Boligreportage

Orden i det labyrintiske hus

Det begyndte som et sommerhus i 1920. Tre generationer og adskillige om- og tilbygninger senere overtog Mette Klyhn og hendes familie det renoveringsmodne hus, der med sine 253 m² hulter-til-bulter-rum krævede et par skarpe arkitektøjne.

Det nøjsomme rødstenshus på Solbakkevej i Gentofte ligner stort set sig selv udefra. Men indvendigt har det gennemgået en kæmpe forvandling – og nu er transformationen fra udslidt 2-familieshus til superfunktionelt hjem for en lille familie nomineret til IdéPrisen 2015. Prisen er indstiftet af Danske BoligArkitekter og uddeles til private boligejere, der med succes har ombygget ældre huse, så de passer til moderne familiers behov, hvilket også var konkurrencens fokus det år.

Mette Klyhn er en af husets ejere. Hendes forældre er danske, men hun er opvokset i Holland, hvor hun mødte Enrico. Hans arbejde førte dem til udstationeringer i både Østeuropa og Asien, og det var også arbejdet, som førte familien hjem til Danmark.

Her gik de på jagt efter et større hus med plads til udenlandske venner og Mettes danske forældre, der ofte er i landet i længere tid. Med sine 253 kvadratmeter og smukke beliggenhed tæt på Dyrehaven virkede huset på Solbakkevej som det perfekt valg. I det smørhul kunne de godt bo, men hold da op!

Jeg bliver altid lidt bange, når jeg ser sådan noget gammelt noget, der skal bygges om. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at der skulle en arkitekt på fra starten.

FAKTA OM HUSET

Familien fik: En reorganisering af den kaotiske planløsning og en stærk arkitektonisk idé – panelvæggen med masser af opbevaringsplads og “skjulte” indgange til bl.a. spisekammeret og gæsteafdelingen. Derudover udskiftning af vinduer, nyt køkken og to nye badeværelser, nye gulve i massiv eg, udskiftning af elinstallationer og ny rørføring til vand og varme, samt efterisolering af loftet over det nye køkken-alrum.

Proces: Arkitekt Anders Barslund har været med fra den allerførste skitse til den sidste håndværker forlod byggepladsen, herunder byggeledelse, materialevalg, inventardesign og bestilling af alle leverancer.

Byggepris: 2,5 mio. kr. inkl. arkitekthonorar på 200.000 kr.

Ingen rumlogik

Der skulle gøres en del ved huset, før familien kunne flytte ind. For selvom alt var ganske velholdt, var der langt til moderne standarder. Desuden havde det store hus gennem årene fået adskillige tilbygninger knappet på, så planløsningen nu var en kaotisk labyrint uden rumlig logik.

– Ingen af os er eksperter i den slags, og jeg bliver altid lidt bange, når jeg ser sådan noget gammelt noget, der skal bygges om. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at der skulle en arkitekt på fra starten, fortæller Mette Klyhn.

Hun var faldet over et af arkitekten Anders Barslunds projekter på danskeboligarkitekter.dk, og han blev derfor inviteret til en besigtigelse. Anders Barslund kunne bestemt finde mange kvaliteter i huset, selv om der også var flere benspænd. 
– Den største udfordring var at få de lidt over 250 kvadratmeter med hulter-til-bulter-rum skåret ned til noget enkelt, som en familie på 3 medlemmer kan bo i uden at føle sig fremmedgjort, forklarer Anders Barslund. Han så med det samme muligheden for at gøre køkkenet til husets centrale omdrejningspunkt med direkte kig til landskabet udenfor.

Hemmeligt hotel til de gamle

I dag træder man lige ind i et imponerende køkken-alrum med smukt kig til haven og videre til skoven. Barslund har også på elegant vis løst opgaven med at indrette en gæsteafdeling til Mettes forældre.

I køkkenets lange panelvæg gemmer der sig nemlig en “hemmelig” indgang, som fører ind til en gæsteafdeling med soveværelse og bad. Indretningen gør, at familien sagtens kan have gæster på besøg i lang tid, uden at de og de faste beboere behøver at sidde lårene af hinanden.

Trods de store omvæltninger indendørs har Anders Barslund dog haft blik for at bevare husets kvaliteter, som fx de fine skabe fra 40’erne, trappen til kælderen og det fine parketgulv i dele af huset. Men ellers er der ikke meget, som er ved det gamle her.

SÅDAN FÅR DU EN BEDRE RUM­FORDELING

  • Slå køkkenet sammen med et til­stødende rum, så du får plads til et køkken-alrum.
  • Indret rummene med dobbelte funktioner – fx legehjørne i spise­stuen og kontor i daglig­stuen.
  • Skab lange kig på tværs af boligen – fx ved at fjerne skille­vægge eller gøre dør­åbningerne bredere.
  • Udnyt de døde kvadrat­meter i gang­arealerne til fx et mini­bibliotek eller en hjemme­arbejdsplads.
  • Har du mange små værelser, så tænk det hele forfra og skab færre, men større værelser.
  • Få hus og have til at hænge bedre sammen ved at udskifte de gamle have­døre med større glas­partier og eventuelt at lave flere åbninger ud til haven.
  • Et orangeri eller en have­stue kan skabe en naturlig overgang til haven og samtidig give ekstra kvadrat­meter til huset.
  • En vel­anlagt terrasse med læ og sol kan næsten komme til at fungere som en forlængelse af stuen.
Anders  Barslund

Anders Barslund

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.