Lars Bo Poulsen

Bliv ringet op gratis af Lars Bo Poulsen

Skriv en besked herunder eller ring

Hus og landskab i skøn harmoni

Sommerhuset putter sig fint i klitlandskabet ved Vesterhavet, men ejerne måtte igennem en lang og sej kamp med myndighederne, før de fik lov til at bygge et hus efter deres hjerte.

Af: Gitte Nielsen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Cedertræ, zink og beton er materialer, som falder fint ind i klitlandskabet her ved Vesterhavet på toppen af Jylland.

Derfor virker det nybyggede sommerhus på den kuperede grund heller ikke anmassende, og det er et helt bevidst valg for arkitekten bag huset, Lars Bo Poulsen.

Lokalplanen foreskriver grønne tage, og her er i stedet for græstag valgt stenurten sedum. Taget kan optage halvdelen af det vand, der falder på fladen og aflaster dermed kloakken.

Passer ind og larmer ikke

– Et sommerhus skal ikke råbe og skrige til omgivelserne, som jeg synes nogle af husene her i området gør med deres hvidmalede sternbrædder. Derfor har vi valgt materialer, der patinerer smukt og harmonerer mere ydmygt med landskabet. Og det gode er, at de stort set heller ikke kræver noget vedligeholdelse, fortæller arkitekten.

Her er mindst lige så smukt om vinteren som om sommeren, og der er noget helt specielt ved at ankomme en sen vinteraften, hvor her er fuldstændig mørkt

FAKTA OM HUSET

Størrelse: 150 m²

Type: Et plan

Proces: Lars Bo Poulsen fra Nørkær+Poulsen Arkitekter har stået for skitseprojekt, kontakt til og godkendelse hos myndigheder samt tilsyn med byggeret.

Materialer: Facadebeklædning i cedertræ, grønt tag med mos/sedum, vinduer med mahognirammer fra Klæstrup Maskinsnedkeri, gulve af brændte egeplanker fra Trækompagniet, foldedøre fra Solarlux, klinker af mærket Tagina, belysning fra Luceplan.

Energioptimering: Luft-til-vand varmepumpe, samt gulvvarme overalt.

Byggepris: Ca. 3,3 mio. kr. inkl. arkitekthonorar.

Mod nord er der en storslået udsigt ud over landskabet. Området her er fredet og må ikke bebygges. Længst væk kan man se Vesterhavet. Bord og stole er fra Fritz Hansen. Lamper fra Luceplan.

Ejerne af sommerhuset er en københavnerfamilie med to teenagebørn. Manden i huset har tilbragt de fleste af sin barndoms sommerferier i Blokhus, hvor hans forældre stadig har sommerhus. Så for ham var der derfor – seriøst – kun ét sted i Danmark, hvor der kunne blive tale om at investere i et sommerhus.

Det er meget sjældent, at der bliver en tom byggegrund ledig i klitterne så tæt på havet, men muligheden for at få fingre i én bød sig, da hans forældre købte et gammelt sommerhus, hvor grunden kunne udstykkes i to.

Familien var bange for, at det hele ville blive for hvidt og valgte i stedet for et køkken i sort – træ fra Køkkensnedkeren. Bordpladen er komposit. I skufferne til højre gemmer køleskabet sig.

Sommerhusbyggeri tog ti år

Da parret købte grunden for snart 10 år siden, havde de dog ikke drømt om, at deres børn skulle nå at blive teenagere, før frugten af købet kunne nydes. Sommeren 2013 blev således den første, hvor familien kunne tilbringe en dejlig lang ferie i et fuldstændig færdigindrettet hus.

Drivtømmeret er fundet på stranden i Blokhus af far og søn, som begge er ivrige surfere. Stolen Nomi er designet af manden bag Tripp Trapp-stolen, norske Peter Opsvik, og via evomove.com
Foldedørene var et kardinalpunkt for husets kvindelige ejer, fordi man derved kan lukke fuldstændig op og få stue og terrasse til at gå i ét. Familien sidder tit indendørs og får masser af luft ind. Trappen mellem husets to niveauer er endt med at blive en yndet siddeplads. Ejerne havde ønsket et etplanshus, men i dag synes de, at den indbyggede niveauforskel giver huset en ekstra dimension.

