Guide

Det kan du få for 2 millioner kroner

Det kan være svært at vide, hvor langt 2 millioner kroner rækker, når man går med byggeprojekter i tankerne. Vi har derfor fundet tre projekter til max 2 millioner kroner og spurgt arkitekterne bag, hvad der trækker prisen op og ned, og hvorfor det har kostet, som det har kostet.

Nyt sommerhus i skoven

Fakta om projektet

Pris: 2.000.000 kr.

Hvor meget: Nybygget sommerhus på 90 m² + anneks på 23 m²

Hvor: Langeland

Prioriteringer i byggeriet

Formålet med projektet var at få et sommerhus til en familie, der giver dem maksimal glæde af de flotte omgivelser i skoven.

Arkitekt Jørgen Dahlgaard fortæller om valgene i byggeriet af sommerhuset.

De største poster i projektet

De største poster i projektet var arbejdsløn, anneks, bad, køkken, facade og gulv. Jeg plejer at sige, at håndværkerudgifterne samlet ligger på cirka 16.000 kr./m².

Det trak prisen op

  • Anneks 
    Det trak prisen op, at de gerne ville have et anneks, altså et lille adskilt hus fra hovedhuset. For her skulle der installeres varme, trækkes installationer og bygges en ekstra ydervæg, i forhold til hvis det var tilstødende værelser til huset.
  • Uforudsete udgifter
    Det viste sig, at der var blød bund på grunden. Det var overraskende, da der ligger flere sommerhuse rundt om. Vi troede derfor, at alt var i orden. Det kostede cirka 130.000 kr. ekstra at få udbedret, ud over husets pris på cirka 2 millioner.

Det trak prisen ned

  • Shoppebudget fra arkitekten 
    Boligejerne ville have et sommerhus til max 2.000.000 kr. Men deres ønsker ville koste cirka 3.000.000 kr. Allerede i skitsefasen satte jeg mig sammen med mit hold af entreprenører og talte om, hvad der kunne lade sig gøre inden for budgettet, og hvordan vi kunne løse det. Herefter lavede jeg et budget for, hvor mange penge facaden og gulvet måtte koste pr/m², og hvor mange penge køkken og bad måtte koste. Herefter kunne familien så vælge ud fra det.
  • Færre kvadratmeter
    Familien gik med til færre kvadratmeter, end de oprindeligt havde tænkt. Antallet af kvadratmeter er altid det, jeg skruer ned for, når prisen på et byggeprojekt skal ned. Her bliver prisen hurtigt mindre, og som arkitekt kan jeg netop mindske gangarealet og udnytte pladsen optimalt. Huset endte således med at blive cirka 35 m² mindre, end familien først havde planlagt.
  • Kun ét bad og toilet
    Badeværelset er det dyreste rum i et hus. At de kun valgte at lave ét bad og toilet, har derfor holdt prisen nede. Det betyder så også, at børnene ikke kan gå på toilettet i annekset, men skal hen i hovedhuset.
  • Facade i fyrretræ
    Facaden og gulvet er i fyrretræ, der ligger i den billigere ende af træsorter. At de ikke har valgt cedertræ på facader og dyre plankegulve, har derfor holdt prisen nede.

Disse typiske boligdrømme er store pengeslugere

  • Mærke-armaturer
    Mange har en drøm om, at alle armaturer på deres badeværelse eller i køkkenet skal være af mærket Vola eller et andet populært mærke. Men mange får et chok, når de bagefter ser, at det betyder en regning på 100.000 kroner ekstra. Et brusearmatur fra Vola kan nemlig let koste 30.000 – 40.000 kr. Det er derfor værd at overveje, om det er dér, pengene skal lægges.
  • Gulvvarme
    Mange drømmer om gulvvarme i hele huset. Men er huset fx 100 m², kan det let løbe op i 300.000 – 400.000 kr. Og det kan ikke nå at blive tjent ind igen ved energibesparelser gennem et helt menneskeliv.
  • Nyt badeværelse
    Badeværelset er det allerdyreste rum, fordi alle faggrupper, som fx elektriker, VVS'er og murer, skal ind over. Selvom der er tale om et lille Københavner-badeværelse på 1,5 m² kan det stort set ikke laves for under 150.000 kr. Det bliver mange overraskede over. Kvadratmeterprisen bliver selvfølgelig mindre, des større dit badeværelse er.
  • Kælder
    Mange spørger, om de også lige kan få en kælder under den planlagte tilbygning, nu de er i gang. Men det er altså ikke bare sådan lige at lave en kælder. En kælder koster (mindst) lige så meget at etablere pr. m² som tilbygningen over jord.

