Jan Smidt Andreasen

Bliv ringet op gratis af Jan Smidt Andreasen

Skriv en besked herunder eller ring

Ny funkis med sjæl som et ældre hus

Med nicher, kroge og et gennemført farve- og materialevalg er det lykkes arkitekt Jan Smidt Andreasen og hans hustru Mia Maia Smidt at give deres nybyggede funkisvilla den varme og sjæl, som et ældre hus ellers kun kan have det. 

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Steffen Stamp

Både inde og ude går det varme egetræ igen. På gulvet, rundt om vinduerne, på hoveddøren, i køkkenet, på værelserne og sågar som flotte smalle lister på carporten. En velvalgt kontrast til den ellers klassisk minimalistiske og lidt kolde funkisstil, som arkitekt Jan Smidt Andreasens og hans hustru Mia Maia Smidts hus er bygget i.

Moderne, arkitekttegnet funkishus i hvid puds og egetræ. Huset har en smuk carport, der passer ind i arkitekturen.
Carporten er tænkt med fra start. I stedet for at være en kluntet hovsaløsning, der gør huset grimmere, er garagen en del af husets helhed og er faktisk smuk. Jan Smidt Andreasen har markeret den som sin egen selvstændige bygning, ved at pakke den ind i smukke egetræslister i stedet for at lave den i hvidpudsede mursten som resten af huset. Egetræet gør dog, at den stadig passer ind.
Entre med betongulv, niche med bænk og stort klædeskab under trappen i elementer fra Reform
I entreen kan man sidde på bænken i nichen og tage sko på. Under trappen er placeret et stort klædeskab i Refom-elementer lige som badeværelset og køkkenet. Gulvet er af beton og har fået mange kommentarer med på vejen. Fra entreen kan man se ind i Jan Smidt Andreasens tegnestue, der er en del af huset.

- Egetræ er smukt og har en virkelig flot glød og overflade. Vi så et hus i Frankrig, hvor egetræ og hvidt puds var kombineret. Det blev vi meget inspireret af og har i det hele taget forsøgt at give huset stoflighed og wauw-effekt med dobbelthøje rum, så snart man træder ind, fortæller arkitekt Jan Smidt Andreasen fra A1 Tegnestue og medlem af Danske BoligArkitekter.

I nogle rum er egetræet skiftet ud med beton for at give et råt modspil, mens flere vægge er malet i fine farver, ligesom det fritstående skab i det ellers hvide og sorte køkken er valgt i en lys blågrøn nuance.

FAKTA OM HUSET

I huset bor: Jan Smidt Andreasen, Mia Maia Smidt og deres to børn på fire og 1 år.

Størrelse: 203 m² inkl. Jan Smidt Andreasens tegnestue plus 60 m² med carport og udhus.

Proces: Arkitekt Jan Smidt Andreasen har selv stået for alt fra ide til projektering. Herefter har han hentet tilbud ind fra håndværkere, der har bygget huset. Han har selv været på byggepladsen hver dag, for at se med. Byggeriet gik i gang i efteråret 2016 og stod færdigt påsken 2017.

Materialer udvendigt: Egetræ og pudsede mursten.

Materialer indvendigt: Betongulv, 20 mm. massivt egetræsgulv, Ikea-køkken og -badeværelse med ’hack’ af elementer fra Reform. Det samme gælder skabet i entreen. Sorte armaturer og vaske fra Vola i køkken og badeværelse.

Pris: Cirka 4 millioner kroner.

Arkitektpris: For et lignende projekt ville Jan Smidt Andreasen tage cirka 150.000 kr. Prisen inkluderer alt fra ide til færdigt hus.

Vi ville gerne have et hus med sjæl og varme fra start. Det er tit en udfordring med nye huse.

