Arkitekt Søren Sarup har stået for restaureringen af denne murermestervilla fra 1929, hvor vi blandt mange andre fine detaljer, finder de to stuer en suite, og den klassiske skydedør i mellem dem. Planløsningen er optimeret, så den passer til den moderne familie, men rummenes disposition er bevaret. I stedet for at åbne op mellem de to stuer, eller blænde døren af, for at skabe flere værelser, har de valgt at beholde de to stuer en suite. Det er en typisk planløsning, der hører til tidsperiodens livsstil og derfor også byggestil. Den klassiske planløsning bevarer husets sjæl, og man kan lige forestille sig, hvordan stuerne blev brugt i 1929.
Familien og deres arkitekt Rasmus Bak gik all in på bevaring, da de skulle renovere deres hus fra 1959 tegnet af Knud Friis og Elmar Moltke. Rigtig meget er derfor bevaret, blandt andet disse dørhåndtag i plastik samt mahognidørene, de sidder på. Selv den grå farve rundt om døren er bevaret fra dengang, huset blev opført. Netop nuancen på håndtag og dørkarm kan være en smart måde at undersøge, om dit hus er født med plastikhåndtag. I 60’erne var man nemlig glad for at matche farverne på de to. Det karakteristiske plastikdørgreb produceres i dag af Habo og kaldes Coupé.
Har du fine, gamle stikkontakter, så behold dem endelig! Stikkontakter er en lille detalje, men de går igen i hele huset og afslører meget om husets historie. Er de begyndt at brokkes sig, må man gerne reparere dem, for eksempel ved at udskifte bagpladen i træ. Du må dog ikke opsætte nogle ekstra af de gamle stikkontakter nye steder i dit hjem uden hjælp fra en autoriseret elektriker.
Stikkontakten i den københavnske og fredede herskabslejlighed, der er renoveret af arkitekt Stig Christensen, hedder NES, er fra 1923 og er lavet i bakelit, der er verdens første industrielt fremstillede plast.
Det er nemt at finde gamle kontakter, der ikke er så slidte, for eksempel hos en af de mange forhandlere med brugte byggevarer.
Mange ville sikkert finde pensel og hvid maling frem ved synet af disse mørke skabe. Men det gjorde arkitekt Anders Barslund og familien heldigvis ikke i dette hus fra 1920’erne. I stedet havde de blik for, at skabene er en smuk original detalje i huset og snedkerarbejde i en kvalitet, man sjældent kan få i dag. Medmindre man betaler mange penge! De bevarede derfor skabene og satte dem i stand, så det smukke mørke træ i dag rigtig kommer til sin ret. Lågerne er i mahogni og er behandlet med shellak. Lakken fremhæver den mørke glød og åretegninger i træet og giver samtidig en flot blank overflade. Typisk vil låger eller skuffer i gamle skabe binde. Hvis det er tilfældet kan man få en snedker til at rette skabet op og smøre hængslerne.
Skabene og radiatorskjuleren i denne stue er originale og står præcis, som da arkitekt Anders Barslund overtog sit velbevarede 1950’er hus. De er begge lavet af snedkere til huset, hvorfor Anders Barslund godt vidste, at de skulle bevares. For hvis man vil have lavet samme kvalitet i dag, vil det koste en formue. Efter en større ombygning har det fine inventar fået selskab af en ny reolvæg med rundet hjørne, der skal lede blikket videre fra det ene rum til det andet.