Tips og råd

Byg dit hus i bæredygtige materialer

Uanset om du skal renovere en ældre bolig eller bygge nyt, er det vigtigt allerede i planlægningsprocessen at tænke de sunde og miljøvenlige materialer ind i projektet. Men det er ikke altid lige nemt at gennemskue materialernes miljøpåvirkning på den lange bane.

3 Tips, til at bygge bæredygtigt

  1. Stil krav til materialerne
  2. Brug materialer, der patinerer med ynde
  3. Undgå forbigående trends

Se uddybning af rådene herunder

1. Stil krav til materialerne

Når du skal bygge bæredygtigt, så skal du stille krav til materialerne. Et godt udgangspunkt er at vælge materialer, der:

  • kan fremstilles uden brug af skadelige stoffer og uden giftigt restaffald
  • har en meget lang levetid – ikke kun teknisk men også æstetisk.
  • kræver minimal vedligeholdelse med mindst mulig brug af kemi.
  • kan genanvendes den dag, materialet skal bortskaffes.

2. Brug materialer, der patinerer med ynde

Når du bygger. Det vil sige materialer, der ikke bliver grimme med alderen og ved brug. Det gælder typisk gedigne naturmaterialer i god kvalitet som fx træ og tegl, der med den rette vedligeholdelse, vil forblive smukke i mere end en menneskealder.

3. Undgå forbigående trends

Det kan være fristende at lade sig forføre af tidens populære farver og materialer. Men du risikerer at blive træt af dem længe før de teknisk set er slidt op og skal udskiftes. Vælg, hvad du selv synes er pænt og tænk i enkle men konservative løsninger i god kvalitet. På den måde får du en bolig med smukke detaljer og holdbare materialer, der kan overleve skiftende modeluner. 

Gratis digitalt magasin

BYG MED OMTANKE

Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu?

I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.