Boligreportage

Maison Grand Danois

Når et hus går ned af bakke, lyder det ikke umiddelbart som en god fidus – men i Susanne og Sørens tilfælde blev det den perfekte løsning på deres pladsproblemer. Ved at rive et lille, gammelt hus ned på toppen af grunden og bygge et nyt og større i bunden fik de plads nok til familien på seks og en Grand Danois!

Det er sin sag at finde et hus, hvor to voksne, fire børn og en Grand Danois kan bo sammen uden at træde hinanden over tæerne – bogstaveligt talt. Det kræver kvadratmeter og værelser nok, og huse af den størrelse er der bare ikke ret mange af. Især ikke, når man ønsker at bo i det eftertragtede og naturskønne område omkring Furesøen. Det oplevede Susanne og Søren, da de skulle skabe sig et nyt hjem sammen med plads til deres sammenbragte børn i alderen 12 til 20 år. Og en Grand Danois.

– Vi blev hurtigt enige om, at vi skulle bygge et nyt hus, men var nok ikke helt klar over, hvor eftertragtet det her område egentlig er. Alt det, vi kiggede på, blev solgt på dagen. Til sidst fandt vi grunden her med et gammelt hus på helt tæt på skoven. Den store skråning på grunden satsede vi på, ikke skulle blive et problem, og vi købte den med det samme, fortæller Susanne.

Arkitekten kunne sagtens se, hvad vi mente med vores tegninger, men vendte det hele om, så lyset kom ind alle de rigtige steder.

Det skrånende terræn er karakteristika for netop vejen her og skal ifølge lokalplanen også bevares. Da Susanne og Søren skridtede grunden af, stod det derfor hurtigt klart, at de skulle vende op og ned på placeringen af huset, hvis de skulle få plads nok.

– Det gamle hus lå på grundens højeste punkt, men vores nye hus skulle ligge på grundens laveste. Alle naboerne kom forbi og ville høre, hvordan huset skulle ligge – og om det nu ville tage af deres udsigt, fortæller Susanne, der allerede havde skitseret et bud på et nyt hus ud fra familiens ønsker og tanker. For at få alle krav opfyldt og detaljerne på plads, fik parret den lokale arkitekt Nanna Bering fra Danske BoligArkitekter med på opgaven.

– Vi havde selv en ide om et hus med to afdelinger – én til voksne og én til børn – der mødes på midten. Tegningen var mest af alt en måde, vi kunne illustrere vores ideer på overfor arkitekten. Det var vigtigt for os at skabe et rummeligt hus i bred forstand. Med fysisk plads til os alle sammen og gode praktiske løsninger. Men også et sted, hvor hele familien føler sig velkomne – også når vi er hjemme alle sammen på en gang. Et lyst og åbent hus, forklarer Susanne.

FAKTA OM HUSET

Familien fik: Et arkitekttegnet hus på 240 kvm der indeholder stort køkken-alrum, stue, forældreafdeling med wellnessrum samt en forskudt værelsesafdeling til parrets fire sammenbragte børn med fællesrum, 4 soveværelser med udgange til haven, bad og bryggers.

Proces: Familien indledte processen med selv at skitsere et løst forslag, som de præsenterede for arkitekt Nanna Bering, der herefter sørgede for myndighedsgodkendelse hos kommunen. Parret indgik en aftale med entreprenør Mesterbyg om at realisere huset og stod selv for alle materialevalg mm. i hele byggeprocessen. Byggetiden var seks måneder. Haven er siden blevet anlagt med hjælp fra havearkitekt Mie Due.

Byggepris: Familien ønsker ikke at oplyse den konkrete pris på deres projekt, men arkitekten oplyser at et hus af tilsvarende størrelse og standard koster ca. 16-18.000 kr. / m2 at bygge. Dertil kommer arkitekthonorar, landskabsarkitekt, ingeniør mv. Arkitekthonorar er 50.000 kr. inkl. moms.

Arkitekt Nanna Bering har tegnet flere huse i området og kendte godt til de skrånende grunde og de udfordringer og muligheder, de giver. Parrets egne skitser til et hus blev udgangspunktet – bare omvendt.

– Arkitekten kunne sagtens se, hvad vi mente med vores tegninger, men vendte det hele om, så lyset kom ind alle de rigtige steder. Først blev vi lidt overraskede, men så kunne vi se, hvor gode ideerne var med forslag til gennemgange, indkig og vinduer, fortæller Susanne.

I planerne havde arkitekten desuden arbejdet med Susannes egen oprindelige ide om at skabe et hus helt uden gangarealer.

– Jeg synes, at gangarealer er spild af kvadratmeter. I stedet har vi tænkt ekstra bredde ind, så gangene bliver til reelle rum, fortæller Susanne.

Det hele lever op til vores forventninger, og ideen med den forskudte værelsesafdeling til børnene, hvor de kan trække sig tilbage til og være sammen fungerer så godt. Faktisk kan vi selv finde på at trække derud, fordi der er så hyggeligt.

Samtidigt fik arkitekt Nanna Bering skubbet huset længere mod nord, så Susanne og Søren kunne få sol på terrassen og stadig bevarede en del af grundens oprindelige frugtræer og buske. Enkle greb, der hele tiden sikrede, at det nye hus efterlever lokalplanen, og samtidigt lever op til familiens ønsker. I praksis fungerer alle ideerne i dag efter hensigten, og her er rigeligt med plads til alle børn, voksne og en meget velvoksen hund.

– Det hele lever op til vores forventninger, og ideen med den forskudte værelsesafdeling til børnene, hvor de kan trække sig tilbage til og være sammen fungerer så godt. Faktisk kan vi selv finde på at trække derud, fordi der er så hyggeligt. Vi havde måske forestillet os, at der ville være enkelte ting, hvor vi tænkte, at det kunne have været anderledes, men det er der ikke. Jo, måske en enkelt stikkontakt, slutter Susanne.

Susanne og Sørens bedste byggeråd

  1. Tegn dine ideer, så du bedst muligt kan forklare dine ønsker og behov for arkitekten.
  2. Tænk over på forhånd, hvilke materialer I ønsker jer – og gør det gerne før I går til entreprenøren, der måske hellere vil vælge en billigere og nemmere løsning.
  3. Husk akustikken, der er så vigtig for velbefindendet i huset – uanset hvem man er. Hvis vi skulle bygge nyt i dag, ville vi sætte akustiklofter i alle rum.

Skrånende grund eller ej?

Har du kig på en skrånende grund, som Susanne og Sørens, er der et par ting, du skal huske at tænke på.

Potentialer, der kan overvejes:

  • giver mulighed for at skabe nogle spændende rummeligheder i og omkring huset.
  • niveauer skaber en naturlig opdeling af rum, uden man behøver at bygge vægge
  • kan give en mere spændende tagflade og mulighed for ovenlys.

Vær særligt opmærksom på:

  • det koster ekstra at plane grunden, så tænk over at tilpasse huset til terrænet – ikke omvendt!
  • der skal aftales byggehøjder/niveauplaner med kommunen.
Nanna Bering

Nanna Bering

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.