Det kræver ekstra stor respekt og viden at renovere huse med historie. Arkitekten skal have særligt øje for, hvordan man beholder de gamle detaljer, mens man samtidigt renoverer og fornyer, hvor der er behov for det. Her er 10 fine eksempler på bevaringsværdige boliger.
Af:
Ida Pedersen
Foto:
Christina Kayser Onsgaard
,
Andreas Mikkel Hansen
Publiceret:
Genfødt villa fra 1916
Den klassiske Patriciervilla trængte til en kærlig hånd, og med familiens 5 sammenbragte og fælles børn var der behov for flere børneværelser. Arkitekt Nanna Berings løsning blev at grave kælderen ud og skabe nogle store, lyse værelser med god rumhøjde. Huset gennemgik derudover en grundig renovering både ude og inde, hvor der blev værnet om alle de originale detaljer som stuk, brændeovn, udestue og gesimsbånd.
Bindingsværkshuset fra 1700-tallet, som er Farums ældste hus, er blevet restaureret af arkitekt Tom Mose Petersen. Boligen er blevet efterisoleret indefra og udskiftning af vinduer og døre er sket med stor respekt for husets oprindelige karakter.
Arkitekt Pernille Arends har i sit eget arkitekttegnede hjem beholdt boligens originale sjæl og charme. Facade og vinduer er bevaret, mens plantegningen er moderniseret. Indvendigt har Pernille Arends også fokuseret på den oprindelige arkitektur i form af de originale trælofter og genbrugsmøbler, der passer ind i tidsalderen.
Palævilla med udsigt til Roskilde Fjord
Den høje sokkel og de sprossede vinduer er klassiske detaljer som er bibeholdt i denne palævilla, tegnet af arkitekt Uffe Topsøe-Jensen. Med respekt for stedets karakter og villaens historie, blev villaen renoveret og udbygget med gamle teknikker og materialer af høj kvalitet.
Den oprindelige bolig er opført i 1934 og tegnet af arkitekt Gunnar Milthers, som også stod for om- og tilbygningen af huset i 1963. Tilbygningen på 46 m2 er tegnet af arkitekt Tom Mose Petersen og opført i gule mursten med samme varierede farvespil som det oprindelige murværk. Arkitekten lagde vægt på åbningerne i huset fx det store dørparti mod haven. Men også mange nye ovenlys og et rundt vindue er kærlige citater hentet fra det oprindelige hus og arkitekten Gunnar Milth.
Boligejeren havde længe tænkt på at rive huset ned og bygge nyt, men da arkitekt Stig Christensen blev involveret, blev boligejer og arkitekt enige om at renovere og udbygge det eksisterende hus. Huset, der før var mere udefinerbar i stil og udtryk, blev både gjort stilsikkert og større med plads til hele familien.
Mange ville måske rive 70'er-huset ned eller renovere det til ukendelighed. Efter købet ønskede familien i dette hus dog at bevare og opgradere med respekt for typehusets karakteristika. Med hjælp fra arkitekt Allan Lorenzen blev der udført en nøje afstemt renovering indvendigt og udvendigt. Familien prioriterede en mindre reorganisering af planløsningen frem for en dyr tilbygning. Det gav økonomi til smukkere løsninger og bedre materialer.
En fredet seniorbolig i Københavnsområdet trængte til en opdatering. Beboerne i det fredede rækkehus fra 1928 drømte om mere dagslys i stueetagen. Desuden ønskede de at spare på varmeforbruget ved at få boligen bedre isoleret. Arkitekt Thomas Hjortfra m4 Arkitekter hjalp beboerne med en renovering af rækkehuset, som gav mere dagslys og lavere varmeregning.
Den store bevaringsværdige villa på 270 m2 har fået sig et ansigtsløft, udført af arkitekt Nanna Bering. Der er lagt stor vægt på både udvendigt og indvendigt at bevare mange af de originale detaljer, såsom de små figurer i facaden, som er væsentlige for, at ejendommen har en høj bevaringsværdi. Fra de store terrassedøre i sydfacaden er der udsigt over sø og skov.
I totalrenoveringen af 30'er-villaen har arkitekt Allan Lorenzengenskabt den oprindelige arkitektur med fokus på materialer, håndværkstraditioner og detaljering. En tilføjelse til villaen er de nytænkte uderum med teglbelægning, plantekasser og orangeri opført i samme stil som selve villaen.