Billedserie

Sådan udnytter du din hems

En hems er en smart og nem måde at skabe ekstra sovepladser til familiebesøg eller flere kvadratmeter at udfolde sig på. Se de bedste løsninger fra arkitekterne her, og få masser af ideer og inspiration til din egen hems.

Rytterlys over hemsen

Gør hemsen til et smukt og lyst rum med ovenlys i kippens spids - kaldet 'rytterlys'. Da hemsen har kontakt til underetagen gennem spærene, bidrager ovenlyset også til masser af lys her. Hemsen her har Arkitekt Jan Smidt Andreasen tilføjet et ældre hus fra 40'erne i en ombygning, hvor målet var at udnytte 1. salen maksimalt. Og i dag bliver hemsen flittigt brugt til leg og store togbaner, så resten af familien ikke skal falde over dem i stuen.

Hygge på børneværelset

En hems er et hvert barns drøm. Her kan der bygges hule, fortælles hemmeligheder og leges prinsesse-Rapunsel i toppen af tårnet eller astronauten, der er på vej mod det ydre rum. Samtidig kan hemsen bruges som soveplads, så der er mere plads til alt legetøjet og skrivebordet nedenunder. Husk dog, at stigen derop skal være sikker nok til, at dit barn kan kravle op og ned uden problemer (og uden dine nerver sidder alt for langt uden på tøjet hver eneste dag). Dekorer evt. hemsen med fint tapet som her i det ombyggede parcelhus af Arkitekt Morten Dalsgaard.

Som en ekstra etage

Har du pladsen til det, så luk din hems til, så den nærmest fungerer som en hemmelig ekstra etage. Det har Arkitekt Allan Lorenzen gjort i dette ombyggede atelier, hvor de smukke egetræs-vægge fortsætter op til en aflukket hems i samme materiale. Ovenlysvinduer gør rummet lyst, mens det mørke troldtekt-loft og den mørkegrønne endevæg gør det mere huleagtigt.

Fristed for teenageren

En hems kan give teenageren et tiltrængt privatrum, hvor forældre ikke lige hurtigt kan kigge, når de i tide og utide braser ind. Og samtidig kan hemsen give et lille værelse de ekstra kvadratmeter, som måske ikke betyder så meget for små børn, men begynder at være tiltrængte, når børnene bliver ældre. Brug hemsen som hyggekrog som på eksemplet her, som er tegnet af Arkitekt Tom Mose eller som soveplads, så skrivebord, tøj og lænestolen har mere plads nedenunder.

Sov oppe over spærene

Er du så heldig at have loft til kip med spær, så overvej at lægge et trægulv hen over den ene halvdel. På den måde får du får du ekstra plads, men mister ikke effekten af det dobbelthøje rum og de smukke spær. Brug hemsen som her i den ombyggede murermestervilla af Arkitekt Karsten Frost til soveplads, mens rummet under kan bruges som opholdsrum.