Billedserie

Luk lyset ind, men undgå overophedning

Store vinduespartier giver god kontakt til uderummene og bringer udsigten i spil, men samtidig er det nødvendigt at tænke udvendig afskærmning ind i arkitekturen. Med velvalgte udhæng, lameller og andre løsninger kan man undgå, at boligen bliver for varm om sommeren. Se arkitekternes inspirerende løsninger her.

Panoramaudsigt under store udhæng

Sommerhuset her har en fantastisk 180 graders udsigt til klitlandskaber og Vesterhavet. Huset er disponeret, så der er skabt et indre gårdrum mellem hovedhus og anneks, hvor der både kan findes sol og læ hele dagen, og her på ydersiden er udsigten til Vesterhavet bevaret ved at skabe en transparent facade. For at undgå at opholdsrummene bliver for varme, er huset tegnet med dybe udhæng langs facaden. På den måde kommer der masser af lys ind i huset, men der bliver samtidig skærmet imod solens stråler midt på dagen.

Udhængene bidrager til at afgrænse uderummene og skabe hygge. Husets facader er beklædt med cedertræ, og tagfladen er begrønnet med sedum.

Pergolaen følger terrassen

En pergola skærmer ligesom et massivt udhæng også for solens varmende stråler, men tillader mere lys at komme igennem. Her har arkitekten tilført en pergola i hele husets længde. Den bidrager til delvis skygge både inde og ude og er samtidig med til at danne en glidende overgang mellem indvendige rum og udvendige opholdsrum på terrassen. 

Pergolaen er en væsentlig del af sommerhusets arkitektoniske udtryk, og de luftige elementer i træ bliver desuden gentaget i form af synlige spær og en skydeport med trælameller i gårdhaven.

Skodder for vinduer og døre

Til dette sommerhus, som ligger naturskønt tæt på havet i Tversted, har arkitekten tegnet en løsning med skodder, der kan skydes for de store gulv til loft-vinduer, når solen står på. Løsningen med skodderne er ført videre flere steder langs facaden, hvor de kan skydes for passager imellem husets ydre rum og indre gårdrum og på den måde skabe afskærmning og læ. På billedet ses ankomsten til huset på tværs af gårdrummet.

Huset er opført i sort træ og er på 110 kvadratmeter. Udvendigt fremstår huset i sort træ og beton, og indvendigt fremstår alt inventar lyst og med betongulve.

Integreret markise

Ejerne af denne nybyggede gulstensvilla ønskede sig en moderne villa med højt til loftet, masser af dagslys og en god forbindelse til uderummene. Huset fremstår udvendigt som et enkelt, harmonisk og stramt komponeret hus, og det gælder også her på terrassen, hvor der er store glasfacader og kun et lille udhæng.

Når der er behov for ekstra afskærmning for solen, kan familien køre en integreret markise ud over spisepladsen og vinduerne. Facaderne, der er udført i tegl, beton, cedertræ og tombak skaber, sammen med de store udendørs sandstensflader, en varm og næsten sydlandsk stemning.

Skydedøre med skråtstillede lameller

Dette langhus kan åbnes på begge sider med skydedøre ud til terrasserne. De store glaspartier får det smalle hus til at føles større, men samtidig kan de på varme dage også bidrage til en vis "drivhuseffekt". Heldigvis er det nemt at åbne og lufte ud, og desuden er huset udstyret med skydedøre med lameller, som kan give skygge efter behov.

Skydedørene har skråtstillede lammeller, som forhindrer solens stråler i at komme langt ind i boligen, men ikke forhindrer adgangen for dagslyset. Lamellerne giver et smukt skyggespil på solrige dage og kan med deres skiftende placering ændre stemningen og intimiteten i rummet. 

Ovenlysvindue med persienne på tagterrassen

Familien i dette parcelhus fra 1960'erne manglede plads og fik tilført ekstra kvadratmeter i form af en ny førstesal. I forbindelse med ombygningen har arkitekten haft fokus på godt lysindfald fra ovenlysvinduer og på lys og rummelighed takket være blandt andet en åben, dobbelthøj spisestue, som forbinder de to etager via en trappe.

På førstesalen er der en overdækket tagterrasse med ovenlysvindue. Overdækningen gør det muligt at bruge tagterrassen i al slags vejr, og den er perfekt til de køligere sommeraftener. Der kan lukkes af for lys og solvarme via ovenlysvinduet med en integreret persienne, som kan styres med fjernbetjening inde fra huset. 

Diagonal afskærmning

Med et stort fokus på klima og bæredygtighed er huset her opført i træ og beklædt med trælister, som er ubehandlede, langtidsholdbare og kræver lavt vedligehold. Hver detalje er gennemtænkt både udvendigt og indvendigt og sikrer en helstøbt og bæredygtig arkitektur med lang levetid.

Fra alle husets rum er det bedste kig til omgivelserne sikret igennem vinduer og glasfacader, som er tilpasset solforhold og mulighed for indkig. Nogle steder er der overdækning og andre ikke. Her ses den overdækkede ankomst, som forbinder hovedhuset med annekset og er inviterende med lyset i baggrunden.

Gennemgående pergola på havesiden

Huset er tegnet med en åben og fleksibel indretning og et gennemgående lysindfald fra begge sider. Villaen er tegnet i modernistisk arkitektur med store vinduespartier mod vest, som skaber en god forbindelse mellem inde- og uderum. Den udvendige pergola fungerer som en effektiv og æstetisk smuk løsning som solafskærmning på varme sommerdage. Huset er opført i gullige mursten med beige nuancer samt sort træbeklædning fra Superwood.

Indbygget solafskærmning over panoramaudsigten

Med en beliggenhed helt ud til søen har arkitekten bag denne villa haft fokus på at indfange og maximere udsigten, så arkitektur og natur går op i en højere enhed. Allerede fra man slår hoveddøren op, kan man se igennem husets længde, og se søen i baggrunden. I ganglinjen er der placeret bryggers, garderobe, værelser og badeværelse, men søen lokker, og man drages hurtigt mod det store åbne køkken alrum/stue der går ud i et.

Spisebordet har fået husets bedste placering i karnappen, hvor det er omkranset af panoramavinduer på tre sider, som åbner hjemmet mod den maleriske natur. Her kan man nyde udsigten uden forstyrrende sprosser, da der er prioriteret store rene glasflader. Er der behov for at skærme imod sol og varme, kan der køres en integreret markiser ud over panoramavinduet mod søen. Fra opholdsrummet er udgang til flere terrasser så det er muligt at slå dørene op og trække livet udenfor.