Tips og råd

10 mindre opgaver, du med fordel kan få hjælp fra en arkitekt til

Det ikke kun, når du skal bygge nyt, til eller helt om, at du med fordel kan bruge en arkitekt. Også til mindre projekter kan en arkitekts kreative sind, omfattende byggeviden og æstetiske blik gøre stor gavn. Bliv inspireret af 10 mindre opgaver her, hvor arkitekterne har gjort en enorm forskel.

10 mindre opgaver, du med fordel kan få hjælp fra en arkitekt til:

  1. Carport eller garage
  2. Køkken
  3. Badeværelse
  4. Opbevaring
  5. Nyt tag
  6. Mere dagslys
  7. Energirenovering
  8. Anneks
  9. Have
  10. Karnap eller kvist

1. Carport eller garage

En carport eller garage er en stor del af dit hus' ydre udtryk. Selv det flotteste hus kan tabe ansigt med en tilfældig løsning fra byggemarkedet. Det er derfor vigtigt, at du vælger en, der passer til dit hus' arkitektur - både i proportioner, materialer og farver. Og her kan en arkitekt være en stor hjælp ved at tegne en, der passer lige præcis til dit hus.

2. Køkken

Der findes masser af flotte køkkendesigns på markedet og i alle prisklasser. Men skal dit køkken fungere 100% fra skuffe til emhætte og ganglinjer, er det ikke nok at købe et dyrt snedkerkøkken. Det skal nemlig også tilpasses dit hjems form og arkitektur samt dine præcise vaner og behov. 

3. Badeværelse

Rigtig mange funktioner er samlet på badeværelset og samtidig er det fyldt med installationer og regler, der skal overholdes, da der ellers kan opstå store skader. Med hjælp fra en arkitekt sikrer du dig et badeværelse, hvor både design, funktion, pladsunyttelse og vådrumsregler går sikkert hånd i hånd. Ligesom du kan få et badeværelse, der passer til hele boligens sjæl og arkitektur, så der opstår en samlet helhed med resten af dit hjem.

4. Opbevaring

Den største kilde til rod er mangel på gode opbevaringsløsninger. For har dine ting ikke en fast plads, havner de nemt alle mulige andre steder. En god opbevaringsløsning skal passe til de ting, der skal være i det, være lettilgængelig, være placeret, hvor du har brug for tingene, passe til din boligs særkende og dimensioner og gerne være pæn at kigge på. Og alle de ting kan en arkitekt få ind i et skræddersyet opbevaringsmøbel.

5. Nyt tag

Ligesom en sort, høj hat giver et markant anderledes udtryk af en person end en kasket, betyder valget af tag også meget for et hus' karakter. Overvejer du at skifte tagmateriale eller ændre hældningen på dit tag, bør du derfor søge rådgivning hos en arkitekt for at sikre dig et velovervejet valg, der passer til husets arkitektur. 

6. Mere dagslys

Lys er enormt vigtigt for dit velbefindende i din bolig. Et ekstra vindue kan derfor være en god ide, hvis et område af f.eks. stuen ligger hen i mørke. Men placeringen og valg af vindue betyder enormt meget for det endelige resultat, ligesom risiko for overophedning også skal tages in mente. Og her har en arkitekt bare langt mere erfaring end dig og kan sikre, at du finder den bedste løsning.

7. Energirenovering

Det kan være fornuftigt at foretage en energirenovering af sin bolig, hvis varmen fiser ud. Men ofte ender det med vinduer eller en klodset efterisolering, der ødelægger boligens arkitektoniske udtryk, og det er synd. Skal du energirenovere, bør du derfor alliere dig med en arkitekt. En arkitekt kan også hjælpe dig med at vurdere, hvor et tiltag vil batte mest i det samlede energiregnskab.

8. Anneks

Mangler du plads til gæster derhjemme eller i sommerhuset, er et anneks en god løsning og ofte langt billigere end en tilbygning. Men ligesom en forkert carport eller garage kan ødelægge hele udtrykket af boligen, kan et anneks i forkert stil det også. Men med hjælp fra en arkitekt kan du få et anneks, der passer til netop dit hus og dine og dine gæsters behov.

9. Have

En god have er ikke nødvendigvis én stor græsplæne. Haven skal rumme jeres forskellige behov og interesser og passe til grunden. Samtidig skal haven hænge sammen med husets arkitektur. Her kan det være en god ide at få hjælp fra en arkitekt. Ligesom med husets indendørs rammer kan arkitekten tænke i funktionalitet og æstetik, og tegne en have, der passer præcis til jer.

10. Karnap eller kvist

En karnap eller kvist er et forholdsvist lille indreb, men kan gøre store underværker for din bolig, hvis placeringen og formen er rigtig. En førhen uudnyttet udsigt kan komme frem, en pladsslugende skråvæg kan få ny højde, og et mørkt rum kan blive badet i dagslys. Hvilken løsning, du vil få mest ud af og som samtidig passer til dit hus' arkitektur, kan du få rådgivning om fra en arkitekt.