Boligreportage

Varme og intimitet i vinkelhuset

Hun finder på, han bygger, og begge er de fulde af gå på-mod. Kimie Giese Falk-Hansen og Christian Giese er det perfekte makkerpar. Så da deres selvbyggede typehus blev alt for kedeligt, kastede de sig ud i et nyt byggeprojekt – men denne gang med hjælp fra en arkitekt. Det gav mod til realiseringen af egne idéer, og resultatet taler for sig selv: Et hus med masser af intimitet og personlighed.

Der er smæk på farverne i familien Giese Falk-Hansens nybyggede hus. Men på en elegant måde. Hele endevæggen i køkkenet er malet i en så mørk blå nuance, at man som besøgende er glad for, at køkkenelementerne er sorte, så man med ro i sindet kan placere væggen på farveskalaen. Faktisk har hvert eneste rum sin egen farve. Gennem hele huset skinner messingdetaljer, lofter og gulve er beklædt med træ, og en væg mellem entré og stue er dækket af en smuk, rusten plade i metallet corten, hvis porøse og melerede overflade man næsten ikke kan lade være at køre fingeren hen over.

- Den metalbeklædte væg har jeg fået rigtig mange spørgsmål til. Idéen er at trække et udemateriale ind for at øge sammenhængen mellem husets ydre og indre, forklarer Kimie Giese Falk-Hansen og fortsætter:

- Vi er blevet mere modige nu. I vores første hus var der koldt, klinisk og upersonligt med hvide flader og beton på gulvet. Alle kunne bo der, også i indretningen. Man kunne slet ikke se, at det var vores hus.

FAKTA OM HUSET

Det fik familien: Et nybygget hus på 207 m². Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter er kommet med idéer og har tegnet huset. Christian Giese har selv bygget hele huset.

Proces: Christian Giese begyndte at bygge huset i april 2017. I december 2017 blev huset færdigt.
Materialer udvendigt: Lister af cedertræ og hvidt puds på facaden, tagpap på taget og sortmalet sternkant i aluminium langs tagkanten. Terrassen er i cedertræ.

Materialer indvendigt: Sildebensparket i egetræ og listelofter i lysnet fyrretræ. Elementerne i køkken, på de to badeværelser og i bryggerset er fra Invita. Armaturer i køkken og bryggers er fra Quooker, mens armaturer på de to badeværelser er fra Vola. Alle er de i messing.

Pris: Huset har kostet 3.250.000 inkl. inventar og hårde hvidevarer. Prisen er uden grund og håndværkerløn, da Christian Giese har bygget huset selv.
Rasmus Baks ideer og tegninger har kostet 90.000 kr. eksklusiv moms.

4 råd til selvbyggeren med børn

  • Lad børnene hjælpe til. Børn kan godt lide at hjælpe og være en del af projektet.
  • Køb et legehus eller lign og sæt på grunden, så barnet har sit eget sted at være, mens I bygger.
  • Børn lærer glæden ved at skabe, og at hårdt arbejde ikke behøver at være en sur pligt. Processen kan nogle gange være sjovere end resultatet. Vær glad og stolt over, at du kan vise dem det.

Højt til loftet er ikke lykken

Kimie Giese Falk-Hansen og Christian Giese har nemlig bygget hus før. Dengang gik de dog uden om arkitekthjælp og fik i stedet en bygningskonstruktør til at tage udgangspunkt i det hus, de bedst kunne lide hos et af typehusfirmaerne.

Men ‘one size doesn’t fit all’, som man siger. Og ligesom butikkernes stangtøj i standardstørrelser aldrig helt passer, gjorde typehuset det selvfølgelig heller ikke.   

- Huset var egentlig fint, men vores køkkenalrum var alt for stort i forhold til, hvad vi havde brug for, og loftet var alt for højt. Vi troede dengang, at jo højere til loftet jo bedre, fortæller Christian Giese.

Som tidligere selvstændig el-installatør har han hænderne godt skruet på og har derfor selv bygget både deres første og andet hus. Fra fundament til den sidste plade tagpap. ’For gør man det forkert, må man jo bare prøve igen’, som lader til at være en generel holdning til byggeprojekter såvel som til livet hos det energifulde par.

Familiens bedste tips: Derfor skal du bruge en arkitekt

  • Du får et bedre grundlag for et personligt hus, der passer til dig og dine behov.
  • Arkitekten er fundamentet for hele huset. Og selvom man kan tænke, at en arkitekt koster mange pen-ge, så er det egentlig en meget lille procentdel af dine samlede udgifter, der går til arkitekten, når man tænker over det.
  • En arkitekt (i hvert fald Rasmus Bak) tager udgangspunkt i dit liv og bruger sin faglighed til at vurdere, hvad der vil passe bedst til det sted i livet, du/I er – både nu og fremadrettet. Vi var rigtig glade for, at Rasmus Bak tog med i overvejelserne, at vi havde en lille baby. Han kunne sagtens have sagt ja til to etager og været ligeglad, men han brugte sin faglighed og hjalp os ærligt og sikkert på rette vej.

Efter blot et par år satte de derfor huset til salg og købte en grund i et kommende nybyggerkvarter i Askov for at forsøge på ny. Men denne gang kontaktede de arkitekt Rasmus Bak, hvis minimalistiske stil fuld af kontraster og personlighed parret var faldet for.

Sammen med Rasmus Bak, der er medlem af Danske BoligArkitekter, besøgte de grunden og deres daværende hus for at tale om, hvad der dér fungerede - og bestemt ikke fungerede.

- Det var nyt for os at skulle forklare noget, mens der var en der tegnede. For sidste gang var det bare copy-paste, siger Kimie Giese Falk-Hansen og bliver suppleret af sin mand:

- Jeg kan heller ikke lade være med at sammenligne. Vi havde nogle møder hos typehusfirmaerne, inden vi besluttede os for at bygge selv, og man fik følelsen af, at det blot var samlebåndsmøder. Man kunne næsten fornemme den næste familie stå i køen og vente på at komme ind.

Arkitekten knækkede koden - og huset

Rasmus Bak kogte deres idéer og behov ned til skitsetegninger, hvor en god planløsning skulle gøre livet nemmere, og masser af træ bløde stemningen og akustikken op.

Men især grunden fik ham til at trække på sine arkitekterfaringer.

- Der var intet på grunden dengang, ingen andre huse og ingen beplantning. Det var en helt bar mark, som sådan nogle nybyggergrunde er, fortæller Rasmus Bak og fortsætter:

- Jeg arbejdede derfor meget med at orientere huset på grunden og inddrog fra begyndelsen udearealerne i min skitsering for at skabe intimitet og privathed med kroge og læ.

I stedet for blot at bygge en firkantet kasse, gav han huset et knæk på midten, så det blev et vinkelhus med et deraf selvskabt gårdrum i midten.

Ud til den sydvestvendte have, hvor Rasmus Bak også har tegnet en overdækket terrasse, åbner huset sig med store ruder, mens der ud til vejen er mere lukket, så man ikke kan kigge ind.

I mange nye huse skal man tage hensyn til hinanden hele tiden, fordi der er så åbent. Men også indenfor har vinkelformen gjort huset mere intimt og hyggeligt, uden familien har mistet forbindelsen til hinanden.

- Christian kan se serier i stuen uden at genere resten af huset, men stadig have en visuel kontakt med os andre i køkkenalrummet. Og vores datter Vega tør godt sidde alene og se tegnefilm, fordi hun stadig kan se os gennem ruderne. Ellers skal hun altid hen og se, hvad vi laver, fortæller Kimie Giese Falk-Hansen og tilføjer:

- Placeringen af hendes værelse lige op af køkkenalrummet har også gjort, at hun trygt leger alene derin-de, for vi sidder jo bare lige herude på den anden side.

Førstesalen venter

Netop på grund af nybyggerområdet og fordelen i at have kontakt til hinanden som børnefamilie, talte Rasmus Bak også hurtigt familien fra idéen om at lave en førstesal.

- Børn vil altid være, hvor forældrene er, så en overetage ender tit som døde kvadratmeter. Samtidig er det dumt i et bart nybyggerkvarter, hvor der hverken er nogle pæne, høje træer at kigge på eller til at skærme for andres kig ind. Det kan man gøre i et gammelt villakvarter, forklarer han.

Et råd parret tog til sig og som oven i købet sparede dem penge og Christian Giese kræfter på byggepladsen. For det er meget dyrere og mere besværligt at bygge i højden.

- Men måske en dag, når vi har store børn, siger Kimie Giese Falk-Hansen og drømmer allerede om flere projekter.
 

Arkitekten: Det skal du huske, når du bygger i et nybyggerområde

  • Brug gerne penge på nogle planter, der allerede har vokset sig store. De er dyrere, men er ofte pengene værd. Uderum betyder mere, end man lige tror, og manglen på spændende udearealer er netop det, der gør nybyggerområder så fattige på intimitet, liv og personlighed.
  • Skab kroge og læ med formen på dit hus, ganglinjer og beplantningen i haven. En god idé er at bygget et vinkelhus i stedet for en lige kasse, så huset alene med sin form skaber rum.
  • Byg ikke i to etager. Det kan være en fin ide i et gammelt villakvarter, men ikke på en nybyggermark, hvor der intet pænt er at kigge på eller til at skærme for kig ind.
  • Sammensæt materialer og farver, så dit hus bliver mere personligt, varmere og spændende at se på. Det kan også bidrage til et mere stemningsfyldt udemiljø.
  • Lav lange kig gennem huset og ud. Det skaber en glidende overgang mellem ude og inde og bidrager til et mere spændende kig ud på de måske ellers nøgne områder.
Rasmus Bak

Rasmus Bak

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.