Rasmus Bak

Bliv ringet op gratis af Rasmus Bak

Skriv en besked herunder eller ring

Varme og intimitet i vinkelhuset

Hun finder på, han bygger, og begge er de fulde af gå på-mod. Kimie Giese Falk-Hansen og Christian Giese er det perfekte makkerpar. Så da deres selvbyggede typehus blev alt for kedeligt, kastede de sig ud i et nyt byggeprojekt – men denne gang med hjælp fra en arkitekt. Det gav mod til realiseringen af egne idéer, og resultatet taler for sig selv: Et hus med masser af intimitet og personlighed.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

I det gamle hus gik alle ind ad bryggerset, fordi den indgang kom før hovedindgangen. Med et kæmpe husnummer og en flisebelagt sti, tager ingen fejl denne gang. Indgangen til bryggerset gemmer sig inde i garagen. På den måde kan familien til hverdag gå direkte fra bilen og ind i huset uden at blive våde, når det regner.
Ud mod gaden er huset lukket og mere privat, mens det ind mod haven er åbent med store glaspartier. Facaden er sat grafisk sammen af hvidt puds blødt op af felter af varmt cedertræ. Sammen giver de huset et personligt, men stadig klassisk og tidløst ydre

Der er smæk på farverne i familien Giese Falk-Hansens nybyggede hus. Men på en elegant måde. Hele endevæggen i køkkenet er malet i en så mørk blå nuance, at man som besøgende er glad for, at køkkenelementerne er sorte, så man med ro i sindet kan placere væggen på farveskalaen. Faktisk har hvert eneste rum sin egen farve.

Hjemmets lyse og velindrettede entré.
Langs loftet sidder sirligt opsatte fyrretræslister side om side. Listernes linjer giver længde til husets rum og ledsager ens øjne til at fange de lange kig. Men vigtigst af alt tilfører træet den varme, intimitet og gode akustik, som de savnede i deres første hus. Modsat husets facade er træet lysnet, så rummet hverken virker klemt eller alt for 70’er-agtig. Loftshøjden er 2, 5 meter, når det er lavest og 2,8 meter, når det er højest.

Gennem hele huset skinner messingdetaljer, lofter og gulve er beklædt med træ, og en væg mellem entré og stue er dækket af en smuk, rusten plade i metallet corten, hvis porøse og melerede overflade man næsten ikke kan lade være at køre fingeren hen over.

- Den metalbeklædte væg har jeg fået rigtig mange spørgsmål til. Idéen er at trække et udemateriale ind for at øge sammenhængen mellem husets ydre og indre, forklarer Kimie Giese Falk-Hansen og fortsætter:

- Vi er blevet mere modige nu. I vores første hus var der koldt, klinisk og upersonligt med hvide flader og beton på gulvet. Alle kunne bo der, også i indretningen. Man kunne slet ikke se, at det var vores hus.

Kimie Giese Falk-Hansen bliver hele tiden inspireret til nye ideer i hjemmet. Og Corten-pladen er en af hendes mest i øjenfaldene. Det ikke helt almenkendte metal ruster kun udenpå, og man kan derfor med ro i sjælen glæde sig over dets rødbrune farvespil. Cortenpladen matcher husnummeret og lamperne foran huset. Og i bryggerset har Kimie Giese Falk-Hansen brugt et lille stykke som nøgleholder. På den måde bindes ud og inde sammen.
Det minimalistiske køkken står i fin kontrast til de varme messingdetaljer og gennemgående træflader. Køkkenet er fra Invita i modellen komet laminat og i farven mat sort.

FAKTA OM HUSET

I huset bor: Kimie Giese Falk-Hansen, der er ambulancebehandler, blogger og instagramer, og Christian Giese, der er salgs-ansvarlig ved Electro Energy, men selvstændig elinstallatør da byggeriet stod på. Sammen har de datteren Vega på 3 år.

Det fik familien: Et nybygget hus på 207 m². Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter er kommet med idéer og har tegnet huset. Christian Giese har selv bygget hele huset.

