Artikel

Flere danskere er interesserede i deres boligs arkitektur

Er du en af de knap syv ud af ti danskere, som vægter din boligs arkitektur højt under vedligeholdelse eller ombygning? Så har du prioriteret rigtigt. Det er nemlig vigtigt fra både et investeringsmæssigt og bæredygtigt perspektiv.

Et hus er ikke bare et hus. Det har flere danskere nu fået øjnene op for. En ny undersøgelse viser nemlig, at hele 69% af boligejere mener, deres boligs arkitektur er vigtig eller meget vigtig, når de vedligeholder eller bygger om. 

Den øgede interesse for arkitektur i boligen har været undervejs længe og er steget støt de senere år, hvilket vi også har mærket hos Danske BoligArkitekter. Det bliver der nu sat streg under med undersøgelsen ’Danskerne i det byggede miljø’, som Kantar Gallup har foretaget blandt flere end 7.000 danskere for foreningen Realdania og datterselskabet Videncentret Bolius. 

Men hvor kommer den øgede interesse fra? Ifølge Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder ved Danske BoligArkitekter, så er det en udvikling, der har været i gang i flere år. En del af forklaringen kan findes i, at danskerne har fået nemmere adgang til inspiration.

- På nettet og sociale medier kan man meget hurtigt finde inspirerende billeder og artikler om boligarkitektur. Jeg tror, det har åbnet manges øjne for de muligheder og den charme en ældre bolig kan rumme, fortæller Pernille Hjorth. 

Ansvar for arkitekturen

I de seneste fire år er interessen især steget, og det kan helt konkret mærkes hos Danske BoligArkitekter.

- Vi ser flere og flere projekter, hvor boligejerne har brugt arkitekten som rådgiver i forbindelse med renoveringer i forhold til at få afklaret, hvad der er værd at bevare, og hvad man med fordel kan udskifte, siger Pernille Hjorth.

Hun peger på, at der netop også følger et ansvar med, når man køber et hus med mange år på bagen, for hvad er okay at ændre, og hvad skal man bevare? Boligen skal selvfølgelig kunne leve op til nutidens standarder, men man skal heller ikke glemme, hvad man faldt for. 

- Folk er jo typisk faldet for nogle særlige stiltræk i huset. Det kan både være de smukke herskabelige detaljer i en patriciervilla eller de stramme og rene linjer i en modernistisk villa fra 1950’erne. Begge huse kræver, at man sætter sig lidt ind i arkitekturen og ikke går for hårdhændet til værks, når boligen skal ombygges eller renoveres.

Faldefærdigt hus kan få 50 års ekstra levetid

En af de arkitekter, som ofte får henvendelser fra boligejere, der ønsker at renovere med respekt for boligens oprindelige arkitektur, er Nanna Bering fra NB Ark. Hun er glad for den øgede interesse i arkitektur og peger på, at der både er et bæredygtigt, men også investeringsmæssigt perspektiv, når man optimerer sin bolig.

- Selvom man måske ikke går op i arkitektur, så kan vi alle godt mærke og fornemme, når noget er spændende og et rart sted at opholde sig. Når du om tyve år skal sælge din bolig, så vil køberne også kunne fornemme, om huset er noget særligt, eller blot en anonym bolig. Man skal spørge sig selv, om det her er et hus, man har lyst til at give videre til den næste generation, siger Nanna Bering. 

Hun oplever også, at flere og flere af hendes kunder vælger at renovere deres bolig i stedet for at rive ned og bygge typehuse. Selvom ældre boliger kan have brug for en hjælpende hånd, så har de sjæl og fortæller en historie fra det årti, de blev bygget. Samtidig er det mere bæredygtigt og billigere at renovere frem for at bygge nyt, og med hjælp fra en arkitekt kan huset optimeres, men samtidig bevare sin historie. 

- Du får et mere interessant hus, hvis du tænker boligens oprindelige arkitektur ind i en om- eller tilbygning og skaber en samhørighed i forhold til proportioner og materialevalg. At renovere og bygge om handler ikke kun om funktion, men også om æstetik, indeklima og dagslys. Det gør en kæmpe forskel, hvis det bliver taget med i overvejelserne, og det er jo fantastisk, når et faldefærdigt hus får 50 år ekstra at leve i, siger Nanna Bering. 

Læs boligreportagen: "Huset har fået 50 år mere at leve i"

Om rapporten ’Danskerne i det byggede miljø 2021’

  • Rapporten er udarbejdet af den filantropiske forening Realdania og Videnscenteret Bolius for fjerde år i træk. 
  • Formålet med undersøgelsen er at belyse boligens betydning for vores hverdag og livskvalitet, samt afdække hvor glade vi er for vores naboskab og lokalområde, hvordan vi vedligeholder og ombygger vores hjem, og hvilke glæder og bekymringer boligen giver os.
  • Undersøgelsen er baseret på i alt 7.128 repræsentative interviews blandt personer i den danske befolkning over 25 år. Data er indsamlet af Kanta Gallup i 2021.  
  • Læs den fulde undersøgelse 'Danskerne i det byggede miljø 2021' her

Kilder: