Valget af byggegrund er afgørende for, hvilket hus du kan bygge. Det er derfor vigtigt, at du undersøger alle forhold omkring byggegrunden, og måske får en arkitekt til at vurdere potentialet, inden du skriver under på købet.
En byggegrund er først og fremmest omfattet af en lokalplan, der i visse tilfælde kan være et stramt diktat af hvilke materialer og tagformer du må bygge med på grunden. Derudover kan der være særlige servitutter samt bestemmelser i fredningsloven, som har indflydelse på hvad og hvor, du må bygge.
Grundens beliggenhed er også vigtig, da den kan have stor betydning for, hvilken arkitektur, der vil passe til stedet. Har du en grund med en smuk beliggenhed eller udsigt giver det særlige muligheder, som det er vigtigt at udnytte i husets arkitektur.
Der er også stor forskel på om du skal bygge i et kvarter, der allerede er tilvokset eller i en ny udstykning med åbne kig på tværs af matriklerne. Det sidste kræver en ekstraordinær indsats fra arkitekten, når der skal skabes private rum uden indblik fra naboer.
Herudover er der også en række praktiske behov, grunden skal leve op til fx afstand til skole og institutioner, indkøb, offentlig transport, fritidsinteresser, og ikke mindst afstand til familie og venner.