Proces: Christian Giese begyndte at bygge huset i april 2017. I december 2017 blev huset færdigt.
Materialer udvendigt: Lister af cedertræ og hvidt puds på facaden, tagpap på taget og sortmalet sternkant i aluminium langs tagkanten. Terrassen er i cedertræ.

Materialer indvendigt: Sildebensparket i egetræ og listelofter i lysnet fyrretræ. Elementerne i køkken, på de to badeværelser og i bryggerset er fra Invita. Armaturer i køkken og bryggers er fra Quooker, mens armaturer på de to badeværelser er fra Vola. Alle er de i messing.

Pris: Huset har kostet 3.250.000 inkl. inventar og hårde hvidevarer. Prisen er uden grund og håndværkerløn, da Christian Giese har bygget huset selv.
Rasmus Baks ideer og tegninger har kostet 90.000 kr. eksklusiv moms.

KLIK PÅ BILLEDET for at se plantegning i forstørret version.
Køkkenalrummet er familiens hjerterum. Og selvom det er mindre end deres forrige, har de rigeligt med plads. Klog af erfaring har de denne gang valgt at vende vasken ud mod rummet, så de kan snakke med deres gæster, mens de hælder vand op.
Som et barn af tiden bliver Vega på 3 år lokket ud af sin hyggelige hule med lovning om at må se tegnefilm på YouTube, så der kan tages et fint billede. Alkoven med hulen under har Christian Giese bygget af lister, der var til overs fra loftet, og er et sted, hvor Vega ofte hygger, når hendes forældre står og laver mad i køkkenet. På sigt er det meningen, at hun skal have en stjernehimmel derinde. Hynden er fra Pytt Living og den røde opslagstavle med messingdetaljer og Vegas farverige kreationer er fra Please Wait To Be Seated.

Højt til loftet er ikke lykken
Kimie Giese Falk-Hansen og Christian Giese har nemlig bygget hus før. Dengang gik de dog uden om arkitekthjælp og fik i stedet en bygningskonstruktør til at tage udgangspunkt i det hus, de bedst kunne lide hos et af typehusfirmaerne.

Men ‘one size doesn’t fit all’, som man siger. Og ligesom butikkernes stangtøj i standardstørrelser aldrig helt passer, gjorde typehuset det selvfølgelig heller ikke.   

- Huset var egentlig fint, men vores køkkenalrum var alt for stort i forhold til, hvad vi havde brug for, og loftet var alt for højt. Vi troede dengang, at jo højere til loftet jo bedre, fortæller Christian Giese.

Som tidligere selvstændig el-installatør har han hænderne godt skruet på og har derfor selv bygget både deres første og andet hus. Fra fundament til den sidste plade tagpap. ’For gør man det forkert, må man jo bare prøve igen’, som lader til at være en generel holdning til byggeprojekter såvel som til livet hos det energifulde par.

Kimie Giese Falk-Hansen ville egentlig gerne have haft fliserne til at dække hele væggen, men Christian Giese synes, det ville blive for meget, så de måtte indgå et af parforholdets så mange smukke kompromiser. Til gengæld fugede Christian Giese fliserne en morgen, inden de skulle til konfirmation. Han kunne jo lige så godt udnytte, at der var dækket af, efter mureren havde været der. Ret overskudsagtigt! Fliserne er fra Mosaikhjørne i farven Tisvilde Blues og i modellen Hexagon.

4 råd til selvbyggeren med børn

- Lad børnene hjælpe til. Børn kan godt lide at hjælpe og være en del af projektet.


- Køb et legehus eller lign og sæt på grunden, så barnet har sit eget sted at være, mens I bygger.


- Børn lærer glæden ved at skabe, og at hårdt arbejde ikke behøver at være en sur pligt. Processen kan nogle gange være sjovere end resultatet. Vær glad og stolt over, at du kan vise dem det.

