Guide

Få råd til dit drømmeprojekt

Der findes mange fordyrende elementer i et byggeri, der kan udhule dit budget og forhindre dig i at få dit drømmeprojekt ført ud i livet. I denne artikel gør vi dig klogere på ”pengeslugerne”, og du får gode råd om hvor, det kan betale sig at spare, og hvor du helst ikke skal spare.

I større byggeprojekter bliver økonomien hurtigt en afgørende faktor. Det er dyrt at bygge, og byggeprojekter har en tendens til at sprænge budgettet, hvis man ikke er opmærksom på de mange potentielle omkostningsfælder. Så hvordan kan du sikre, at din byggedrøm bliver til virkelighed uden økonomiske overraskelser? Denne artikel udforsker de mange aspekter af byggeøkonomi og giver dig indsigt i, hvor du kan spare penge uden at gå på kompromis med kvaliteten. 

Bliv selvbygger

Det er bestemt ikke et sparetip for alle! At bygge selv kræver stor indsigt, håndværkererfaring og ikke mindst masser af tid. Hvis du har de nødvendige færdigheder og kan afsætte den tid, der skal til, kan du dog spare betydelige beløb, da håndværkerlønninger ofte udgør en stor del af byggebudgettet. Ved selv at stå for byggearbejdet kan du undgå disse udgifter og dermed få mere hus for pengene. Det er vigtigt at være realistisk omkring dine evner og tid, da fejl og forsinkelser kan blive dyre, hvis du senere skal hyre professionelle for at rette op på dem. 

Er du klar til at tage udfordringen op som selvbygger, kan du starte med mindre opgaver og gradvist øge kompleksiteten i dine projekter. Dette giver dig mulighed for at opbygge erfaring og selvtillid, inden du kaster dig over større byggeprojekter.

Byg enkelt

Hver gang du tilføjer et hjørne til dit hus, stiger prisen. Byggeprisen påvirkes af husets form og kompleksitet, da håndværkere kan arbejde langt hurtigere og mere effektivt, hvis de kan fortsætte uden afbrydelser. Når der ikke er behov for at tilpasse materialer og arbejdsgange til knæk, kanter og udhæng, bliver byggeprocessen mere økonomisk.

Et enkelt husdesign er kompakt og firkantet uden unødvendige detaljer. Desuden er husets facade ensartet uden materialeskift og avancerede samlinger. Den enkle form reducerer både materialespild og arbejdstid, hvilket gør det billigere at bygge.

Af samme årsag er en tilbygning i direkte forlængelse af det eksisterende hus også langt mere økonomisk end en tilbygning, der er placeret vinkelret på. Ved at holde dit husdesign enkelt kan du opnå betydelige besparelser og en hurtigere byggeproces.

Brug tid på at finde den rigtige entreprenør

Håndværkertimer koster, så det kan betale sig at bruge tid på at finde den rette entreprenør. En god entreprenør, der er både prisvenlig, effektiv og kvalitetsbevidst, kan hjælpe dig med at spare betydelige beløb. Men at finde denne entreprenør kræver grundig research og gode kontakter.

Begynd med at indhente tilbud fra flere entreprenører, og sammenlign dem nøje. Det er her, en arkitekt kan være en uvurderlig hjælp. En arkitekt kan gennemgå byggetilbuddene, læse det med småt og sikre, at alt er i overensstemmelse med dit projektmateriale. Dette er afgørende for at undgå skjulte omkostninger og sikre, at du får det bedste tilbud.

Det er også vigtigt at have et gennemarbejdet projektmateriale, før du indhenter tilbud. Et detaljeret og klart projektmateriale gør det nemmere for entreprenørerne at give præcise og sammenlignelige tilbud. Det reducerer risikoen for misforståelser og uforudsete omkostninger senere i byggeprocessen.

Byg i ét plan

Et etplanshus er typisk lettere og billigere at bygge end et hus i to plan. Når du bygger i to plan, skal der i endnu højere grad tages højde for konstruktionen, hvilket kan gøre byggeprocessen mere kompleks og kostbar. Elektricitet og føringsveje skal også op på førstesalen, hvilket yderligere øger omkostningerne.

Det er især dyrt, hvis du vil have køkken og flere badeværelser på den øverste etage, da installationerne kræver ekstra arbejde og materialer. Desuden kræver et hus i to plan en trappe, som kan koste op til 100.000 kr., hvis den ikke købes i et byggemarked. En førstesal kan også friste til tilføjelse af en altan eller tagterrasse, hvilket kan tilføje yderligere 100.000 kr. eller mere til budgettet.

Ved at vælge et etplanshus kan du undgå disse ekstra omkostninger og forenkle byggeprocessen, hvilket kan give dig mere hus for pengene.

Spar på badeværelserne

Badeværelset er uden sammenligning det dyreste rum i en bolig, fordi alle faggrupper, såsom elektrikere, VVS'ere og murere, skal involveres. Derudover kræver det både materialer og mange håndværkertimer at sætte fliser op i hele rummet. Selv et lille badeværelse på 1,5 kvadratmeter i en lejlighed kan være svært at lave for under 120.000 kr. Dette skyldes primært de høje startomkostninger, da der altid skal tilføjes elinstallationer og rørføring til vand og afløb, uanset badeværelsets størrelse.

Jo større dit badeværelse er, jo lavere vil kvadratmeterprisen være, da de faste omkostninger fordeles over et større areal. For eksempel vil et større badeværelse, hvor omkostningerne til el og VVS fordeles over flere kvadratmeter, være relativt billigere pr. kvadratmeter end et mindre badeværelse.

