Billedserie

10 bevaringsværdige boliger

Det kræver ekstra stor respekt og viden at renovere huse med historie. Arkitekten skal have særligt øje for, hvordan man beholder de gamle detaljer, mens man samtidigt renoverer og fornyer, hvor der er behov for det. Her er 10 fine eksempler på bevaringsværdige boliger.

Genfødt villa fra 1916

Den klassiske Patriciervilla trængte til en kærlig hånd, og med familiens 5 sammenbragte og fælles børn var der behov for flere børneværelser. Arkitekt Nanna Berings løsning blev at grave kælderen ud og skabe nogle store, lyse værelser med god rumhøjde. Huset gennemgik derudover en grundig renovering både ude og inde, hvor der blev værnet om alle de originale detaljer som stuk, brændeovn, udestue og gesimsbånd.

Farums ældste hus

Bindingsværkshuset fra 1700-tallet, som er Farums ældste hus, er blevet restaureret af arkitekt Tom Mose Petersen. Boligen er blevet efterisoleret indefra og udskiftning af vinduer og døre er sket med stor respekt for husets oprindelige karakter.

Ren retro i boligen fra 1955

Dette nedrivningstruede bindingsværkshus gennemgår en løbende restaurering. Huset ligger i et naturskønt område. Huset, som består af et stuehus i bindingsværk samt et udhus, havde stået ubeboet i fem år og var dømt til nedrivning. Men ved en nænsom istandsættelse er det lykkedes at redde huset og skabe et fredfyldt åndehul, med respekt for det gamle håndværk og med mest muligt af den oprindelige sjæl og stemning i huset bevaret. 

Palævilla med udsigt til Roskilde Fjord

Den høje sokkel og de sprossede vinduer er klassiske detaljer som er bibeholdt i denne palævilla, tegnet af arkitekt Uffe Topsøe-Jensen. Med respekt for stedets karakter og villaens historie, blev villaen renoveret og udbygget med gamle teknikker og materialer af høj kvalitet.

Med kærlig hilsen...

Den oprindelige bolig er opført i 1934 og tegnet af arkitekt Gunnar Milthers, som også stod for om- og tilbygningen af huset i 1963. Tilbygningen på 46 m2 er tegnet af arkitekt Tom Mose Petersen og opført i gule mursten med samme varierede farvespil som det oprindelige murværk. Arkitekten lagde vægt på åbningerne i huset fx det store dørparti mod haven. Men også mange nye ovenlys og et rundt vindue er kærlige citater hentet fra det oprindelige hus og arkitekten Gunnar Milth.

Familiehus i klassisk stil

Boligejeren havde længe tænkt på at rive huset ned og bygge nyt, men da arkitekt Stig Christensen blev involveret, blev boligejer og arkitekt enige om at renovere og udbygge det eksisterende hus. Huset, der før var mere udefinerbar i stil og udtryk, blev både gjort stilsikkert og større med plads til hele familien.

Less is more

Mange ville måske rive 70'er-huset ned eller renovere det til ukendelighed. Efter købet ønskede familien i dette hus dog at bevare og opgradere med respekt for typehusets karakteristika. Med hjælp fra arkitekt Allan Lorenzen blev der udført en nøje afstemt renovering indvendigt og udvendigt. Familien prioriterede en mindre reorganisering af planløsningen frem for en dyr tilbygning. Det gav økonomi til smukkere løsninger og bedre materialer.   

Moderne komfort i fredet rækkehus

En fredet seniorbolig i Københavnsområdet trængte til en opdatering. Beboerne i det fredede rækkehus fra 1928 drømte om mere dagslys i stueetagen. Desuden ønskede de at spare på varmeforbruget ved at få boligen bedre isoleret. Arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter hjalp beboerne med en renovering af rækkehuset, som gav mere dagslys og lavere varmeregning.

Villa med udsigt til skov og sø

Den store bevaringsværdige villa på 270 m2 har fået sig et ansigtsløft, udført af arkitekt Nanna Bering. Der er lagt stor vægt på både udvendigt og indvendigt at bevare mange af de originale detaljer, såsom de små figurer i facaden, som er væsentlige for, at ejendommen har en høj bevaringsværdi. Fra de store terrassedøre i sydfacaden er der udsigt over sø og skov.

Hyldest til den oprindelige arkitektur

I totalrenoveringen af 30'er-villaen har arkitekt Allan Lorenzen genskabt den oprindelige arkitektur med fokus på materialer, håndværkstraditioner og detaljering. En tilføjelse til villaen er de nytænkte uderum med teglbelægning, plantekasser og orangeri opført i samme stil som selve villaen.