Rummene i huset har alle deres helt egen farve. Fra det blå henover det grønlige til det rosa, lilla og grå. Men selvom det kan se nøje planlagt ud, har farvevalget været en løbende proces, hvor rummene har fået kulør lidt efter lidt. Her er det familiens stue i farven Twilight Grey fra Sadolin. Sofaen er fra Bolia i modellen Seville, det fine bakkebord i messing og marmor er fra Nordal, mens sofabordet er fra Gubi ligesom stolen i bordeaux velour i modellen Beetle lounge chair.
Kimie Giese Falk-Hansen går tit på markeder i lokalområdet. Ikke med noget specielt i sigte, men måske lykkes det at finde noget godt. For nylig fandt hun en barnestol af teaktræ af møbelarkitekt Nanna Ditzel og fine keramikkopper fra Bing og Grøndahl.

Efter blot et par år satte de derfor huset til salg og købte en grund i et kommende nybyggerkvarter i Askov for at forsøge på ny. Men denne gang kontaktede de arkitekt Rasmus Bak, hvis minimalistiske stil fuld af kontraster og personlighed parret var faldet for.

Sammen med Rasmus Bak, der er medlem af Danske BoligArkitekter, besøgte de grunden og deres daværende hus for at tale om, hvad der dér fungerede - og bestemt ikke fungerede.

- Det var nyt for os at skulle forklare noget, mens der var en der tegnede. For sidste gang var det bare copy-paste, siger Kimie Giese Falk-Hansen og bliver suppleret af sin mand:

- Jeg kan heller ikke lade være med at sammenligne. Vi havde nogle møder hos typehusfirmaerne, inden vi besluttede os for at bygge selv, og man fik følelsen af, at det blot var samlebåndsmøder. Man kunne næsten fornemme den næste familie stå i køen og vente på at komme ind.

Det lange kig får huset til at føles større. Døren i New Yorker-stil giver et urbant, men samtidig elegant tvist til huset. Og dens transparens betyder, at lyset og kontakten til hinanden gennem rummene ikke går tabt. Døren er fra One Funky Furniture.

Familiens bedste tips: Derfor skal du bruge en arkitekt

- Du får et bedre grundlag for et personligt hus, der passer til dig og dine behov.


- Arkitekten er fundamentet for hele huset. Og selvom man kan tænke, at en arkitekt koster mange pen-ge, så er det egentlig en meget lille procentdel af dine samlede udgifter, der går til arkitekten, når man tænker over det.


- En arkitekt (i hvert fald Rasmus Bak) tager udgangspunkt i dit liv og bruger sin faglighed til at vurdere, hvad der vil passe bedst til det sted i livet, du/I er – både nu og fremadrettet. Vi var rigtig glade for, at Rasmus Bak tog med i overvejelserne, at vi havde en lille baby. Han kunne sagtens have sagt ja til to etager og været ligeglad, men han brugte sin faglighed og hjalp os ærligt og sikkert på rette vej.

I soveværelset får parret lys ind fra to vinkler, hvilket får rummet til at virke større. Husets gennemgående messingdetaljer er ført videre med spejlet fra Nordal Interiør. Den gyldne farve spiller smukt sammen med den grå betonvæg fra Conteco og det blå sengetøj fra Pytt Living.

Arkitekten knækkede koden - og huset

Rasmus Bak kogte deres idéer og behov ned til skitsetegninger, hvor en god planløsning skulle gøre livet nemmere, og masser af træ bløde stemningen og akustikken op.

Men især grunden fik ham til at trække på sine arkitekterfaringer.

- Der var intet på grunden dengang, ingen andre huse og ingen beplantning. Det var en helt bar mark, som sådan nogle nybyggergrunde er, fortæller Rasmus Bak og fortsætter:

- Jeg arbejdede derfor meget med at orientere huset på grunden og inddrog fra begyndelsen udearealerne i min skitsering for at skabe intimitet og privathed med kroge og læ.

Som ambulancebehandler ringer Kimie Giese Falk-Hansens vækkeur ofte tidligt. Og tidligere end resten af huset skal op. Da Rasmus Bak skulle lavet husets planløsning stod det derfor højt på parrets ønskeliste at få lagt walk in-closet og badeværelse i forlængelse af hinanden, så hun ikke skal gennem soveværelse efter badet og her vække sin mand - igen. Døråbningen fører derfor ind til et af husets to badeværelser. Den lange skabsvæg er fra Invita og den lyserøde vægfarve er fra Sadolin og hedder Raspberry Pink

I stedet for blot at bygge en firkantet kasse, gav han huset et knæk på midten, så det blev et vinkelhus med et deraf selvskabt gårdrum i midten.

