Billedserie

12 flotte eksempler på synlige spær og bjælker

Fritlagte bjælker og spær giver masser af karakter til en bolig, og uanset om du bor i en ældre lejlighed, en villa fra 1970’erne eller skal til at bygge nyt, kan du få stor effekt ved at fritlægge spærrerne. Lad dig inspirere af disse 12 eksempler, der viser, hvordan bjælker og spær kan bruges i både nye og ældre boliger.

Køkkenalrum med højde og bredde

I dette nybyggede sommerhus er det dansk design og kontakten til naturen, som er de bærende elementer. Sommerhusets loft til kip er udnyttet til fulde med vinduer, der går helt op og trækker naturen indenfor. Arkitekturen bliver understreget af de hvide spær, der løber på langs, og køkken-alrummet fremstår både bredt og højt i samspillet mellem de høje vinduer og synlige spær. Projektet er udført af arkitekt Søren Sarup.

Visuelt blikfang og arkitektoniske linjer

Da denne 1970’er-bolig skulle renoveres og have etableret en tilbygning, tog arkitekt Allan Lorentzen udgangspunkt i boligens oprindelige arkitektur. Derfor er husets eksisterende bjælker beholdt, mens der er isat nyt loft. Sammen med murværket og gulvplankerne skaber loftet og de fritliggende spær flotte stilrene linjer i køkkenalrummet, hvor spærrerne skiller sig ud med den markante, sorte farve. 

Nye spær og loft til kip

Du behøver ikke nødvendigvis at bo i en ældre villa med originale bjælker for at få det fine trælook ind i dit hjem. Det er dette eksempel beviset på, hvor nye spær har fået lov til at få en fremtrædende rolle. Under ombygningen af denne gård blev taget skiftet, og her valgte arkitekt Uffe Topsøe-Jensen nemlig at lade tagets nye spær stå frit fremme med loft til kip. Det giver en flot effekt og varme til det store rum. 

Ombygget lade med originale bjælker

Arkitekt Hanne Lind har transformeret denne ældre lade til en flot bolig og tegnestue. Her har hun bevaret ladens originale spær. Den flotte konstruktion er med til at give rummet masser af karakter og skaber samtidig kontrast og varme til det rå betongulv. 

Højt til loftet

Lys og luft er vigtigt for at trives i en bolig, og derfor blev det netop prioriteret, da denne villa fra 1930’erne skulle renoveres. I forbindelse med udskiftning af taget, blev hele overetagen nemlig åbnet op til kip, og de eksisterende hanebånd og bjælker blev fritlagt. Spærene emmer af fine detaljer, der vidner om husets historie, og samtidig er førstesalens repos blevet åben og lys i stedet for mørk og indelukket. Projektet er udført af arkitekt Rikke Bjerregaard. 

Træspær og jernbjælker

Under en ombygning af en landejendom fra 1972 valgte arkitekt Anders Barslund at åbne op til tagetagen og rydde hele huset indvendigt. Den bærende konstruktion af spær bliver nu båret af ti meter lange jernbjælker, der hviler på to jernsøjler, som er støbt ned i husets fundament. Det gjorde, at der kunne etableres en førstesal, som der er kig op til nede fra køkkenet. Her ses også det gamle træspær, der holdes af jernbjælkerne, og det giver rummet et interessant og arkitektonisk udtryk. 

Gennemført stil og mere plads

Da denne penthouselejlighed fra 1891 skulle renoveres, blev skunken inddraget og det flotte hanebånd kom til frit skue. Det har ikke kun givet mere plads, men også masser af stemning til rummet. Sammen med murstensvæggene understøtter bjælkerne resten af lejlighedens indretningsstil, der er et flot miks mellem varmt træ og rå materialer. Projektet er udført af arkitekt Merete Rasmussen. 

Lækker spa-oase

Loft til kip. Det var familiens eneste krav, da de skulle have renoveret deres badeværelse på første sal i deres murermestervilla. Det har givet en imponerende loftshøjde 3,70 meter. Samtidig kom de smukke loftsbjælker og hanekam frem og gennem de nye tagvinduer strømmer lyset ind. Træets mørke farve spiller flot op mod de beige fliser og hvide vægge og får badeværelset til at fremstå som en lækker spa-oase. Projektet er udført af arkitekt Merete Rasmussen.

Skjult bindingsværk kom frem

Under ombygningen af denne københavnske herskabslejlighed kom det fineste bindingsværk frem. Familien og arkitekt Julie Trier Brøgger besluttede, at det skulle bevares, da det var en del af lejlighedens historie, og samtidig gav masser af karakter til rummene. Her ses hvordan trappen op til næste sal er bygget op omkring bjælkerne, hvor de to forskellige træsorter og stålet skaber et spændende samspil.

Lys og luft til gammel landejendom

En næsten 200 år gammel landejendom trænger til en gennemgribende renovering. Da huset blev bygget, sparede man på varmen ved at bygge lavt loft, hvilket tager meget af lyset i boligen. Arkitekt Samuel Ringgaard har fået til opgave at lave tegningerne til renoveringen, og her har han valgt at åbne op til kip i det store opholdsrum, så bjælkerne kommer frem. De bliver malet hvide, mens loftet vil blive beklædt med akustikpaneler i træ. Dermed vil opholdsrummet komme til at virke større og lysere.

Muligheder frem for begrænsning

I ombygningen af en Københavner-lejlighed fokuserede arkitekt Stig Christensen blandt andet på at bevare detaljer og understøtte lejlighedens oprindelige byggestil. Flere rum blev åbnet op og det gamle bindingsværk kom frem. I stedet for at lade sig begrænse har arkitekten og familien omfavnet de flotte bjælker og bevaret dem. I soveværelset rammer de fint sengepladsen ind. 

Lys, luft og varmt træ

Den dynamisk loftshøjde og de synlige bjælker gør dette køkken-alrum til en oplevelse at træde ind i. Lyset strømmer ind ad vinduerne både for oven og neden, og de varme træspær er med til at markere højden samt give rummet et interessant, arkitektonisk udtryk. Projektet er udført af Steen Bjørn Lundhild. 

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.