Tips og råd

Sådan får du den optimale udendørsbelysning

Find vej fra carporten til hoveddøren, nyd synet af en oplyst have eller tilbring de sene aftentimer på terrassen. Udendørsbelysning er både hyggeligt, praktisk og skaber tryghed. Læs med her, og få gode råd til, hvor du skal placere dine havelamper og spots for at skabe den rette udendørsbelysning.

3 placeringer, du skal fokusere på, når du vælger udendørsbelysning

  1. Ved hoveddøren
  2. Ved havegangen
  3. I haven og på terrassen

1. Belysning ved hoveddøren

Ved hoveddøren er det vigtigt, at man føler sig tryg og velkommen. Det gælder både dine gæster og dig selv. Derfor er det en god idé, at du placerer en lampe her, som kan give et godt generelt lys, der lyser området op ved hoveddøren. Hvis der fx er trin eller trapper, skal der være ekstra god belysning, samtidig med at det er nemt at se lås, ringeklokke, navneskilt osv. Derudover er det også en god idé at vurdere, om lyset er godt indefra, så du kan se, hvem der ringer på og kan tage ordentligt imod gæster osv.

Hvis du har god belysning ved hoveddøren, er der meget, der taler for, at det virker præventivt mod indbrud. Indbrudstyve foretrækker at kunne stå og lirke en dør op i mørke.

2. Belysning ved havegangen

Belysningen ved havelåge og havegange er til gavn for både dig selv og dine gæster. Det er naturligvis vigtigt, at man kan se, hvor man går, og orientere sig i forhold til trin, stigninger eller fald. Det er en rigtig god idé at montere lyset lavt, så man kan se trin, eller om der er glat på grund af blade, is, sne eller frost.

Jo mere toppet, ujævn og fyldt med trin din havebelægning er, jo mere lys er der i princippet brug for. For gæster eller besøgende, der måske ikke har været i huset før, er det vigtigt at de kan orientere sig. Hvis der er flere indgange til huset, er lys en rigtig god "vejviser".

Sørg for, at lyset ikke blænder. Anvend hellere flere lyssvage lamper, frem for én lampe med høj lysstyrke. På den måde kan belysningen af havegangen også anvendes til at underbygge en bestemt stemning.

3. Belysning i haven og på terrassen

I takt med, at der er opstået et større fokus på haven som opholdsrum, møblerer vi haven og terrassen i højere grad end tidligere. I den forbindelse er lamper, der er placeret i haven og på terrassen, vundet mere og mere frem.

Belysningen kan både vælges ud fra, hvor man ønsker at have lys, når man sidder ude, men også efter hvordan man vil kunne fornemme haven inde fra huset.

Hvis du ønsker at lyse haven eller terrassen op i et generelt lys, kan du vælge et bredt diffust lys. Hvis du ønsker at belyse et træ eller en del af facaden, og derved skabe effektfulde oplevelser, skal du bruge spots eller up-lights.

Den ene løsning udelukker ikke den anden – du kan således vælge at have flere kredse af belysning, så du kan tænde og slukke for de forskellige lamper uafhængigt af hinanden og på den måde tilpasse lyset.

 

3 gode råd til at undgå lysforurening

Lys skaber både sikkerhed, tryghed og hygge, men for meget lys om natten kan faktisk forstyrre dyre- og plantelivet og bruge meget energi. Det kaldes lysforurening, og derfor er det godt at følge disse råd, når du vælger din udendørsbelysning.

  • Sæt sensorer på dine lyskilder, så de kun tænder, når der er brug for det. Alternativt kan du også benytte en timer, der sikrer, at lyset slukker i et bestemt tidsrum.
  • Brug energivenlige pærer, der giver et varmt lys. 
  • Vælg lamper, der reflekterer lyset nedad og ikke op. På den måde begrænser du mængden af reflekterende lys i mørket og forstyrrer mindst muligt insekter, flagermus, fugle og andre dyr, der færdes om natten.