Ud til den sydvestvendte have, hvor Rasmus Bak også har tegnet en overdækket terrasse, åbner huset sig med store ruder, mens der ud til vejen er mere lukket, så man ikke kan kigge ind.

I mange nye huse skal man tage hensyn til hinanden hele tiden, fordi der er så åbent. Men også indenfor har vinkelformen gjort huset mere intimt og hyggeligt, uden familien har mistet forbindelsen til hinanden.

- Christian kan se serier i stuen uden at genere resten af huset, men stadig have en visuel kontakt med os andre i køkkenalrummet. Og vores datter Vega tør godt sidde alene og se tegnefilm, fordi hun stadig kan se os gennem ruderne. Ellers skal hun altid hen og se, hvad vi laver, fortæller Kimie Giese Falk-Hansen og tilføjer:

- Placeringen af hendes værelse lige op af køkkenalrummet har også gjort, at hun trygt leger alene derin-de, for vi sidder jo bare lige herude på den anden side.

Samarbejdet med arkitekten har sat gang i parrets kreativitet. Så meget at selv deres toiletrulleholder er særligt udtænkt af dem selv. Med en vask og en bruseniche på hver side af toilettet, var det svært at finde en plads til toiletrullen, uden at skulle række bagud. De fandt derfor på at få lavet huller i glasvæggen og fandt skruer og ophæng i det lokale byggemarked. De grå klinker er fra Evers i modellen Factory og farven Blanco. Det fritstående badekar er fra Spacenteret, mens messingarmaturerne er fra Vola.
Alle armaturer, kroge og håndtag i huset er i messing. Og rundt omkring i indretningen er også møbler, lamper og nips i det karakteristiske gyldne metal. Kimie Giese Falk-Hansen holder af dets varme og levende patina og har derfor brugt det som rød tråd gennem hele huset.

Førstesalen venter
Netop på grund af nybyggerområdet og fordelen i at have kontakt til hinanden som børnefamilie, talte Rasmus Bak også hurtigt familien fra idéen om at lave en førstesal.

- Børn vil altid være, hvor forældrene er, så en overetage ender tit som døde kvadratmeter. Samtidig er det dumt i et bart nybyggerkvarter, hvor der hverken er nogle pæne, høje træer at kigge på eller til at skærme for andres kig ind. Det kan man gøre i et gammelt villakvarter, forklarer han.

Et råd parret tog til sig og som oven i købet sparede dem penge og Christian Giese kræfter på byggepladsen. For det er meget dyrere og mere besværligt at bygge i højden.

- Men måske en dag, når vi har store børn, siger Kimie Giese Falk-Hansen og drømmer allerede om flere projekter.

I boligen er der prioriteret plads til et hjemmekontor.
På familiens terrasse er der masser af lys og luft. Skydedørene sikre let adgang til terrassen.

Arkitekten: Det skal du huske, når du bygger i et nybyggerområde

 

- Brug gerne penge på nogle planter, der allerede har vokset sig store. De er dyrere, men er ofte pengene værd. Uderum betyder mere, end man lige tror, og manglen på spændende udearealer er netop det, der gør nybyggerområder så fattige på intimitet, liv og personlighed.


- Skab kroge og læ med formen på dit hus, ganglinjer og beplantningen i haven. En god idé er at bygget et vinkelhus i stedet for en lige kasse, så huset alene med sin form skaber rum.


- Byg ikke i to etager. Det kan være en fin ide i et gammelt villakvarter, men ikke på en nybyggermark, hvor der intet pænt er at kigge på eller til at skærme for kig ind.


- Sammensæt materialer og farver, så dit hus bliver mere personligt, varmere og spændende at se på. Det kan også bidrage til et mere stemningsfyldt udemiljø.


- Lav lange kig gennem huset og ud. Det skaber en glidende overgang mellem ude og inde og bidrager til et mere spændende kig ud på de måske ellers nøgne områder.

Se også disse historier