Smukt bryggers med fronter af egetræ og betongulv
Bryggerset er med sine varme egetræsfronter mod den rå beton pænere end de flestes. Også her har der været fokus på opbevaring. Foran el-installationerne er der derfor lavet halve hylder, så pladsen her ikke går til spilde.
KLIK PÅ BILLEDET FOR AT FORSTØRRE PLANTEGNINGEN OVER STUEETAGEN.
KLIK PÅ BILLEDET FOR AT FORSTØRRE PLANTEGNINGEN OVER 1.SALEN.
Arkitekttegnet køkkenalrum med elementer fra reform og gulv i egetræ. Masser af lys og god forbindelse til haven.
Når de store skydedøre bliver skubbet fra, flyder køkkenalrum og terrasse ud i et. Hele sommeren har familien og gæster derfor nydt at gå ud og ind, som var det ét stort rum. Loftes vandrette linje, der møder trappens skrå linje, synes Jan Smidt Andreasen, fungerer rigtig godt.

I et indhak under trappen i køkkenalrummet er der lavet en lille arbejdsplads til Mia Maia Smidt, mens man kan tage sine sko på i en hyggelig niche i entreen og finde et hemmeligt ekstra opbevaringsrum inde i skabet. Sådan har parret lavet kroge og gennemførte detaljer overalt.

Skydedøre ud til terrassen og terrasse i læ i funkishus
På terrassen kan familien sidde i læ.

- Vi ville gerne have et hus med sjæl og varme fra start. Det er tit en udfordring med nye huse. De ender ofte meget ferske, med hvide, regulære rum og uden personlighed. Det skyldes til dels tidens byggestil, men også at mange tænker for meget i vedligeholdelsesfrie materialer, der tit er fattige på stoflighed, siger arkitekt Jan Smidt Andreasen.

Hvidt, grafisk køkken fra Ikea hacket af elementer og fronter fra Reform. Gulvet er flotte planker i egetræ
De klassiske hvide kvadratiske fliser giver køkkenet et grafisk udtryk med sine mørke fuger. Vaske og armaturer er fra Vola og i sort og matcher derfor de sorte fuger. Køkkenet er med moduler fra Ikea, der er ”hacket” med fronter fra Reform. For at bløde det op og give køkkenet varme, fortsætte de varme egetræsgulve og over køkkenøen hænger Flower Pot-lamper i guld.
De frie centimeter over køkkenskabet er ikke tilfældige. De letter skabets udtryk og giver en bedre fornemmelse af rummet, der glider over i en dagligstue. Samtidig får det skabet til at virke som et møbel. Skabsvæggen er malet i en lys blågrøn nuance for at bryde det hvide og give mere personlighed til rummet.

Ville ikke bo i nyt hus
Jan Smidt Andreasen og Mia Maia Smidts oprindelige plan var egentlig også at købe et ældre hus, de kunne ombygge, da lejligheden midt i Odense by var ved at blive alt for træng. Med dengang ét barn og egen tegnestue på hjemmeadressen havde de brug for mere plads. Men handlen med et hus, de var meget interesserede i, glippede til sidst. De måtte derfor se sig om efter andre muligheder.

På den anden side af det blågrønne køkkenskab bidrager væggen med farve og stemning til stuen. I væggen er indbygget en lille niche til bøger og husets begrænsede nips. På den måde har de en plads, samtidig med at det er en overraskende detalje, der gør rummet mindre kedeligt.
Vinduerne i stuen går fra gulv til loft og lukker dermed en masse lys ind.

- Som arkitekt har jeg altid drømt om at bygge mit eget hus, men der skulle en del overtagelse af Mia Maia til, før vi besluttede os for at bygge selv. For mens jeg gerne vil have det stringent, vil hun gerne have det hyggeligt og har derfor været meget imod at bo i et nyt hus, fortæller Jan Smidt Andreasen.

Han fik dog overtalt hende til sidst og har været glad for hendes modspil i designprocessen, hvor de i fællesskab har lavet den perfekte kombination af minimalistisk indretning, smukke materialer og grafiske linjer, der samtidig fungerer som en god ramme for en travl og moderne børnefamilie.

