Artikel

Byg med succes i en usikker tid

Er dine byggedrømme gået i stå, fordi du bekymrer dig om stigende priser, mangel på materialer og travle håndværkere? Har du sat et konkret byggeprojekt på standby for at afvente bedre tider? Så skal du læse med her, hvor vi klæder dig på til at komme trygt i mål med dit byggeprojekt.

Du kender sikkert udtrykket: Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Det samme kan man sige, når man skal i gang med et byggeprojekt: Der findes ikke et dårligt tidspunkt, så længe du er ordentligt ”klædt på”.

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at coronakrisen og Ruslands invadering af Ukraine har haft stor indflydelse på byggebranchen. Håndværkerne er svære at få fat i, der er lange leveringstider, og du skal grave dybere i lommen for at købe gængse byggematerialer som træ, jern og stål. 

En analyse fra SMVdanmark viser, at der er store prisstigninger på de materialer, der bliver anvendt i byggebranchen. Helt konkret er jern og stål steget med 61 pct. og aluminium med 31 pct. Hele 18 pct. af Danmarks import af jern og stål kommer fra Rusland, og russisk træ er også en vigtig forsyningskilde for de danske byggepladser.

Men hvordan påvirker det dit private byggeprojekt og hvordan bygger du udenom de mange benspænd? Vi har talt med to arkitekter fra Danske BoligArkiteker, der begge har startet deres tegnestue i 2005, og derfor har stor erfaring med både byggebranchen og de uundgåelige op- og nedture.

Sådan får du råd til dit byggeprojekt

  • Byg mindre - men godt
    Start med at gå dit projekt efter for spildplads og skær de unødvendige kvadratmeter fra. Hvilken funktion skal annekset eller tilbygningen have? Hvis det er et ekstra værelse, skal der måske kun lige være plads til en dobbeltseng og et skab. Nogle kvadratmeter er dyrere at bygge end andre, og du kan spare en del ved at gå fra to badeværelser til et bad og et gæstetoilet. Dog er det vigtigt at huske, at det er sværere at ændre på efterfølgende.
  • Kig på materialevalget
    Hvad er det for nogle materialer, du bygger med? Der findes mange gode, men billige materialer. Du kan fx spare en del på træfacaden ved at vælge Termowood frem for eg eller cedertræ. Du kan også vælge træ, der kan males, hvis du vel og mærket er indstillet på at vedligeholde malingen.
  • Juster på konstruktionen
    Konstruktionen kan også have stor betydning for budgettet, hvis du står overfor at bygge nyt. Derfor kan det være værd at kigge på – så længe, det ikke går ud over arkitekturen. Det er fx billigere med et fladt loft frem for loft til kip.
  • Spar på det, der kan ”skrues på”
    Kig på, hvordan du apterer dit hus indvendigt. Dvs. alt det, der ikke er rammer og flader, men som kan ”skrues på”. Det kan fx være køkkenet, armaturer, døre, greb, skabe osv. Der er stor prisforskel, og det er nemt at skifte ud eller opgradere senere.
  • Selvbyg eller medbyg
    Hvis du har evnerne, kan du spare en del ved at gribe hammer og sav. Nogle ting, som fx el og vvs, er gode at lade fagfolkene om, men træværk, maling og overflader er et godt sted at træde ind selv.
  • Vent lidt med omgivelserne
    Hvis du kan leve med de rå omgivelser, kan du tage haven og terrasserne i etape to. Her har du måske også gode forudsætninger for at lave noget af arbejdet selv. Det vigtigste er selve huset – alt det andet kan du ændre på senere.  

Kilde: Lars Bo Poulsen

Op- og nedture på tegnestuerne

Alle i byggebranchen er med på rutchebaneturen i de her år, og det er svært at forudse, hvad morgendagen bringer. Det betyder, at branchen hele tiden må sadle om og tage højde for nye situationer. Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter fortæller

”Først kom Corona, hvor vi fik mange henvendelser og meget at lave, hvilket vi ikke havde regnet med. Dernæst valgte Putin at gå ind i Ukraine, og det havde den modsatte effekt. Alt gik simpelthen i stå. Heldigvis vendte det hurtigt igen.” 