Kilder: Arkitekt Morten Dalsgaard og arkitekt Nanna Bering

Makeover af typehus fra 70’erne

Fakta om projektet

Pris: Omkring 2.000.000 kr. da artiklen blev skrevet

Hvor meget: Renovering af typehus fra 1974 på ca. 180 m². Projektet omfattede nye gulve, lofter, vægge, to badeværelser, nye vinduespartier, der er åbnet til gulv, ny beklædning/efterisolering på lette facadepartier, nye vinduer og døre generelt samt lysskakte/ovenlys i tag.

Hvor: Hovedstadsområdet

Prioriteringer i projektet

Formålet med projektet var at få opgraderet boligen til et mere moderne og tidssvarende hus med mere og bedre dagslys og samtidig bevare hovedtrækkene i den oprindelige arkitektur. 

Arkitekt Morten Dalsgaard fortæller her om valgene i moderniseringen.

De største poster i projektet

Håndværkerudgifterne er klart de største og er løbet op på cirka 1,8 millioner kr., mens rådgivning ligger på cirka 150.000 kr. Badeværelset er klart husets dyreste rum til en pris på cirka 35.000 – 45.000 kr./m2 

Det trak prisen op

  • Gulvvarme
    Familien ville gerne have gulvvarme i hele huset. Det er ret dyrt at lave gulvvarme, fordi hele gulvet skal brydes op, og der skal laves nye indervægge og isolering, så varmen ikke bevæger sig ned i jorden i stedet. Det kan let koste 3.500 – 4.500 kr./m²
    inkl. nyt gulv. Efter oplyst pris skar familien gulvvarmen ned til de vigtigste rum: de to badeværelser og bryggerset.
  • Nye badeværelser 
    Husets to badeværelser blev skiftet. Badeværelset er det dyreste rum at lave i et hus. Er det som et gennemsnitsbadeværelse 5 - 6m² stort, ligger prisen typisk på 35.000-45.000 kr./m²
  • Cedertræ
    Huset består, som typehuse altid gør, af en facade af mursten og så en let trækonstruktion. Typisk er der ikke ordentlig isolering under trækonstruktionen, hvorfor det gav god mening at skifte det ud. Til det valgte vi cedertræ, da det er en vedligeholdelsesfri træsort, som patinerer i sølvgrå nuancer. Havde vi valgt en billigere træsort som gran, skulle det males cirka hvert andet år, hvilket i længden ville blive lige så dyrt og mere besværligt.
  • Gulve i ask 
    Alle gulve blev skiftet ud til trægulve i ask. Det er en dyrere træsort end fyrretræ, men dog billigere end egetræ. Det er stadig en lys og nordisk træsort, og hjælper dermed til at holde rummene lyse.

Det trak prisen ned

  • Ovenlysvinduer fremfor loft til kip
    Familien havde oprindeligt en drøm om at få loft til kip, men det ville betyde, at der skulle laves en helt ny tagkonstruktion, hvilket er meget kompliceret. Desuden fejlede deres tag ikke noget. Hvis det alligevel skulle skiftes, kunne man bedre retfærdiggøre det.

    Vi besluttede derfor at lave ovenlysvinduer flere steder i huset i stedet for. Det er faktisk også en mere spændende løsning, da det giver en overraskelse i rummet. En lyskasse med ovenlysvindue koster cirka 30.000 kr. – 40.000 kr. Det er mange penge, men det er til at have med at gøre, og er en løsning jeg vil anbefale til alle huse, da man har glæde himmellyset hele året rundt.

Derfor koster malerarbejde mere end du tror

Mange bliver overraskede, når de ser regningen for malerarbejdet, og tænker ofte, at de da selv kan klare malerens opgaver. Men det består af langt mere end at rulle malerrullen i en ny fin farve.

Maleren fuldspartler, sliber, spartler igen og sliber igen. Det er først til sidst, at der skal males med almindelig vægmaling. Så det er et stort arbejde og kan derfor sagtens koste 200.000 kr. for et hus på 180 m².

Kilde: Arkitekt Morten Dalsgaard

Anneks til teenager

Fakta om projektet

Pris: 1.700.000 kr. i 2015. 

Hvor meget: Nybygget anneks på 50 m² med badeværelse + 4,5 m² hems

Hvor: Kgs. Lyngby

Prioriteringer i projektet

Formålet med projektet var at lave ”egen” bolig til familiens ældste teenager. Annekset kan senere hen fungere som gæstehus, hjemmekontor eller andet.

Arkitekt Nanna Bering fortæller om valgene i byggeriet af annekset.