Nybyggergrunde er ofte meget bare de første mange år. For at få lidt privatliv fra naboerne har Jan Smidt Andreasen derfor lavet et indhak i facaden i forlængelse af terrassen, hvor familien kan hygge i fred og med skygge og læ.

Arkitektens råd til den røde tråd

Lad materialer gå igen. I vores hus har vi brugt egetræ båd inde og ude for at bløde de hvide flader op og give varme. Det giver en flot helhed, at materialer og farver er de samme.

Brug de samme elementer – fx de samme armaturer i hele huset. Ikke nødvendigvis nøjagtig de samme, men det samme design. Det giver en god helhed. Vores badeværelser er også stort set ens, ligesom elementerne fra Reform og de kvadratiske hvide fliser er brugt både i køkken og på badeværelserne.

Gentag former og linjer. Hos os går den runde form igen i vinduer, spejle og greb i køkkenet og på badeværelset.

 

Ud til villavejen er huset i to etager, mens det er i et plan ud mod haven. Forskydningerne danner en vinkel, så der opstår rum og kommer mere form på huset.

Men en masse ting skulle gå op i en højere enhed, før de kunne bygge. Der findes nemlig begrænset med nye grunde – og især tæt på en stor by som Odense, hvor de gerne ville blive boende. Desuden ville de ikke bygge på en helt flad mark, ligesom de ønskede at bygge i to etager frem for en. Og det er sjældent tilladt på nybyggergrunde.

- Vi er begge vokset op i etplanshuse fra 60’erne. Så vi ville gerne prøve noget andet. Og i et toplanshus er der bare flere muligheder for at lave noget anderledes, fortæller Jan Smidt Andreasen.

Trods de hårde odds lykkedes det at finde en grund blot 7 km fra Odense centrum og med cykelsti hele vejen samt andre børnefamilier i området. Jan Smidt Andreasen begyndte derfor at tegne og hente tilbud ind fra håndværkere. Og efter et år med byggeri stod huset færdigt i påsken 2017. Lige i tide til at Mia Maia Smidt kunne føde deres barn nummer to uden byggerod.

Vi er begge vilde med funkishuse, så det var den stil, vi ville bygge i, og her var det vigtigt for os, at bygge med alle de klassiske træk.

I klassisk funkisstil er der en rund rude i hoveddøren. Døren i varme egetræslister er inspireret af Arne Jacobsens hoveddør i hans eget funkishus i Charlottenlund. Carporten dækker over døren, så familien kan gå fra bilen og ind i tørvejr og i ro og mag kan finde nøglerne frem. I taget er indsat et ovenlysvinduet, så dagens vejr hurtigt kan fornemmes, når de træder ud.

Inspireret af Arne Jacobsen
Når man banker på i dag, kigger man ind af et rundt vindue i en smuk egetræsdør hvorigennem, man kan skimte når en fra familien lukke op. Døren er inspireret af hoveddøren i arkitekt og møbeldesigner Arne Jacobsens egen funkisvilla i Charlottenlund.

- Vi er begge vilde med funkishuse, så det var den stil, vi ville bygge i, og her var det vigtigt for os, at bygge med alle de klassiske træk, fortæller Jan Smidt Andreasen

Huset er derfor også bygget med de karakteristiske hjørnevinduer, ligesom taget er fladt og murværket er uden pynt og overflødige detaljer.

De karakteristiske hjørnevinduer, der kendetegner funkisvillaen. Husets facade er bygget af hvidpudsede mursten med vinduer og paneler af egetræ. Taget er afsluttet med en zinkkant med blind false.

Arkitektens råd til materialer

Gå efter gedigne materialer med lang levetid, fx et massivt trægulv, der ikke skal skiftes ud efter 10 år, men kan slibes. Det signalerer kvalitet og holder længe.

