Guide

Tilbygninger til forskellige priser

En tilbygning kan være løsningen på dine pladsproblemer, men prisen varierer meget efter, hvordan du prioriterer. Vil du have lækre materialer og mange kvadratmeter? Eller kan du klare dig med enkle løsninger og et mere simpelt design? Se med herunder, hvor vi har samlet tre forskellige tilbygninger fra arkitekterne, der matcher tre forskellige familiers behov og byggebudget.

1. Tilbygning i sort træ til 1.000.000 kr.

Om byggeriet

Den enkle tilbygning i træ på 62 m2 er tegnet af arkitekt Erik Nord. Familien i den klassiske 60'er villa manglede plads til at udfolde sig på, og byggede derfor til med en stue, hvor der både er plads til kreativitet og basketball.

Ud over den nye multifunktionelle stue har familien fået en lækker forældreafdeling med et lyst soveværelse og badeværelse. 

Familien havde et samlet budget på 1 mio. kr., så der skulle tænkes fornuftigt for at få de mange ønsker opfyldt. På trods af de individuelle prioriteringer lykkedes det at holde budgettet.

Fakta om projektet

Byggeår: 2019

Hvor: Aarhus

Størrelse: 62 m²

Formål: Forældreafdeling og krearum/opholdsstue

 

Det trak prisen op

Som i alle andre byggeprojekter har familien her prioriteret nogle elementer, der har gjort byggeriet en smule dyre.

De valgte at bruge ekstra på forældrebadeværelset og at få et depotrum ovenpå soveværelset.

Familien valgte også at på dækket de hanebåndsspærene i stuen. Det havde værete en billigere løsning at lade dem forblive synlige.

Endelig prioriterede de et forholdsvis stort skydedørsparti. 

Det trak prisen ned

Først og fremmest er der stort set ikke er rørt ved det eksisterende hus, da det allerede var renoveret. Der skulle blot laves et hul, hvor der i forvejen var et vindue i gavlen for at forbinde tilbygningen med det eksisterende.

Tilbygningen er bygget af en super enkel trækonstruktion med vægge og spær, samt enkle vinduesløsninger og billige materialer.

Det hjalp også at der var en god dialog med håndværkerne, der var indstillet på at holde budgettet i det meget enkle byggeri. 

2. Tilbygning i begge ender til 2.000.000 kr.

Om byggeriet

Familien i denne 70'er villa var netop hjemvendt efter nogle år i USA, og børnene var nu begyndende teenagere og havde behov for større værelser og en separat afdeling - gerne langt væk fra forældrene. 

Løsningen fra arkitekt Tom Mose Petersen blev at bygge to tilbygninger i hver sin ende af huset. Den ene tilbygning rummer en teenageafdeling med et multifunktionelt gamer-rum med hjemmebar og et stort fjernsyn. Rummet bliver også brugt til familiefester og aflaster den traditionelle opholdsstue.

I de varme måneder kan familien åbne tilbygningens store vinduesparti, så der er direkte forbindelse til haven. 

Den anden tilbygning er indrettet som forældreafdeling med eget bad, walk-in og soveværelse med indbygget arbejdsplads. Samlet areal er 66 m2.

Fakta om projektet

Byggeår: 2020

Hvor: Hørsholm

Størrelse: Samlet 66 m²

Formål: Mere plads til teenagere og forældreafdeling

 

Det trak prisen op

Familien har prioriteret at bruge penge på nogle helt unikke detaljer i tilbygningerne. At vælge det åbne vinduesparti til, kostede dem 250.000 kr. ekstra.

Det åbne hjørne i den store tilbygning har altså kostet en del ekstra samlignet med traditionelle vinduer eller terassedøre. Dørpartiet var dyrt i sig selv, men det er især den nye konstruktion, der måtte tilføres huset, for at sikre at hjørnet ikke nedbøjer til trods for manglende søjle, der har været en stor udgift.

Til gengæld er det nu en af de detaljer, der får tilbygningen til at matche familiens behov. 

Det trak prisen ned

Tilbygningerne er bygget i gængse materialer og med kendte teknikker, hvilket har haft stor betydning for at holde budgettet nede.

Hvis man ser bort fra familien tilvalg af fx foldedørene i det åbne hjørne og det indbyggede inventar i soveværelset, er der ikke valgt nogle dyre løsninger, og udbudsprisen er holdt. 

3. Moderne tilbygning til 2.400.000 kr.

Om byggeriet

Arkitekt Rasmus Skaarup har tegnet denne tilbygning på 66 m2 til en murermestervilla, hvor familien ønskede sig en ekstra stue og en voksenafdeling med eget badeværelse. Tilbygningen er stort set ligeså stor som grundplanen i det eksisterende hus, og er derfor en markat udvidelse.

Udfordringen var at detaljere den nye tilbygning, så den ikke stjal opmærksomheden fra det flotte gamle hus.

En af virkemidlerne er vandspejlet på terrassen og de store glaspartier, der forbinder de forskellige bygninger, mens espalieret på tilbygningens facade får den moderne bygning til at smelte sammen med haven.

Fakta om projektet

Byggeår: 2018

Hvor: Storkøbenhavn

Størrelse: 96 m²

Formål: Ekstra stue og forældreafdeling

 

Det trak prisen op

Der er en del fordyrende elementer i dette projekt. Rent praktisk var der en gasledning, der skulle flyttes, for at gøre plads til tilbygningen.

Derudover har familien valgt en del luksusdetaljer, som har trukket prisen op, det er fx hjørnevinduet ved overgangen mellem gammelt og nyt, vandspejlet foran de store vinduespartier, pejsen, siddenichen, og de store spots i loftet til belysning af vægge og malerier.

Familiens engagement og detaljeorientering kommer også til udtryk i gulvet, hvor de har lagt et stort arbejde i at finde det nøjagtig samme gulv som i det oprindelige hus. 

Det trak prisen ned

Den pudsede facade på tilbygningen er udført som en pudset pladekonstruktion, hvilket gjorde det noget lettere at lave murværket hen over de store vindueshuller. Man kan spare en del ved at vælge nogle teknikker, der er hurtigere for håndværkerne at udføre. 

OBS: Priserne svinger

Håndværkerpriser og materialepriser er steget i løbet af de seneste år, og særligt coronakrisen har påvirket priserne. Ifølge arkitekterne vil tilsvarende projekter koste 10-20% ekstra i 2021. Samtidig er det vigtigt at huske, at kvadratmeterne også er steget i værdi. 

Priserne, som bliver vist i artiklen, er udelukkende et udtryk for omkostningerne til netop disse tilbygninger. Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt med den arkitekt, du er i dialog med.