at energirenovere så er der mange veje til Rom, men nogle af de tiltag, der kan rykke allermest er en efterisolering af tag, ydervægge og gulv.

Med en efterisolering vil du ikke bare få en lavere varmeregning men også øge og stabilisere temperaturen i dit hjem og komme klamme, kolde vægge til livs og undgå træk gennem revner og sprækker.

Når temperaturen bliver stabil, vil fugtigheden falde. Det vil ikke blot øge dit velbefindende i dit hjem, men også mindske risikoen for skimmelsvamp. Den optimale temperatur i boligen er 20-22 grader.

Det er bedst at efterisolere udefra, da du på den måde undgår problemer som skimmelsvamp, der tit opstår ved indvendig isolering. En udvendig efterisolering har dog den ulempe, at den ofte ændrer dramatisk på husets arkitektur og proportioner.

Det er derfor en god idé, at få hjælp fra en arkitekt, der kan sikre en æstetisk og smuk løsning på din energirenovering.

Nye vinduer
En udskiftning af gamle vinduer med nye lavenergiruder har også stor effekt især hvis du bor i et parcelhus fra 60’erne eller 70’erne, hvor en stor del af varmetabet ofte stammer fra vinduerne. Samtidigt er disse vinduer også ved at være gamle og udskiftningsklar. 

Nogle gange kan blot en ny tætningsliste også gøre underværker.

Gode råd, der holder på varmen

  • Brug gardiner og persienner til at spærre for varmetab ved vinduerne om aftenen og om natten, og træk dem fra om dagen, så solens varme kan komme ind og varme boligen op.
  • Hav ensartet temperatur i din bolig. En åben dør ind til et koldt rum kan føles som træk. Desuden kan mødet mellem kold og varm luft skabe kondens, der kan resultere i skimmelsvamp.
  • Spær ikke for radiatoren med sofaen eller andre møbler. På den måde, vil radiatoren nemlig have sværere ved at lede varmen ud i din bolig. Der bør mindst være en afstand på 15-20 cm mellem møbel og radiator.
  • Hold fødderne varme med et tæppe på gulvet, sutsko eller lune sokker. Fryser du om fødderne kan rummet tit føles koldere.
  • Luft ud i flere, men kortere intervaller, når det er rigtig koldt udenfor, så temperaturen inde ikke bliver for lav. Luft ud fem gange om dagen i 2-3 minutter.
  • Hasp dit vindue både oppe og nede. Mange glemmer at bruge begge kroge, når de lukker vinduet. Men det betyder også, at vinduet ikke slutter helt tæt.

Kilde: Videncentret Bolius

6 fif til mindre træk

  • Efterisoler gulvet, hvis isoleringen er mindre end 100 mm. Tjek tykkelsen på tegninger af huset, løft et gulvbræt eller få en energirådgiver til at tjekke det.
  • Reparer eller udskift utætte døre. Er døren blevet skæv, eller er den rådden, kan det være på tide at skifte den. Eller kan du måske nøjes med en tætningsliste.
  • Minimer kulde ved vinduer og ydervægge ved at skifte vinduet med et lavenergivindue eller isolere væggen, hvis den er kold, når du kører hånde langs væggen.
  • Skift slidte tætningslister ved døre og vinduer ud med nye. Tjek om de skal skiftes ved hjælp af et stearinlys. Blafrer flammen, når du holder det foran listen, skal den skiftes. Husk at lukke for andre luftkilder, der kan forstyrre.
  • Skift dine slidte dørtrin, hvis der kommer luft ind mellem dørtrinnet og døren.
  • Isoler vinduesbrystningerne, der er stykket fra vindueskarmen og ned til gulvet, hvis der ikke er 100 mm. isolerende mineraluld indenunder.

Sådan holder du boligen kølig om sommeren

  • Luk vinduerne og rul persiennerne ned – på den måde holder du den kølige luft indendørs, mens den varme luft og solen bliver ude
  • Brug solsejl eller markise til at skygge for solen. Det kan især være en god ide, hvis du har store vinduer mod syd
  • Lav gennemtræk om aftenen, når det er blevet køligere udenfor. Og hold dem gerne på klem om natten. Husk dog, at forsikringen ikke dækker mod indbrud, hvis vinduet ikke har været lukket.
  • Byg et tagudhæng på huset, hvis du skal bygge nyt eller om. Tagudhænget vil skærme for solen, når den står højt om sommeren. En overdækket terrasse i forlængelse af huset, kan også være en god idé.
  • Opsæt et espalier, der med sine planter skærmer for sol om sommeren og lader lys komme ind om vinteren, fordi planterne her er uden blade
  • Vælg solafskærmende vinduer, der med sine speciallavede ruder reflekterer solens varme stråler, men stadig lader lys komme ind. Der er dog den ulempe, at du går glip af varmen om vinteren
  • Brug rulleskodder, der kan rulles for om sommeren og fra om vinteren.
  • Plant et træ et sted, hvor du har brug for skygge. Det er smukt at kigge på og kan skærme for solen om sommeren, mens de nøgne grene lader sol komme ind om vinteren.

Kilde: Videncentret Bolius