Boligreportage

Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.

Kan man købe hus per langdistance? Og så oven i købet vælge det rigtige? Ja, det kan man – hvis man vel at mærke ved, hvad man gerne vil have. Det vidste Anne Solmer og hende mand Thomas, for de har altid været vilde med de skarpskårne parcelhuse fra 1960'erne. Med flade tage, rene linjer og en enkelhed, der stadig i dag føles helt moderne.

Derfor var det præcis sådan et, de var på udkig efter fra deres udstationering i Luxemborg for et par år siden. På nettet afsøgte de mulighederne i Espergærde og faldt for et nedslidt 1960'er-hus i gasbeton – og mest af alt den skønne grund, omkranset af en rislende å, tæt ved Øresund, de gode skoler og den hyggelige by.

– Vi sendte min mor ud for at se på det, og hun havde siddet her på grunden og bare nydt stilheden og lyden af den klukkende å i flere timer. Hun var helt solgt, og det var vi også, så vi kørte op og så det samme weekend, fortæller Anne.

Familien flyttede ind i det 144 kvm store hus med ”nyere” køkken og bad fra 1970'erne, malede hvidt over det hele og gik i tænkeboks for at finde ud af, hvad der ellers skulle gøres ved huset. For der var ingen tvivl om, at familien manglede plads, når både Anne og hendes mand som selvstændige havde brug for et arbejdsrum, tegnestue og øvelokale – og samtidig havde et tredje barn på vej.

I første omgang tænkte parret stort og kontaktede en internationalt kendt tegnestue i København. Men det blev ikke rigtig det, de havde forestillet sig.

– De var dygtige, meget professionelle og kom med en innovativ og utraditionel løsning, der blandt andet involverede et tårn og en tagterrasse på det oprindelige hus. Men det var en dyr løsning, som ikke passede til os som familie, fortæller Anne Solmer.

Så der stod familien. Med et projektforslag som hverken matchede drømmene eller pengepungen og et hus, der ikke fungerede i hverdagen.

Vi gik simpelthen i gang med at tegne selv. Vi havde brugt det meste af vores arkitektbudget, og følte egentlig, vi godt kunne tænke nogle løsninger selv

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: en tilbygning på 51m2 med to store værelser, så huset nu er 195m2. Det oprindelige hus er totalombygget med stort køkken-alrum og to nye badeværelser, gulvarme overalt, nye store vinduespartier samt ovenlyskupler i taget.

Proces: familien fik først en internationalt kendt tegnestue til at tegne et forslag. Men forslaget passede hverken til familien eller budgettet. Derefter kontaktede de 2r arkitekter og fik hjælp til idéudvikling, skitsering og myndighedsgodkendelse.

Materialevalg udvendigt:
ny facade i cedertræ.

Materialevalg indvendigt:
Der er lagt vægt på et sundt indeklima med betongulve og en allergivenlig malerbehandling af væggene.

Byggepris:
2.500.000 kr. inkl. arkitekthonorar.

Men drømmen var heldigvis intakt, og Anne og hendes mand stod ikke uden egne ideer.

– Vi gik simpelthen i gang med at tegne selv. Vi havde brugt det meste af vores arkitektbudget, og følte egentlig, vi godt kunne tænke nogle løsninger selv, fortæller Anne.

Parret nåede også langt og havde på papiret fået fordelt både børne- og arbejdsværelser. Nu manglede de en arkitekt, der kunne forvalte ideerne og få skabt de linjer, der gav lys og sammenhæng.

Familien fik anbefalet de lokale arkitekter Rasmus Skaarup og hans partner fra arkitektfirmaet 2r arkitekter.  

- De endte med at blive vores æstetiske sparringspartnere, der rentegnede vores grundideer, og kom med supplerende skitser, der sparkede os videre i den rigtige retning, fortæller Anne Solmer.

Den rigtige retning viste sig at være et skarpt vinkelhus med pudsede facader og delvist beklædt med cedertræ, og med værelser nok til familien på fem plus et stort alrum, hvor stue, spisekrog, og køkken ligger med næsen mod solen og den hyggelige grund for fødderne. Arkitekterne holdt fokus på at bevare de rene linjer og bygge videre på de funktioner, som det gamle hus havde.

Arkitekten var god til at skabe sammenhæng og udnytte alle de kroge og løsninger, som huset havde.

– Arkitekten var god til at skabe sammenhæng og udnytte alle de kroge og løsninger, som huset havde. F.eks. at det oprindelige 60'er-udhæng kunne udnyttes til at lave de her udendørs opbevaringsrum, når facaden blev beklædt med cedertræet. Jeg ville egentligt gerne have haft det helt væk, men det ville have været alt for dyrt, og Rasmus kunne se, at proportionerne i huset passede til dem. Og det her fungerer både praktisk og er pænt, siger Anne Solmer, der er grafisk designer og meget optaget af, at huset kom til at hænge sammen æstetisk.

– Jeg var helt nede i farvetonerne på træet og pudsen, da vi nåede til den del. Hvordan det ville se ud op mod de nye vinduesrammer, om de skulle være sorte eller grå. Hvordan lyset ville spille i cementgulvet, og hvilken nuance det skulle have. Det kunne Thomas godt blive rigtig træt af at høre om, og så var det godt at have Rasmus (arkitekten, red.) at tale med, siger Anne.

Han var heldigvis lydhør og heller ikke i tvivl om, at cedertræsbeklædningen var det, der skulle give det moderne udtryk, som familien ønskede at opdatere 1960'er-huset med.

– Eneste ulempe ved den løsning er, at det bliver ret dyrt at bygge et cykelskur, der matcher, griner Anne Solmer.

Billigere varme og sundere indeklima

Som mange af typehusene fra 1960’erne og 70’erne var også dette hus i en ringe energimæssig forfatning. I forbindelse med om­bygningen fik huset efterisoleret alle lofter og isat nye lavenergivinduer samt monteret gulvvarme. Herudover har familien haft særlig fokus på indeklimaet.

  • Det samlede varmeforbrug er reduceret med 15-20 %.
  • Betongulvene giver rene flader, der er nemme at støvsuge og vaske.
  • Alle flader er malet med en allergivenlig naturtempera-maling.

Udnyt tagudhængene

En grim detalje er blevet til en smart og gennemført opbevaringsløsning rundt om huset. 1960’er-huset i gasbeton var født med klassiske udhæng fra det flade tag. Familien overvejede først at få dem fjernet helt og få skåret huset helt ind til benet. Men den løsning ville være forbundet med en del omkostninger, og arkitekt Rasmus Skaarup kunne i stedet se muligheden i at udnytte dem til at skabe opbevaringsrum flere steder på huset i samme cedertræ, som tilbygningen er blevet beklædt med. Opbevaringsrummene giver plads til alt fra brænde til redskaber og løse sager, der hører hjemme udenfor, og proportionerne og linjerne på huset bliver holdt enkle og rene.

Rasmus Skaarup

Rasmus Skaarup

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.