5 ting, du ikke vidste, en arkitekt kan hjælpe dig med

En arkitekt kan bruges, når du skal bygge nyt, om eller til din bolig. Men faktisk kan du med fordel også bruge arkitektens kreative sind og store forståelse for boliger i andre situationer. Se hvilke fem herunder

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto
: Pia Enghild

arkitektrådgivning ved køb af bolig
Da familien Hjernø Rasmusssen overvejede at købe huset her, inviterede de arkitekt Jørgen Dahlgaard med til åbent hus for at vurdere byggetekniske muligheder og begrænsninger. For skulle den gamle 50'er-villa blive deres, var et krav, at den fantastiske udsigt skulle udnyttes bedre med en stor karnap. Men kunne det lade sig gøre - og med et flot resultat? Arkitekt Jørgen Dahlgaard tegnede hurtigt nogle skitser af, hvordan det ville komme til at fungere. Resultatet var positivt, hvorfor de efterfølgende indledte et samarbejde og ombyggede store dele af huset. SE MERE fra boligen ved at klikke på billedet.

1. Rådgivning ved køb af bolig

Skal du købe ny bolig, kan du invitere en arkitekt med til fremvisningen for at få vurderet muligheder og begrænsninger i den pågældende bolig, inden du skriver under. På den måde kan du få overblik over husets byggetekniske stand og få afklaret, om du overhovedet kan komme i mål med dine boligdrømme inden for dit budget i den pågældende bolig. Det kan spare dig for mange kostbare ærgrelser på den lange bane. Arkitektens pris ligger på omkring 3500 kr. – 6000 kr., men kan variere alt efter afstand til boligen og boligens størrelse.


Flere værelser i lejlighed så undgå at flytte . Arkitekt hjalp
En forkert planløsning kan betyde, at en bolig ikke bliver solgt. Måske mangler der fx værelser til familiens børn. Det kan en arkitekt hjælpe med. I lejligheden her lykkedes det arkitekt Thomas Hjort at trylle lejligheden om fra en 3-værelses lejlighed til en 5-værelses. SE HVORDAN ved at klikke på boligen.

2. Rådgivning ved salg af bolig

Har du svært ved at få solgt dit hus, kan du bruge arkitekten til at synliggøre husets muligheder for eventuelle købere. Med et par enkelte skitser kan du illustrere, hvordan der fx kan etableres et ekstra børneværelse eller et større køkken. Ofte er det små og økonomisk overkommelige byggeopgaver, der får puslespillet til at falde på plads for en potentiel køber. Arkitektens pris ligger på omkring 3500 – 6000 kr.


Ombygget hus fra 60'erne med åbne planløsning og passer af lys
Bare et hurtigt ideudvekslende møde med en arkitekt, kan forbedre dit byggeprojekt. Inden 60’er-huset her blev bygget om, med åben planløsning og masser af lys inviterede boligejerne arkitekt Morten Dalsgaard til et indledende møde, hvor de fortalte ham om deres egen ideer og viste et par hjemmelavede skitser. Arkitekten flyttede starks nogle streger og gjorde ideerne mere skarpe – ligesom han sagde nej de rigtige steder. SE MERE fra ombygningen via link i bio

3. Inspiration

Trænger du til at få opdateret din bolig, men er hel tom for inspiration, tilbyder flere arkitekter såkaldte ’instant’ -møder. Et ’instant’-møde er et besøg på 1-2 timer, hvor arkitekten kommer med masser af ideer og fortæller om muligheder i din bolig. Mødet er helt uforpligtende i forhold til videre samarbejde og indeholder ikke tegninger. Prisen ligger på omkring 2500 kr.


Haven og uderummet spiller sammen med din bolig.
Husk altid uderummet, når du bygger om, til eller helt nyt. En arkitekt kan hjælpe dig med at få inde og ude til at hænge sammen. I huset her af arkitekt Karina Søgaard er terrassen bygget ind i huset og fortsætter ud i en smuk have. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

4. Forbedring af have og udearealer

En have eller terrasse, der spiller sammen med boligen kan gøre dit hjem endnu bedre. Mange arkitekter tilbyder udover rådgivning til boligbyggeri også hjælp til en ny plan over dit uderum, så det kan udnyttes optimalt, hvad enten du drømmer om blomsterbede, legeplads eller et hyggeligt orangeri. Kan også med fordel bruges ved sommerhuset. Arkitekthjælp til haven koster omkring 6.000 - 12.000 kr. alt efter omfang.


Energirenovering med hjælp fra en arkitekt
Få hjælp af en arkitekt til at få energirenoveret din bolig, så det stadig ser pænt og arkitektonisk rigtigt ud. Huset her er under en ombygning af arkitekt Hanne Lind-Bonderup energirenoveret med ny ruder, efterisolering af taget, solceller og varmepumpe. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

5. Energiforbedringer gennem Bedre Bolig

Overvejer du at få energirenoveret din bolig, kan du kontakte en arkitekt. Mange arkitekter er uddannet BedreBolig-rådgivere. Bedre Bolig er et tilbud udviklet af Energistyrelsen og har til formål at gøre det lettere som boligejer at bo energirigtigt. Arkitekten vil som BedreBolig-rådgiver efter et besøg lave en rapport med dit forbrug og komme med et bud på, hvor og hvordan du med fordel kan energirenovere din bolig. En gennemgang tager halvanden til to timer og koster omkring 5.000 - 7000 kr. inkl. moms afhængigt af boligen størrelse og kompleksitet.