Det trak prisen op

  • Loft til kip 
    Familien ville have kip – det vil sige loftshøjde i husets fulde højde - i stedet for et lavt og fladt loft. Det valg øger priser, da der dermed skal bruges flere kvadratmeter isolering og gips. Desuden er det mere besværligt og tager længere tid at lave – det koster derfor også i flere arbejdstimer.
  • Hems
    Den store hems på 4,5 m² har gjort projektet dyrere. Det har nemlig skruet op for mængden af gulv og betydet, at elinstallationerne skulle trækkes opad.
  • Nyt badeværelse
    Familien prioriterede at lave et nyt badeværelse i annekset. Et badeværelse er det dyreste rum, man kan lave, da der her er brug for alle faggrupper til kloakrør, vvs-installationer, el og lignende. Desuden er der mange detaljer, der skal være på plads som hældninger, fuger og ventilation. Et helt nyt badeværelse koster cirka mellem 150.000 kr. – 200.000 kr.
  • Imprægneret træ
    Som facadebeklædning har vi valgt fyrretræ. Træet er dog varmebehandlet, så det på den lange bane holder og ikke skal vedligeholdes lige så meget. Imprægneringen har dog også gjort facaden dyrere.

 

Det trak prisen ned

  • Ingen sammenbygning af tagene
    Det kan ofte være dyrt at bygge taget fra den nye bygning sammen med taget fra den gamle. Det er nemlig svært og tager tid at gøre ordentligt. For at komme uden om det har vi derfor valgt at bygge et lille overgangsrum uden højt saddeltag mellem hovedhuset og det nye anneks.
  • Tagbeklædning
    Familien valgte et tag af tagpap. Det er cirka 20% billigere end et tegltag. I længden holder det dog ikke helt så lang tid, men er til gengæld nemt at reparere, hvis der kommer en skade. En endnu billigere tagbeklædning kunne være eternit.
  • Facade
    På facaden har familien valgt en træfacade. Træ er en forholdsvis billig facade og har derfor trukket prisen ned, i forhold til hvis de havde valgt mursten.
  • Lav sokkel
    Der er lavet en lille trappe fra hovedhuset ned til annekset, da soklen her er gjort lavere, da det er billigere. En sokkel er det stykke på huset, der går fra jorden til gulvet. Jo lavere soklen er, jo billigere er den.

Arkitekten: Her skal du ikke spare

  • Trækvaliteten
    Gå ikke på kompromis med kvaliteten på din træbeklædning. De ekstra kroner en imprægnering koster, er givet godt ud. Det sparer dig nemlig for vedligeholdelse og udskiftning senere hen. Hvilket i begge tilfælde alligevel kommer til at koste.
  • Malerarbejde
    Mange tænker, at de selv kan klare malerarbejdet med at sætte filt op, slibe og spartle. Jeg synes, det er synd at risikere, at det bliver gjort sjusket, når man nu har brugt penge på at få professionelle til at klare alt det andet flot. Det er så lille et beløb i det samlede regnskab, og man kan tydeligt se forskellen. Lad derfor maleren om at spartle og sætte filt op. Det gør så meget for slutresultatet.
  • Hændværkere
    Vælg ikke blindt de billigste håndværkere. Det kan nemlig i sidste ende blive dyrere, hvis det hele tiden skal laves om, fordi der er fejl. Gå derfor efter nogle, der kan lave det rigtigt i først hug. Det kan godt betale sig, selvom de får en højere timeløn.

Kilde: Arkitekt Nanna Bering

Sådan ser et typisk byggebudget ud

Husk en buffer i budgettet!

Der opstår altid pengeslugende overraskelser i et byggeri. Bare tænk på DR-byen og mange andre offentlige byggerier. Det er derfor en god ide, ikke at sidde for stramt i sit byggeprojekt, men have en buffer til uforudsete udgifter.

Der kan selvfølgelig opstå meget dyrere og billigere problemer, men typisk siger man, at man skal have en buffer på 10% af det samlede budget.

OBS: Om priser i artiklen

På redaktionen har vi ikke set budget eller regninger fra projekterne. Priserne er oplyst mundtligt af arkitekterne.

De viste projekter kan være nogle år gamle. Derfor kan prisen, når du trykker ind på projektet, være en anden end den oplyste i artiklen. Men prisen vil i dag stadig holde sig på 2 millioner kr. og være oplyst her i artiklen.

To tilsyneladende ens projekter kan kræve helt forskellig rådgivning og materialer og dermed have to forskellige slutpriser.

Priserne, som bliver vist på siden, kan af samme årsag ikke betragtes som endelige, men udelukkende som cirkapriser og et udtryk for omkostningerne ved de omtalte projekter.

Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt, med den arkitekt du er i dialog med.