Artikel

Bevar Husets sjæl – sådan!

Håndbygget snedkerkøkken. Mosgrønne klinker i badet. Smukt udskåret stuk i loftet. Dørhåndtag i grå plastik. Originalitet kan have mange udtryk, og når du renoverer eller bygger om i din bolig, er det vigtigt, du bevarer detaljerne fra den tid, dit hus er bygget i. Det er der flere gode grunde til, mener både arkitekter og ejendomsmæglere.

Et originalt hus er nemmere at sælge

- Man udsletter historien, hvis man renoverer et hus uden omtanke for dets historie. Og det skræmmer de købere væk, som kan lide autenticitet. De, der til gengæld renoverer med ynde og fører et hus tilbage til originaltilstand, står med et hus i høj kurs, forklarer Jesper Nielsen, ejendomsmægler i firmaet af samme navn og kendt fra tv-programmet ”I hus til halsen” på DR1.

Hvis du renoverer dit hus i den stil, det er bygget i, får du også en mere helstøbt bolig.
- Du får skabt en helt særlig charme og en sammenhængende og hjemlig bevægelse hele vejen igennem huset. For der lå jo tanker bag proportionerne i huset, da det blev tegnet, og det bliver forstyrret, hvis man river det hele ned, siger Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, som køber og restaurerer fredede og bevaringsværdige huse.

Hurtige og billige løsninger betaler sig ikke

Også han peger på, at et hus får en højere værdi, hvis du ikke prøver at omdanne det til noget, det ikke er. Simpelthen, fordi du ellers kan ende med et kunstigt udtryk, hvor et fransk bondekøkken ’clasher’ med en stram 1950’er-arkitektur. Eller hvor et patriciervillatag ser helt forkert ud på toppen af en bungalow. Det har Per Troelsen set flere eksempler på.
- Og det er utrolig synd. Man får i langt højere grad sine investeringer igen, hvis man laver en langsigtet plan og sparer sammen til en ordentlig renovering med originale og solide materialer i stedet for at lave løbende hurtige og billige løsninger, siger han.
 

Søg inspiration og rådgivning til renovering

Men hvordan kommer du i gang med en tilbygning eller renovering, hvis du gerne vil gøre det med respekt for den tid, huset er bygget i? Du er nødt til at researche og søge rådgivning, råder Per Troelsen.
- Hvis man ikke er stiv i stilarterne, handler det om at søge oplysninger om den tid, huset er bygget i. Og så er det altså en rigtig god idé at få en arkitekt med til at pejle sig ind på, hvilken retning man bør gå. Derefter kan man præsentere tegningerne for en håndværker og spørge efter, hvor langt man kan komme inden for det budget, man nu har, siger han.
 

Flere udfordringer i køkken og badeværelser

Der er flere ting, som kan være udfordrende, hvis du vil bevare husets sjæl, men samtidig tilpasse det til en moderne families behov.
- Når det kommer til toilet og køkken, er du nødt til at lave en analyse af, hvad der kan betale sig. For det nytter selvfølgelig ikke noget at bruge en masse penge på at bevare noget, som ikke fungerer i praksis.

Det nytter heller ikke noget at have et håndsnedkereret køkken, som er slidt og så lavt, at du får rygproblemer, når du skal hakke løg.
- Her kan det være en god idé at alliere sig med en snedker, der kan hæve køkkenet, lave en ny og mere hygiejnisk bordplade og nænsomt få skåret ud, så der er plads til opvaskemaskine og emhætte, forklarer Per Troelsen.
 

Kan du bevare originaliteten og energirenovere?

Energirenovering skal tænkes grundigt igennem, hvis du vil bevare stilen i et hus af ældre dato. Men det er bestemt ikke umuligt.

- Udvendig efterisolering duer ikke, hvis man vil bevare den originale facade. Men så er der jo mulighed for hulrumsisolering eller isolering nedefra, hvis der er en krybekælder. Og så kan man tænke i at installere jordvarme eller varmepumper, så opvarmningen bliver billigere.

- Uanset hvad, bør man have en arkitekt eller ingeniør med på sidelinjen, fordi det kan føre til skimmelsvamp og andre ubehagelige ting, hvis man ikke isolerer rigtigt, siger Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, som køber og restaurerer fredede og bevaringsværdige huse.

Læs mere om energirenovering til forskellige typer huse her

Når det gælder fx gamle sprossevinduer, kan du vælge at sætte forsatsvinduer i, men du kan også få specialproduceret nye energivinduer, som ligner de gamle.

- Det kan godt blive lidt dyrere. Men vi lavede et projekt med en række parcelhuse i Tilst, hvor det viste sig, at det bedre kunne betale sig at skifte vinduerne ud et ad gangen til en rigtig god kvalitet med høj isoleringsevne over tid, frem for at skiftet alle husets vinduer til en middelgod kvalitet, forklarer Per Troelsen.
 

Det bør du bevare i din bolig

  • Tag: Gør, hvad du kan for at bevare de oprindelige materialer, og, er det nødvendigt at udskifte taget, for at bruge samme materialer – uanset, om det er tegl, tagpap eller noget helt tredje.
  • Døre og dørhåndtag: Du kan flytte eller sløjfe døre, men bevar de originale døre og dørhåndtag og genbrug dem, hvis du har mulighed for det.
  • Træpaneler og stuk: Måske synes du ikke lige, mørke træpaneler eller stuk i loftet er dig, men begge detaljer er besværlige at genskabe. Hav respekt for den stil, de er et symbol på, og skab en sej kontrast med moderne møbler og lamper i stedet.
  • Vinduer: Du kan sagtens skifte vinduer, men sørg for at finde nogle brugte eller få specialproduceret nogle nye i en god kvalitet, som ligner de oprindelige vinduer.
  • Gulve: Gå altid efter at bevare de originale gulve. Har du brug for udskiftning, så vælg samme træsort og gulvtype.
  • Køkken og bad: Du kan få et charmerende resultat ved at finde både fliser, håndvaske og badeværelsessanitet i nøjagtig samme stil som den oprindelige. Men du kan også gå efter mere klassiske og moderne løsninger, hvis du bevarer nogle af de bærende elementer som flisestørrelse, farver og proportioner. Håndsnedkererede køkkener kan ofte bevares med enkle tilpasninger og forbedringer.
  • Planløsning: Du kan godt hente mere lys ind og lave om på planløsningen med respekt for husets historie. Fx kan du ofte finde ekstra kvadratmeter i gangarealer og entré, som der blev brugt meget plads på i de originale parcelhuse. Men sørg for at have en arkitekt med på råd, så du sikrer en helstøbt løsning.

Kilder:

Gratis digitalt magasin

BYG MED OMTANKE

Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu?

I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.