Tips og råd

Arkitektens råd til taglejligheden

Drømmer du om at få en lejlighed med udsigt over byens tage?
Så er det oplagt at undersøge muligheden for at benytte et uudnyttet tørreloft til at få indfriet dine drømme.

Vi har bedt arkitekt Werner Thomas Mathies om at guide dig til en god start på dit projekt.

4 gode råd når du bygger taglejlighed

  1. Brug lyste
  2. Undgå terrassen oven på taget
  3. Brug ikke tagetagen på badeværelse og soveværelse
  4. En taglejlighed med tagterrasse koster

Se uddybning af rådene herunder

1. Brug lyset

Det er oplagt at arbejde med ovenlyset i en taglejlighed. Man skal dog ikke bare sætte en masse vinduer ind og så tro, at det er godt. Det gælder om at balancere lyset i forhold til rummets størrelse og ikke skære for meget af taget i stykker. Leg med lys og skygge ved at styre lysindfaldet fra vinduerne, så det kan ramme væg- og gulvflader på udvalgte steder. Derved opstår "lysrum" og fra de "ramte" flader, kan lyset  desuden reflekteres videre ud i rummet. Det gør lyset og rummet mere spændende. Sæt en glasplade i gulvet, så du fra underetagen kan fornemme rummet og lyset oppefra. Det er en fin detalje, der giver dig endnu mere glæde af lyset.

2. Undgå terrassen oven på taget

Der opstår turbulens over tagryggen og det blæser ofte meget. Min erfaring er derfor, at tagterrasserne oftere blive brugt af duerne end af boligejerne selv. Lav i stedet en terrasse som et indhak ind i din nye tagetage. Her giver den dejligt lys til rummet indenfor og er især god at have, hvis du placerer den ud for dit køkkenalrum eller din stue, idet du så vil bruge den oftere. En tagterrasse er dog ikke helt billig, da spærene i tagets konstruktion skal skæres over. Du kan derfor godt regne med en pris på omkring 500.000 kr.

​​​​​​​3. Brug ikke tagetagen på badeværelse og soveværelse

Hvis du har fået mulighed for at udvide din lejlighed med tørreloftet. Mange kommer med den forestilling, men det er synd. Den nye flotte etage med lys og højt til loftet skal bruges på opholdsrum som stue og køkkenalrum, hvor man opholder sig meget. Desuden er det meget dyrt at lave badeværelse på tagetagen, da det kan være vanskeligt at finde føringsveje til wc-faldstammen. Hvis man alligevel går og overvejer at lave et nyt køkken, er det ikke meget dyrere at lave det ovenpå end nedenunder.

4. En taglejlighed med tagterrasse koster

En taglejlighed med tagterrasse koster cirka 30.000 - 37.000/m² at lave. Det er mange penge. Så har du ikke råd til at udvide din lejlighed med en hel ekstra etage, eller er højden for lav på tørreloftet til en ny etage, kan du nøjes med at udvide, så du får ekstra højde i din lejlighed nedenunder. Her kan du indsætte ovenlys og lave en hems - evt. med udgang til en tagterrasse. Den ekstra loftshøjde kan give rigtig meget til din lejlighed og gøre rummene mere spændende.