Vælg materialer med stoflighed og varme, så det ikke bliver for koldt. Her er træ et rigtig godt valg. Det er især vigtigt at have fokus på stoflighed, hvis du bygger et nyt hus.

Brug materialer, der er tilgængelige i det land, du bor i. På den måde er materialerne ikke transporteret langvejsfra, hvilket er bedre for miljøet. Træhuse er almindelige i Sverige, fordi de har så meget træ. I Danmark har vi en lang tradition for huse i mursten og har haft mange gode teglværker.

Vær ikke bange for materialer, der skal vedligeholdes. Det er ikke så svært at vedligeholde. Og med vedligeholdelse kan et materiale som træ holde i mange år.

Vælg ærlige materialer og ikke materialer, der prøver at ligne andre materialer som fx "træ look a like" i fibercement, der har fået tegnet åretegninger i overfladen for at ligne træ.  Vælg hellere rigtig træ.

Huset set fra vejen. Funkisvillaen ligger blot 7 km fra Odense centrum og med cykelsti hele vejen samt andre børnefamilier i området.
Jan Smidt Andreasen kommer fra Jylland og hans kone fra Sjælland, mens de i dag er bosat på Fyn. Det har derfor været vigtigt med et ordentligt gæsteværelse, så gæster kan føle sig velkommen. Sengen er snedkerbygget og med masser af opbevaringsplads under i form af store skuffer. Sengen er bygget i egetræ og passer derfor til resten af huset. Gæsteværelset er placeret i stueetagen, mens familiens egne værelser er på 2. sal, så både gæster og familien selv kan få lidt privatliv.
Fra køkkenalrummet kan man gå op ad trappen til husets førstesal. Ligesom gulvet er trappen lavet i smukke, tykke egetræsplanker.
Den runde form fra husets vinduer går igen i spejlet og skuffernes greb. Skufferne er Ikea-elementer, der er ”hacket” med fronter fra Reform. De og de hvide kvadratiske fliser bliver også brugt i køkkenet og skaber et enkelt og grafisk udtryk. Gulvet er af beton.

Indenfor er funktion også et nøgleord. For uden kælder og et tomt sadelformet tag, hvor man lige kan sætte vinterjakkerne op om sommeren og gemme den store kasse med julepynt, er der behov for gennemtænkte løsninger. Men også de visuelle linjer er videreført.

- Den runde form går igen flere steder i huset. Både som vinduer, greb i køkken og på badeværelset og i spejlene. Ligesom materialer og de hvide, kvadratiske fliser er brugt flere steder. Jeg kan godt lide, når der er en rød tråd, siger Jan smidt Andreasen, der især er glad for linjerne i køkkenalrummet.

- At der lige er skåret et hjørne af rummet til nichen under trappen, er en detalje jeg er rigtig glad for. Det skaber en flot linje i rummet sammen med trappen og giver lidt ekstra karakter til nichen.

Parret har delt soveværelset op med en mørk blå væg. På den ene side er sengen placeret, mens de har walk in-closet på den anden side.
4-årige Elsas værelse er placeret på overetagen sammen med resten af familiens værelser. Det karakteristiske hjørnevindue giver et fint kig og lysindfald. Egetræspanelerne og -gulvet går igen her, og giver sammen med de halvt farvede vægge varme og personlighed til rummet.

Arkitektens råd til nybyg

Kvalitet frem for kvantitet. Mange boligejere bygger alt for stort. Vi har et af det mindste hus på vores vej, selvom det også rummer min tegnestue og er 203 m². Der er ingen grund til, at huse skal være så store. Byg hellere et mindre hus i gode materialer, og hvor pladsen er udnyttet optimalt.

Husk garage/carport og cykelskur og pladsen til skraldespanden, når du bygger nyt. Mange glemmer det, og så er pengene opbrugt og det ligner en rodebunke ude foran huset. Det er ærgerligt.


Se også disse historier