Billedserie

Drømmen om det moderne landsted

Drømmen om et liv på landet lever i bedste velgående! En stigende tendens til at komme tilbage til rødderne og tættere på naturen er under opblomstring og flere ønsker et liv med simplere rammer og fokus på en udendørs livsstil. Vi stiller skarpt på trenden i dette interview med Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter i Risskov, som i det seneste år har set en øget efterspørgsel på denne type bolig, og har tegnet masser af forslag til det moderne landsted.

Hvad, synes du, er spændende ved at tegne landejendomme?
Jeg er selv opvokset på landet og holder meget af at have højt til loftet og kig ud til de store vidder. Friluftslivet med natur, marker og jagt er det, jeg kommer fra. Jeg har derfor en stor passion for landejendomme og synes, det er spændende at arbejde med, hvordan man fletter naturen og landskabet ind i huset. Det sætter jeg rigtig højt, og arbejdede blandt andet meget med det i <link internal link in current>mit eget sommerhus, hvor jeg både etablerede udebad og bålplads i de nære udeområder.

Hvorfor, tror du, vi ser en større efterspørgsel efter moderne landsteder?
Mange vil gerne ned i gear og ud og mærke naturen og have lys og luft. Samtidig giver et moderne landsted mulighed for masser af plads. Plads til både køkkenhave, en hest og det store værksted, hvor man kan sidde og skrue på en gammel bil. Der er også plads til at have besøg af hele børnehaven eller have familien boende. Vi er for eksempel ved at bygge et landsted, der skal rumme tre generationer under samme tag. Hver familie har sin længe og deler den en til fælles opholdsrum. Ønsket om mere fritid og tid familien gør også, at mange bruger landejendommen til at kombinere arbejdsliv og privatliv, og indretter den ene længe til kontor eller eget firma. Derved er man tæt på hjemmet, hvilket giver fleksibilitet og mindre transporttid.
Mange er dog ikke klar til at flytte helt ud på landet endnu men finder et sted, hvor børnene stadig kan cykle i skole, og de selv kan komme ind til byen og arbejde. Man vil gerne have det bedste fra begge verdener og kombinere freden i naturen med bylivet.

Hvad skal en moderne landejendom kunne? 
En moderne landejendom står i en helt anden kontekst end en villa, og har derfor nogle andre muligheder.  På landet er der ingen nabohuse tæt på, man skal forholde sig til eller konkurrere med. Samtidig kan omgivelserne rigtig meget i sig selv – og dem arbejder vi med, så bolig og landskab spiller hinanden stærkere. Inde og ude skal smelte sammen og naturen trænge helt ind i boligen. De flotte omgivelser betyder, at landejendomme kan tåle at stå helt enkle og underspillede. 

Tror du, at det er en trend, vi vil se mere af?
Det begyndte hos os for omkring tre år siden, og jeg tror, det fortsætter mange år endnu. Nærhed til naturen og let tilgængelige udeområder ved boligen er vigtigere end nogensinde før. Vores lange arbejdsdage foran en computer gør, at vi i en arbejdsdygtig alder i gennemsnit opholder os 90%af døgnet indenfor. 62% af tiden bliver brugt i boligen. Derfor betyder det meget, at man derhjemme har nem adgang til naturen og hurtigt kan komme udenfor og nulstille. At dufte planterne i den kolde aftenluft og høre vinden hvisle i en trækrone sænker skuldrene og får gang i sanserne. 

Kendetegn for det moderne landsted

  • Masser af plads! Gerne til flere generationer på én gang eller til at kombinere arbejds- og privatliv
  • Naturen kan opleves indefra og bygningen er ofte disponeret med strategisk placerede vinduespartier, der sætter fokus på det bedste fra den omkringliggende natur
  • Inde og ude skal spille sammen og der søges derfor efter at materialevalget harmonerer med bygningens omgivelser. Gedigne materialer er at foretrække.
  • Enkel og underspillet arkitektur og ingen krummelurer og dekorationer som på den traditionelle landejendom
  • Et afdæmpet farvevalg er gennemgående for at naturen får mest muligt plads
  • Fokus på pladskrævende aktiviteter og hobbyer - også gerne udendørsaktiviteter

Kilde: Danske BoligArkitekter