Det koster mere at bygge i dag

Det er blevet dyrere at være dansker. Så simpelt kan det siges. Inflationen, som vi mærker i dagligdagen, når vi køber ost, æg og fisk i supermarkedet, gælder også indenfor byggeriet. 

Arkitekt Rasmus Skaarup mener dog ikke, at det er de nye prisstigning på materialer, der vælter budgettet. Priserne var på vej i vejret længe før krigen, men han oplever tit, at vores fornemmelse for, hvad det koster at bygge, ikke er fulgt med udviklingen.

Det er ikke ensbetydende med, at du ikke skal bygge – du skal bare indstille dig på, at det koster mere at bygge i dag, end det gjorde for bare fem år siden. 

”Der er mange der tror, at man kan bygge en tilbygning til 800.000, men man starter måske ved 1,8. Man skal indstille sig på, at man får 15% mindre for pengene, end man gjorde før. Du får simpelthen ikke det ekstra badeværelse.”, siger Rasmus Skaarup.  

Håndværkerne har fået rygende travlt, og det gør, at de kan vælge og vrage mellem opgaverne og kræve mere for deres arbejde. Ifølge arkitekt Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur er det den ustabilitet, der kan gøre det svært at fastholde et budget. Men det kan din arkitekt heldigvis hjælpe dig med.

”Vi udarbejder et budget undervejs og laver overslag med entreprenøren, så der er styr på økonomien. På den måde har du et bedre overblik, og du kan nemmere skrue op og ned.”, siger arkitekt Lars Bo Poulsen.

Prioritering og planlægning er alfa omega

Spørger du arkitekt Lars Bo Poulsen, skal du ikke spare, men prioritere rigtigt. Og det er vigtigt at have prioriteringen klar, så du ikke skal ind med sparekniven i løbet af projektet. 

Mange vælger at nedskalere deres projekt, så drømmene kan indfries. ”Folk skal stadig have bygget, men inflationen har spist meget af vores overskud, så de får bygget lidt mindre.”, siger Rasmus Skaarup.   

Nogle elementer og materialer er svære at skaffe, og der er lange leveringstider. Det skifter lidt, hvad der er i mangel, og det kan være alt fra en trælægte til hårde hvidevarer. Det er til gengæld ikke umuligt at få fat i de materialer, man ønsker. Det kræver bare planlægning og en buffer på tidsplanen.

Det kan være en idé at undersøge muligheden for at genbruge materialer som fx teglsten. Det er både bæredygtigt og smukt, og du undgår levering, der involverer Rusland. Også bevaring og restaurering er en god ide, både i forhold til anskaffelse af materialer og bæredygtighed.

”Det har i lang tid været billigst at rive ned og bygge nyt. Hvis der er lidt fornuft til, kommer det til at vende, så det kan betale sig med genbrug og renovering.”, siger Rasmus Skaarup.

 

Du kan trygt gå i gang

Er du stadig nervøs for at sætte gang i dit byggeprojekt? Så start med at ringe til en arkitekt og tag en snak om dine bekymringer. En arkitekt er din støtte igennem hele byggeprojektet – og det starter med en snak om løst og fast.

En arkitekt giver gode råd og overblik over situationen, mens de guider dig igennem de mange valg, så du kan undgå et budget med røde tal og en tidsplan, der skrider. En arkitekt har også kontakt til håndværkere, som de har arbejdet med før, så du kan få de helt rigtige folk på opgaven.

”Tag fat i jeres arkitekt og start processen op. Der kan gå lang tid, før man rammer den skitse, man gerne vil bygge efter. Dernæst skal der søges byggetilladelse, og det kan også tage lang tid. Der kan ske meget i den tid. Sæt noget i gang, afvent, og se, hvordan situationen er, når du skal bygge.”, siger arkitekt Lars Bo Poulsen.