Jesper Korf

Bliv ringet op gratis af Jesper Korf

Skriv en besked herunder eller ring

En lille perle i de nordjyske klitter

For ægteparret Gitte og Per var small living ikke et bevidst valg. Men en køretur i klitterne ved Pandrup i det nordjyske endte med, at de forelskede sig hovedkulds i naturen og roen omkring en grund, der kun tillader et sommerhus på 65 kvadratmeter. Her har de siden bygget det perfekte tilflugtssted, hvor de lader op langt væk fra en travl hverdag.

Af: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det lille hus er næsten kamufleret. Med Vesterhavet i baghaven og klitlandskab og marehalm, som de nærmeste naboer, skal man ikke opholde sig længe i området nær huset, før skulderne falder ned på plads, og man automatisk hiver den friske luft langt ned i lungerne. Det var netop den følelse og ro, som ægteparret Per og Gitte faldt for, da de ved en tilfældighed fik plottet adressen ind på GPS’en i jagten på den perfekte grund til deres nye sommerhus.

- Vi havde afskrevet grunden, fordi man kun kan bygge op til 65 kvadratmeter, og det, tænkte vi, var for småt til os, men på en eller anden måde endte vi alligevel med at køre forbi stedet. Vi steg ud af bilen og satte os på en bænk foran det gamle sommerhus, der lå der, og så blev vi ellers bare forelskede, siger Gitte.

FAKTA OM SOMMERHUSET

Parret fik: Et nybygget sommerhus på 65 kvadratmeter i de nordjyske klitter. 11 kvadratmeter rundt om huset er overdækket til terrasse, mens huset indvendigt består af en lille entré, badeværelse, et soveværelse og et stort fælles areal med køkken og stue.

Proces: Da parret købte grunden, lå der allerede et gammelt sommerhus på den. Det nye er bygget på præcis samme placering efter ønske fra parret. N+P Arkitektur har stået for at tegne skitser, projektering, samt forhandlinger med Kystdirektoratet og Jammerbugt Kommune i forhold til at indhente diverse tilladelser til at bygge på grunden. Af samme årsag har det taget over tre år fra første idé til sommerhuset stod færdigt. Gitte og Per tilskriver selv samarbejdet mellem dem, N+P Arkitektur, Scharling Woodwork og byggefirmaet Keld & Johs A/S en stor del af æren for, at deres sommerhus er blevet præcist det idylliske sted, som de havde drømt om midt i naturen.

Materialer indvendigt: Specialdesignede snedkerløsninger i egetræ fra Scharling Woodwork, betongulve, listelofter, og skabe med låger af blå linoleum. 

Materialer udvendigt: Hele sommerhuset er beklædt med cedertræ, mens de store vinduespartier er egetræsvinduer fra Krone Vinduer.

Byggepris: Den samlede projektpris for sommerhuset ligger på cirka tre millioner kroner, hvoraf arkitektens pris er over 150.000 kroner.

Kort efter gik Per og Gitte i gang med at finde ud af, hvad deres nye sommerhus skulle rumme, og hvordan de bedst udnyttede pladsen, når kvadratmeterne er få, samtidig med at huset fik det rette udtryk, og hverdagen også skulle kunne fungere.

- Vi ønskede, at huset skulle forstyrre så lidt som muligt i landskabet, og derfor er der brugt ganske få materialer. Det er cedertræ og egetræ, der går igen, og de store vinduer betyder, at naturen på magisk vis bliver en del af interiøret. Det er med til, at det både er smukt at se på, men også er et funktionelt sommerhus, og den begrænsede plads gjorde helt sikkert, at vi måtte prioritere og tænke os bedre om, når det kom til løsninger, siger Gitte.

Hun griner let, mens hun forklarer videre, hvordan de var tvunget til at tænke kreativt, da der ikke var den store plads til natborde ved siden af sengen eller til opbevaring af en vasketøjskurv i den lille entré.

- Vi har fået indbygget nogle egetræskasser i skabene ved siden af sengen, og de fungerer som natbord. I samme skabe er der tænkt i kreative opbevaringsløsninger. Vi har desuden valgt ikke at installere en opvaskemaskine i køkkenet, for vi har alligevel kun brug for ganske få tallerkener og kopper, som er hurtigere bare at vaske af i hånden. Det hører også med til det at være i sommerhus, siger Gitte.

Tilflugt fra hverdagen

Det er arkitektfirmaet N+P Arkitektur, som står bag skitserne til sommerhuset. For dem var det en interessant udfordring at skabe et byggeri, hvor det i høj grad er naturen, der er i centrum, og hvor den begrænsede plads kræver et øget fokus på det essentielle i small living med enkle linjer og få materialer.

- Når man arbejder med et projekt i den størrelse, handler det ikke om de store arkitektoniske greb. Alt overflødigt er skåret væk, og der er kun fokus på at gøre det delikat og ydmygt og på at tilpasse tingene ved at anvende nogle af de farver og materialer, som passer godt ind i det eksisterende landskab. Huset er konstrueret, så det nærmest er en lille klittop, blot i træ, siger Jesper Korf fra N+P Arkitektur.

Gitte og Per søger cirka en gang om måneden mod de nordjyske klitter, hvor de kobler fra hverdagen og lader op på ganske få kvadratmeter.

- Pladsen er så begrænset i huset, at der ikke er noget, der larmer. Der er en helt særlig ro både inden for og i landskabet i området, og det er med til at gøre, at man automatisk slapper af. Det tror jeg, at alle har brug for engang i mellem, forklarer Gitte.

Gode råd fra parret og arkitekten til at bygge, hvor pladsen er trang

  • Prioritering: Gennemtænk hvad sommerhuset skal bruges til, og hvad der er vigtigt for, at det bliver funktionelt i hverdagen. Det kan eksempelvis være, om man ønsker store fællesarealer eller et større soverum, som det er tilfældet i Per og Gittes sommerhus.

  • Kloge arkitektoniske og indretningsmæssige valg: De store vinduespartier i sommerhuset gør, at det virker større, end det egentlig er. De svævende køkkenskabe giver lethed i møbleringen og det er samtidig nemmere at gøre rent i stuen.

  • Pladsoptimering: Det kan være smart at tænke flere funktioner ind i samme rum, og det samme gør sig gældende med opbevaringsløsninger, fx ved at indbygge opbevaring i skabe eller som i Per og Gittes tilfælde at tænke et sengebord ind, som en del af det specialbyggede skab i soveværelset.