Den seje kamp begyndte inden kommunesammenlægningen, dengang Jammerbugt kommune hed Pandrup. Det første udspil fra kommunen lød på, at der kun kunne bygges på grundens laveste punkt – helt nede i gryden mellem klitterne.

– Og var det blevet slutresultatet, havde vi altså solgt grunden igen, lyder det bestemt fra parret.

De havde en drøm om at bygge et meget moderne hus, som skulle ligge så højt på grunden, at de også fik udsigten ud over landskabet og til havet med. Men gang på gang kom deres ønsker på tværs af, hvad de lokale myndigheder mente, der kunne lade sig gøre ifølge lokalplans snævre rammer.

Familien havde i starten et anerkendt københavnsk arkitektfirma på, men endte hos Lars Bo Poulsen i Aalborg, og det viste sig at være en fordel. Gennem møjsommelige forhandlinger med kommunen lykkedes det ham omsider at komme i land med et projekt, som alle parter kunne bifalde.

BRUG SOMMER­HUSET HELE ÅRET

Gør opvarmningen nem. En luft-til-vand varmepumpe sørger for, at der aldrig er under 15 grader i huset. Det betyder, at huset hurtigt kan varmes op – selv i de koldeste vintermåneder. Familien kan via en app tænde for varmen og regulere temperaturen hjemmefra, så der er lunt og behageligt, når de når frem.

Hold forbindelsen. Huset er udstyret med en god internetforbindelse, så der uden problemer kan arbejdes fra ferielandet. Samtidig kan teenagerne være online med vennerne i Hovedstaden – hvilket er et must, hvis man vil lokke den aldersgruppe med i sommerhus.

Sandvolden ind mod naboen var også et krav til bygherrerne. Det har arkitekten løst fint med en betonmur, der forstærker det rå og vindblæste look og passer fint sammen med husets træbeklædning i cedertræ. Adgangsvejen blev en bekostelig affære for bygherrerne. Der var op til flere muligheder for at forbinde grunden til nogle af de eksisterende småveje i området, men flere naboer indgav protester. Det endte derfor med, at bygherrerne selv måtte anlægge og finansiere en 200 meter lang vej.

Vokser ud af klitten

Ifølge lokalplanen skal alt byggeri holde sig under klithøjde. Derfor udelukkede kommunen, at der kunne bygges så højt, som ejerne egentlig gerne ville. Men det problem har arkitekten løst ved at bygge et hus i to niveauer, som forskyder sig og nærmest vokser opad og ind i klitten.

Kravene til taghældningen, som skal ligge mellem 15 og 35 grader, harmonerede heller ikke med ejernes drøm om et arkitektonisk spændende hus. Men i stedet for græstag, som de fleste andre huse i området, er valgt stenurten sedum, som giver et mere let og moderne udtryk, og som tilmed klimamæssigt er en rigtig god løsning, fordi det optager en stor del af regnvandet.

– Det kan godt være, at vi ikke fik det hus, som vi fra starten havde tænkt os, men vi er blevet rigtig glade for huset, som det står nu. Vi har holdt både jul og påske her og tager turen herop fra København i hvert fald en gang om måneden. Her er mindst lige så smukt om vinteren som om sommeren, og der er noget helt specielt ved at ankomme en sen vinteraften, hvor her er fuldstændig mørkt – måske bortset fra et par enkelte oplyste huse. Her er meget stille, fortæller parret.

Arkitekt Lars Bo Poulsen havde lagt op til rå aluminiums vinduer, der normalt er vedligeholdelsesfri, men her nedlagde den lokale hovedentreprenør nærmest veto. Derfor blev det mahognivinduer, som erfaringsmæssigt er det bedste valg i det hårde klima ved Vesterhavet.
På østsiden vokser huset ind i klitten, også her kan man sætte sig, hvis vestenvinden er for barsk. Der er ingen græsplæne, der skal slås, kun hjelm (marehalm). Dog er der blevet plads til en lille samling krydderurter, som kæmper en brav kamp mod vind og salt.

Se også disse historier