Boligreportage

I pagt med vestkystens vildskab

Med udsigt til Vesterhavet ligger et lavteknologisk vidunder af et sommerhus, der ikke lader sig kue af de til tider ubarmhjertige vestjyske vejrluner. Tværtimod er huset designet til at udnytte de voldsomme kræfter, som vind og vejr bærer med sig og har således indgået en usædvanlig pagt med sine omgivelser.

På blæsende dage viser havet tænder, og den salte vind flår i marehalmen, hjælmen og tidslerne. På en stille sommerdag kan solen derimod brage igennem, mens havet ligger blikstille for en stund.

Midt mellem klitterne med udsigt til havet gemmer sig et sommerhus, der ikke ser ud af meget, når man iagttager det udefra. Det ydmyge ydre har været et bevidst arkitektonisk greb, så huset så vidt muligt falder i med omgivelserne.

- Ønsket var et hus, der kunne ophæve grænserne mellem ude og inde og som kunne spille sammen med naturen. Vi ønskede ikke et prangende hus, men derimod et sted, hvor man kan nyde kvaliteterne i materialerne og naturen, fortæller ejeren af sommerhuset, der altid har haft en forkærlighed for det utilregnelige vilde vesterhavsmiljø.

Smukkere med tiden

Det er arkitekt Charles Bessard, der har tegnet huset, som ikke kun visuelt interagerer med omgivelserne. Også i udformningen er der taget højde for naturen, hvor der både i materialevalg samt regulering af indeklimaet er arbejdet med at vende det barske vejr til en medspiller. 

- Det tærer meget på bygninger, når de ligger så tæt på havet, som dette hus gør. Vejr og vind slider på materialerne, så det kræver ekstra vedligeholdelse. Materialerne er derfor valgt ud fra, at de ikke blot skal kunne tåle det omskiftelige vejr. De skal også arbejde sammen med det, så vejret er med til at præge materialernes udtryk og gøre dem smukkere med tiden, forklarer Charles Bessard, der omhyggeligt har udvalgt alle materialer ud fra deres egenskaber.

Fakta om projektet

  • Projekt: Nybygget sommerhus ved Vesterhavet i Nordjylland, hvor der har været fokus på høj funktionalitet, minimal vedligeholdelse og maksimal holdbarhed.
  • Arkitekt: Charles Bessard
  • Materialer indvendigt: Der er primært anvendt naturlige materialer, heriblandt forskellige træsorter såsom heart oak, douglas og maghoni. Lofterne er beklædt med kork, mens flere detaljer i huset er udført i kobber og messing.
  • Materialer udvendigt: Sedum på taget, inddækning i kobber og facadebeklædning bestående af en blanding af olieret og brændt cedertræ.

Styret af naturen

Modsat de tendenser, der ses inden for moderne byggeteknik, hvor man typisk opfører nye huse med dampspærre og regulerer indeklimaet ved hjælp af mekanisk ventilation, har Charles Bessard valgt at gå den modsatte retning, da han tegnede huset. det er således opført uden dampspærre og isoleret med papiruld, hvilket gør det muligt for huset ved egen hjælp at regulere fugtigheden i konstruktionerne, når det udsættes for det barske klima.  

Temperatur, lysindfald og luftskifte i huset er også nøje orkestreret via naturens kræfter, hvor strategisk placerede ventilationsåbninger i huset facade, kombineret med ovenlysvinduer, kan regulere både luftskifte og temperatur, uanset vejrforhold og vindretning. Det skaber et behageligt indeklima – både når naturens viser sig fra sin barske side på blæsende vinterdage, og når solen brager ned på en vindstille sommerdag. 

Intelligente, men lavpraktiske byggetekniske løsninger, der har været kendt i årtusinder, kombineret med ny teknologi, gør det derfor muligt at styre husets temperatur og indeklima på en nem og intuitiv måde.

Fordi husets facade er relativt lukket, er temperaturen indenfor stabil, mens en vand-til-luftvarmepumpe sørger for gulvvarme, der kan styres ved hjælp af en app, så det er muligt at varme huset op inden ankomst. 

Huset er nøje tilpasset det barske klima ved Vesterhavet, hvor lysindfald, luftskifte og temperatur bliver drevet med hjælp fra det omskiftelige vejr.

Et fleksibelt hus

Hele fire soveværelser gør det muligt for flere familier at være i huset på samme tid.  Både for at spare på energien, og for at gøre huset mere intimt, når huset bruges af få mennesker, er huset delt op i tre afdelinger, der kan åbnes og lukkes ned efter behov. Når der er få mennesker på besøg, er der således lukket ned for dele af huset, hvilket både sparer på energien, men også skaber intimitet.  

I husets hjerte finder man køkkenalrummet, et stort soveværelse, et badeværelse samt et gæstetoilet. Tre trin ned fra køkkenalrummet markerer overgangen til havestuen, der fungerer som en selvstændig enhed i huset. Dertil kommer en selvstændig fløj med hele tre værelser, som hver har sit eget badeværelse. Idéen er, at fløjen bliver åbnet op, når der er mange gæster, som fx når hele familien med børn og børnebørn er samlet i huset samtidigt. 

- Vi har haft meget fokus på værelserne og prioriteret, at hvert værelse skal have sit eget badeværelse. Når alle børn og børnebørn er samlet, er vi mange. Det er vigtigt, at man kan trække sig tilbage, og derfor har vi prioriteret rummelige værelser og mulighed for privatliv, fortæller ejeren, der har haft sine voksne børn med under hele processen. 

En masse små situationer

Da arkitekt Charles Bessard fik opgaven med at tegne sommerhuset, bestod den primære opgave i at skabe et hus, der kunne interagere med omgivelserne på alle tider af døgnet hele året rundt. 

- Huset er tænkt som en samling af situationer, hvor du har forskellige oplevelser i løbet af dagen, og som også ændrer sig med årstiderne. Måden man bruger huset på, er tænkt i sekvenser. Jeg kunne fx have valgt at give huset en stor glasfacade for at skabe udsigt og forbinde det med omgivelserne, men jeg valgte i stedet at arbejde med at ramme udsigten ind med mindre vinduespartier, der er placeret i facaden, så der er udkig til naturen, uanset hvor i huset, du befinder dig. Nærmest som at kigge på et maleri, der ændrer sig over tid, forklarer Charles Bessard.

Charles Bessard

Charles Bessard