Boligreportage

Arkitektens genistreg gav uventet udsigt

”Han gav os alt det, vil ville have – selv om vi ikke vidste, hvad det var.” Sådan opsummerer familien, hvad de fik ud af at få arkitekt Rune Dybkjær til at tegne et hus med masser af skæve vinkler, lys og overraskelser i Tranbjerg uden for Aarhus.

Idéerne fløj hen over bordet, mens den ene skitse efter den anden tog form. Èn time blev pludselig til tre. Sådan foregik det, da parret i denne villa første gang holdt møde med arkitekt Rune Dybkjær. De havde mødt Rune Dybkjær på en boligmesse og taget imod hans tilbud om et gratis idémøde, fordi de gerne ville have input til, hvordan den nyindkøbt byggegrund kunne bruges. Og de følte med det samme, at Rune Dybkjær forstod dem.

Vi havde ingen idé om, hvordan huset skulle se ud, men vi ville gerne have noget, der var anderledes. Og så havde vi en hel masse krav til funktionaliteten. Vi ville gerne have tre børneværelser, et viktualierum, plads til at dække op til mange mennesker til middag, højt til loftet og et spændende udtryk. Listen var lang og så kom arkitekten faktisk med et bud, der indeholdt det hele og lidt til. Det havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, fortæller husets kvindelige beboer, og supplere:

Ja, han gav os alt det, vi ønskede os – selv om vi ikke vidste, hvad det var.

Resultatet blev et skulpturelt hus, der består af to skrå bokse med en voksenafdeling til den ene side, og en børneafdeling til den anden. Den ene af de skrå bokse indeholder familiens store køkken-alrum, hvor man via en trappe kommer en halv etage op til dagligstuen, der fører ud til en tagterrasse med udsigt over kvarteret og en skov.

─ Vi havde slet ikke troet, at vi kunne få udsigt, da alle andre huse i kvarteret er i ét plan. Men arkitekten så muligheden, og det har simpelthen givet os en kvalitet ved huset, vi slet ikke havde forestillet os, fortæller parret, der også er glade for husets planløsning og funktionalitet. Fx er der direkte adgang fra køkkenet og ned til bryggers, viktualierum og garage.

─ Det er utrolig praktisk, at man kan komme lige ind fra garagen med sine indkøb her, forklarer husets mandlige beboer.

FAKTA OM HUSET

Familien fik: 235 m2 arkitekttegnet hus med garage og bryggers i kælderen. Huset er bygget i forskudte planer, der giver en formidabel udsigt over landskabet fra stuen og terrassen på det øverste plan.

Materialer: Facader i hårdtbrændte tegl og naturskiferbeklædning samt inddækninger i zink. Indvendige gulve i naturskifer og egetræ.

Byggepris: Familien vil gerne holde budgettet for sig selv, men siger, at huset ikke blev meget dyrere end et typehus. De syntes, det var dyrt at bruge arkitekt, men en lille udgift i den store sammenhæng – og i øvrigt alle pengene værd.

Vi bliver aldrig trætte af de her rum og de bliver ved med at være spændende at gå på opdagelse i. Og så gør indretningen bare vores hverdag nemmere

De skrå vinkler er ført igennem inde i huset, så man fornemmer husets skulpturelle former, når man opholder sig i køkken-alrummet. De skæve linjer går dog ikke ud over anvendeligheden og det praktiske. Tværtimod er der en enorm rummelighed, og man kan se tværs igennem hele huset. ─ Vi bliver aldrig trætte af de her rum og de bliver ved med at være spændende at gå på opdagelse i. Og så gør indretningen bare vores hverdag nemmere.

Husets mandlige beboer har været særligt optaget af materialevalget, og én af topprioriteringerne var, at huset skulle bygges i gedigne, lækre og tidløse materialer.

­Jeg havde mange flise- og træprøver med hjem. Men det endte med naturskifer og egetræ, som nu går igen i hele huset. Jeg er superglad for de sorte skiferfliser, vi har i det meste af underetagen, og som også fortsætter ud på en terrasse til hver side af køkken-alrummet. Om sommeren har vi glasdørene åbne til begge sider, og ungerne kan gå ud og ind, og det er fantastisk, siger han.

Vi havde slet ikke troet, at vi kunne få udsigt, da alle andre huse i kvarteret er i ét plan. Men arkitekten så muligheden, og det har simpelthen givet os en kvalitet ved huset, vi slet ikke havde forestillet os.

Husets facade er også holdt i samme enkle stil. I en kombination af brændte mursten, skifer og zink.

Jeg synes, det er lidt som at se ud på en fjeldside. Og det er nok noget af det, jeg elsker allermest ved huset. Der er så meget at se på, og det bliver ved med at overraske.

Familiens bedste byggeråd

  • Brug arkitekten – også i den sidste del af byggeprojektet!

Vi koblede arkitekten fra da vi skulle i gang med byggeriet og førte selv tilsyn. Det kræver enormt meget energi, og det er et kæmpe ansvar, at man for eksempel selv skal beregne mængder af materialer og hele logistikken i leveringerne. Det bør man have en professionel til at gøre. Ligesom man også bør have en advokat til at læse kontrakten med entreprenøren igennem, så der ikke bliver tvivl om, hvor ansvaret ligger, hvis noget går galt i byggeprocessen.

Rune Dybkjær

Rune Dybkjær

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.