Billedserie

Udvid hjemmet med et anneks

Teenageafdeling, hjemmekontor, øvelokale eller værksted med plads til kreativ udfoldelse. Med et anneks er det nemt at løse familiens pladsproblemer eller skabe rammerne om en fredelig oase med mere privatliv. Her får du 9 vellykkede eksempler på, hvordan du kan udvide boligen med et anneks.

Forældrenes hemmelige værelse

Denne boligejer har løst familiens pladsproblemer ved at bygge et anneks i baghaven. Annekset er bygget af et parti fejlbestilte vinduer, som ikke kunne leveres tilbage. Med vinduerne som udgangspunkt og den begrænsede plads inde mellem træerne i haven, er annekset derfor præget af nogle lidt utraditionelle løsninger. Fx er et af træerne på grunden bygget ind i konstruktionen, mens vinduerne har dikteret størrelsen, hvorfor der kun lige akkurat er plads til en stol og en seng. De store vinduer i annekset giver masser af dagslys. Det ekstra soveværelse i baghaven betyder, at forældrene har fået mere ro i hverdagen, når de i slutningen af dagen kan trække sig tilbage og nyde den grønne udsigt fra sengen.

En lille oase

Annekset her, har funktion af et haveskur og et lille orangeri, hvor der både er plads til ophold og plads til at dyrke tomater med mere.

Samtidig er annekset med til at give haven en "afslutning," hvor der skaber en mere intim stemning i uderummet, og der skærmes for indkig fra en sti der er bag grunden.

Facaderne er designet i termofyr og taget, som er beklædt med sedum, har fået samme hældning som boligens tag, for at skabe en harmonisk helhed. Foran annekset er etableret en lille terrasse, hvorfra aftensolens sidste stråler kan nydes.

Praktisk værksted

Denne carport og tilstødende anneks med værksted skærmer udsynet til vejen og skaber et afgrænset uderum til en eksisterende villa.

I stedet for at efterligne arkitekturen i det oprindelige hus, der er opført i schweizerstil, har arkitekten valgt at bygge noget, der står i kontrast til det eksisterende, men som er mere stilfædigt så det fremhæver det eksisterende hus.

Vækstedet og carport er opført i holdbare og levende materialer som træ og tag i sedum, gør at carporten står som en åben pavillon der byder velkommen til huset.

Fuld af musik

Når denne boligejer går på arbejde om morgenen, kan han nøjes med at træde få trin ud i haven.

Med tilbygningen fik han nemlig sit eget musikstudie i haven. Arkitekt Tom Mose har tegnet husets ydre, mens akustiker Jakob N. Wincentz fra jwiacoustic har stået for den tekniske del af ”rum-i-rum”-konstruktionen.

Det er simple materialer, men bestemt ikke simpelt bygget. Yderhuset rører ikke ved inderhuset, som står på neoprenklodser

Indramning af haven

Drømmen bag dette anneks, var at familien kunne få et sted med plads til fordybelse og leg og at få indrammet haven på en god måde.

I indgangsområdet til annekset findes et mindre køkken, hvorover der er etableret en hems. Adgangen til hemsen findes i den multifunktionelle reol, hvor der er opsat en stige. Der er også blevet plads til en pull up bar i åbningen ind til opholdsrummet. Her er der også udgang til haven. 

Træannekset er lavet, af få robuste og bæredygtige materialer der ældes smukt over tid. Åbningerne i tag og facade er placeret så de giver de mest optimale dagslysforhold, samt de bedste forhold for effektiv naturlig ventilation.

Frihed til familiens teenager

En tilbygning af anneks gav plads til familiens teenager, som fik egen indgang, bad og garderobe samt adgang til egen altan.

Det var vigtigt for familien, at tilbygningens tag og facader matchede hovedhusets oprindelige udtryk. Arkitekten valgte derfor at holde anneksets materialer og byggestil helt i tråd med hovedhusets arkitektur.

Annekset blev rykket væk fra hovedhuset og danner sammen med den nye carport et hyggeligt gårdrum, som byder gæster velkommen.

Carporten er, ligesom hovedhuset og annekset, opført med murede søjler og muret gesims, så bygningerne udgør et samlet hele.

Til kreativ udfoldelse

En keramiker og en kunstmaler fik bygget et anneks som ramme for deres kreativitet.

Annekset er opført som enkel træbygning i haven, bygget med forskudte facade så rummet . Ovenlys sikrer rigeligt med dagslys til de kreative projekter, der laves i annekset.

Interiøret i annekset er udført i rå materialer: loftet er beklædt med forskallingsbrædder og væggene med krydsfiner. På gulvet er der udlagt beton. Keramikerområddet er indrettet med arbejdsplads, ovn og hylder. Maleri-området er indrettet åbent med vægplads til at arbejde med flere malerier på en gang.

Egen ungdomsbolig

Familiens store børn var ved at vokse ud af huset, og en ny anneksbygning til den klassiske murmester villa blev løsningen. Familiens ældste teenager kunne dermed få "egen" bolig uden at skulle flytte.

Annekset er bygget sammen med hovedhuset med en mellembygning, der markerer overgangen fra det gamle til det nye, og som er præget af en mere moderne arkitekturstil. 

Annekset har eget badeværelse og en stor rummelig hems. For at skabe mere rummelighed er der loft til kip i bygningen. Mellembygningen benyttes som opholdsstue og har udgang til haven.

På sigt kan teenageannekset fungere som gæstehus, hjemmekontor eller andet.

Genbrug fra hovedhuset

Totalrenoveringen af et gammel længehus fra 60'erne, tegnet af arkitekt Jesper Korf, gav et moderne hus med ny førstesal. Der hvor det gamle hønsehus var placeret, har familien selv bygget et lille anneks. Bygningen er lavet af overskudsmaterialer fra hovedhuset og indeholder sengepladser og tekøkken. Børnene overnatter der tit med venner og fejrer altid deres fødselsdag i annekset.