Derfor er det vigtigt at overveje grundigt, hvor mange badeværelser du reelt har brug for. Hvis du kan nøjes med færre badeværelser, kan du opnå betydelige besparelser på dit byggeprojekt. Overvej også, om det er muligt at reducere størrelsen på badeværelserne uden at gå på kompromis med funktionaliteten.

Ved at planlægge dine badeværelser nøje og holde antallet nede, kan du reducere både de initiale omkostninger og de fremtidige vedligeholdelsesomkostninger. Dette kan frigive midler til andre vigtige områder i dit byggeprojekt, hvor du måske hellere vil investere i kvalitet og holdbarhed.

Skær ned på kvadratmeterne

Med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på cirka 25.-30.000 kr., afhængigt af hvor i landet du bygger, kan selv 10-20 kvadratmeter mindre betyde betydelige besparelser i dit byggebudget. For eksempel kan en reduktion på 20 kvadratmeter spare dig mellem 250.000 og 600.000 kr. Byg derfor kun det, du virkelig har brug for, og prioriter kvalitet frem for kvantitet.

Et mindre hus vil ikke kun være billigere at bygge, men også billigere at opvarme og vedligeholde over tid. Mindre boligareal betyder lavere energiforbrug, hvilket resulterer i mindre varmeregninger og en mindre klimabelastende bolig. Vedligeholdelsen af et mindre hus er også enklere og billigere, da der er færre overflader og installationer at tage sig af.

En arkitekt kan hjælpe dig med at lave en optimeret planløsning, der maksimerer udnyttelsen af hver kvadratmeter. Ved at minimere gangplads og designe præcis de rum, du har brug for, kan du opnå en funktionel og rummelig bolig uden unødvendige kvadratmeter. For eksempel kan åbne planløsninger og multifunktionelle rum reducere behovet for ekstra kvadratmeter.

Arkitekten kan også foreslå innovative opbevaringsløsninger og indbyggede møbler, der sparer plads og skaber en mere organiseret og æstetisk tiltalende bolig. Desuden kan arkitekten hjælpe med at udnytte naturligt lys og ventilationsmuligheder, hvilket kan forbedre indeklimaet og gøre dit hjem mere behageligt at bo i.

Ved at skære ned på kvadratmeterne og fokusere på kvalitet og funktionalitet kan du få en bolig, der både er økonomisk og klimamæssigt bæredygtig, samtidig med at den opfylder dine behov og ønsker.

Her bør du ikke spare

  • Rådgivning. Det er en omfattende sag at bygge et nyt hus. Brug en byggeteknisk rådgiver, fx en arkitekt, til at have snor i økonomi, tilladelser, håndværkerkontrakter m.v. Det kan i sidste ende spare dig penge og ærgrelse.
  • Tid. Gør dit forarbejde grundigt, så du er klar i mælet og kender dit budget, når du skal formidle dine ønsker til arkitekten. De ind­ledende faser, fx skitseprocessen, er uhyre vigtige, da det er her, ”grundstenen” bliver lagt, og husets form og funktion bliver til.
  • Materialer. Gå ikke på kompromis med de ”faste” dele som vinduer, gulve, trapper osv. Du skal se på dem i mange år, så de må gerne blive smukke af slid. Prioriter derfor dette over et nyt køkken, der trods en høj pris, sandsynligvis vil blive udskiftet tidligere.

3 ting, du skal huske i dit byggebudget

Udearealer:
Bygger du nyt, vil maskiner og håndværkere ikke kunne undgå at trampe meget levende rundt om din bolig ned, når de arbejder og skal fragte materialer rundt. Udearealer med terrasse og beplantning i haven er en vigtig del af oplevelsen af et hus, og det er ærgerligt at træde ud på en pløjemark fra havedøren i dit fine nye hus, fordi du har glemt at sætte ekstra penge af til terrasse og planter.

Akustikregulering:
Akustikken i din bolig er afgørende for dit velbefindende. Husk derfor at tænke akustikken med fra start, når du bygger. Akustikregulering kan laves helt usynligt eller være dekoration i sig selv med lange smukke trælister langs loftfladen.

Carport og cykelskur:
Mange glemmer de sidste praktiske detaljer som cykelskur, en afskærmende niche til den grimme skraldespand og en carport, når de bygger. Ofte står de ting derfor bare og roder ude foran eller er løst med en skrabet Silvan-model, fordi der ikke var flere penge tilbage. Det er ærgerligt, for det ødelægger oplevelsen af dit flotte hus udefra. Tænk derfor alle funktioner med fra start.

Disse typiske boligdrømme er store pengeslugere

  • Mærke-armaturer
    Mange har en drøm om, at alle armaturer på deres badeværelse eller i køkkenet skal være af mærket Vola eller et andet populært mærke. Men mange får et chok, når de bagefter ser, at det betyder en regning på 100.000 kroner ekstra. Et brusearmatur fra Vola kan nemlig let koste 30.000-40.000 kr. Det er derfor værd at overveje, om det er dér, pengene skal lægges.
  • Gulvvarme
    Mange drømmer om gulvvarme i hele huset. Men er huset fx 100 m², kan det let løbe op i 300.000-400.000 kr. Og det kan ikke nå at blive tjent ind igen ved energibesparelser gennem et helt menneskeliv.
  • Kælder
    Mange spørger, om de også lige kan få en kælder under den planlagte tilbygning, nu de er i gang. Men det er altså ikke bare sådan lige at lave en kælder. En kælder koster (mindst) lige så meget at etablere pr. m² som tilbygningen over jord.

Kilder: Arkitekt Morten Dalsgaard og arkitekt Nanna Bering

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.