Guide

Metal som facademateriale

En facade af metal lukker helt af for vind, vand og sol. Desuden er metal let at forme. Det er derfor et godt valg, hvis du vil have et hus med skæve kanter, svungne former eller påsatte kviste. Metal kan nemlig dække tæt, hvor andre materialer har svært ved at komme omkring.

Hvorfor bruge metal til facaden?

Metal er helt uigennemtrængeligt for vind, regn og sol.

Modsat andre facadematerialer som træ og mursten er metal meget nemt at forme og kan bøjes og bukkes på alle leder og kanter. Metal er derfor

velegnet hvis dit hus har en anderledes form. Det bliver ofte brugt til at beklæde kviste, da det her kan dække tæt og komme ind i kroge, andre materialer har svært ved.

Hvad er patina?

Når metaller møder ilt, dannes der et beskyttende lag, kaldet patina. Patinaen gør ofte overfladen mørkere og mere mat.

Patinaen har desuden en beskyttende effekt, så metallet bedre kan modstå, vind, vand og sol.

Hvor lang tid kan en facade af metal holde?

Alt efter hvilken metaltype du bruger, og hvor dit hus er placeret, kan facaden holde i cirka 50 – 100 år. På huse med tagudhæng er facaden mindre udsat for vind og vejr og kan derfor holde længere.

Hvordan vedligeholder man en facade af metal?

Facader af metal skal stort set ikke vedligeholdes. Du skal blot vaske facaden med lidt vand, hvis der gror alger, eller hvis der er kommet andet snavs på.

Hvilke typer metal kan du bruge på facaden?

  • Kobber starter med at være gyldent, men patinerer hurtigt og bliver mørkebrunt, når det reagerer med luften. Efter 15 – 30 år irrer det og bliver helt grønt, som man kender det fra slotte og gamle bygninger i København.
  • Tombak er et kobber-lignende metal, der modsat almindeligt kobber ikke irrer. Metallet er mørkebrunt og består af en legering af zink og minimum 80% kobber. Den brune farve på tombak kan variere meget fra produktion til produktion, og derfor kan det være svært at reparere med nye plader på en ældre facade.
  • Zink bliver med tiden gråblåt på grund af kontakten med ilt. Man kan også få zink med en mere rød eller grønlig patinering, og zinken kan males i forskellige farver. Zink bliver ofte brugt rundt om karnapper og kviste på huse, og kan på en enkel måde gøre et ældre hus mere nutidigt at se på.
  • Stål er de seneste år blevet mere og mere almindeligt. De rillede plader, stålet ofte kommer i, bliver primært brugt på industribygninger, stalde og taget på carporte og skure. Men det kan også være rigtig pænt som facade på et hus. Mange stålplader har en belægning af et metal eller af plast, så det ikke ruster. Man kan derfor få stålplader, der er sorte eller i en anden farve.

Hvor bæredygtig er en facade af metal?

Metal kan holde i mange år – også æstetisk. Desuden skal det stort set ikke vedligeholdes, hvorfor man sparer ressourcer her. Dog er metaller en begrænset ressource – nogle mere end andre – og ofte vigtige i andre sammenhænge, som fx i elektronik.

Derfor kan det diskuteres, om det er smart at bruge metal til facader, hvor der skal bruges store mængder. Dette gælder især kobber, der er en vigtig strømleder i ledninger.

Hvad koster en facade af metal?

Det afhænger af, hvilket metal du bruger, men generelt er metal et dyrt materiale. Kobber og tombak er det dyreste og stålplader er det billigste.

Sådan undgår du kondens og fugt

Da metal lukker helt tæt, kan der være risiko for kondens og herefter fugtskader og svamp i konstruktionen. Det er derfor vigtigt, at der er mulighed for ventilation.

Det kan du opnå ved at indlægge en såkaldt træforskalling, typisk i fyr eller gran, en halv til en hel centimeter under metalfacaden.

Regn på zink og kobber må ikke opsamles

Når regn rammer en overflade af zink eller kobber, bliver ioner fra metallet skyllet af og flyder med vandet. Ionerne kan være giftige for planter, dyr og mikroorganismer.

Du må derfor ikke samle vand i en opsamlingspand eller en faskine, men skal i stedet føre det ned i kloakken.

Værd at overveje om metal

Fordele

  • 100% vind-, vand- og soltæt
  • Let at forme
  • Ingen vedligeholdelse
  • Lang levetid

Ulemper

  • Kan være dyrt
  • Svært at sætte op (behov for professionel hjælp)
  • Kan være tungt og kræver derfor stærkere konstruktioner

Find mere info om metal

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.