Nanna Bering

Bliv ringet op gratis af Nanna Bering

Skriv en besked herunder eller ring

Lille tilbygning med stor effekt

Selvom man har mange kvadratmeter at boltre sig på, er det ikke altid, at man kan få sin bolig til at fungere. Det var lige nøjagtig problemet for Lone og Rune. Deres 80’er-hus bestod af to fløje - som slet ikke hængte sammen. Men med en lille tilbygning og en større ombygning fik de generobret hele huset.

Af: Christina B. Kjeldsen

Foto: Martin Dyrløv Madsen

Det var ren fryd, da Lone og Rune en solbeskinnet forårsdag sad i gårdhaven til huset i Holte og tænkte; Her kunne vi da godt bo! Et klassisk hus i landlig stil fra 1980 med tilbygning fra 1985.

– Vi ville gerne have noget anderledes end de typiske 1970'er-typehuse, for dem kommer vi begge fra. De er dejlige nok, men vi ønskede noget andet, siger Rune.

Midt i 00'ernes boligopsving, hvor budene blev smidt hastigt, vandt de budrunden på huset og kunne kort tid efter rykke ind med deres dengang to børn Amalie og Frederik. Og herfra gik parret så fra ren ekstase over at have fundet drømmeboligen til stigende frustration.

Huset fra 1980 er bygget i en klassisk stil med sort træværk ved gavlene – en stil, som arkitekten rådede parret til at bevare.

Det var en fordel, at vi havde boet i huset så længe, for vi vidste, hvor problemerne var, og vi var enormt bevidste om vores liv og adfærd i huset

For langsomt gik det op for dem, at der var noget, der ikke helt fungerede. Ja, faktisk var der en stor del af huset, nemlig tilbygningen fra 1985, som ikke blev brugt, fordi den var afskå­ret fra resten af huset af en mellemgang. I alt 50 spildte m2, som familien på nu fem kunne kigge længselsfuldt efter fra deres trange spisekøkken. Der var simpelthen en død zone, afskåret fra hovedparten af huset af en smal mellemgang.

Selv da familien bliver fem og Amalie derfor flytter over på 1. sal i tilbygningen, fungerer planløsningen ikke.

– Ingen af to arkitekter, to indretningsarkitekter og en bygningskonstruktør, vi efterhånden havde haft inde over, havde formået at finde på en løsning, der gav mening for os. Vi var faktisk nået dertil, hvor vi tænkte, at det aldrig ville lykkes at få det her hus til at gå op – og vi begyndte at kigge på andre huse til salg i området, fortæller Lone.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: 7 m2 tilbygning med køkken, udgang til terrassen og en langt bedre sammenhæng mellem husets to fløje. To nye badeværelser, nyt bryggers og masser af skabsplads. Nye vin­duer og døre overalt. I stuen er de gamle vinduer udskiftet med dobbelte terrassedøre, der trækker lyset og haven ind i stuen. Derudover er der lagt nyt tag på mellemgangen, og gavle og facader er renoveret.

Proces:
Arkitekten Nanna Bering har stået for alt - fra de indle­dende skitser, ingeniørudregninger og myndighedsgodkendelse til byggestyring, ugentlige byggemøder og dialogen med hånd­værkerne. Familien blev boende i huset under ombygningen, og Lone og Rune deltog i de ugentlige byggemøder. Arkitekt Nanna Bering var desuden med til at foreslå belysning i køkkenet samt materialevalg på badeværelser og i køkkenet.

Materialevalg udvendigt:
De nye, røde tegl på mellembyg­ningen matcher de eksisterende. Træværk og vinduer er malet sort, og facaden er pudset i en afdæmpet, hvid nuance.

Materialevalg indvendigt: Køkken- og badeværelsesmøbler er fremstillet i amerikansk elmetræ af Woodwork Inventarsnedkeri. Flisegulve i travertin fra Byens Fliser og Sanitet i Hellerup.

Byggepris:
1,5 mio. kr. inkl. arkitekthonorar.

FØR: Den kedelige mellemgang skar huset over i to halvdele, hvoraf familien kun brugte den ene. EFTER: Køkkenet er flyttet ind i mellemgangen, og rummet udvidet med lige præcis de 7 m2, som bebyggelsespro¬centen tillod. Loftet er hævet og lyset strømmer ind gennem ovenlysvinduerne. Akustikplader i sørger for en behagelig lyd i rummet. For enden er der kig ind til tilbygningen fra 1985.
Familien i deres hyggelige terrasse-krog – en absolut favoritplads om sommeren, hvor stort set alle måltider bliver indtaget. Det hjælper også på det, at det nye køkken ligger i direkte forbindelse hertil. Havemøblerne er fra Fermob, Casa Casino.

Heldigvis gav parret alligevel projektet et sidste forsøg og kontaktede den lokale arkitekt Nanna Bering fra Danske BoligArkitekter, som de havde fået anbefalet og haft et indledende møde med et par år før. Med overblik, lidt nørdet faglighed og stort overskud bankede hun alle de ideer på plads, som parret nu havde brugt de sidste syv år på at samle sammen.

– Og det var ikke så lidt. Det var en fordel, at vi havde boet i huset så længe, for vi vidste, hvor problemerne var, og vi var enormt bevidste om vores liv og adfærd i huset. Lone vil gerne have skabsplads nok, så det var vigtigt, at alting fik en plads overalt i huset. Samtidigt erkendte jeg fx, at jeg nok aldrig ville få brugt et stort værkstedsrum, men reelt kunne nøjes med mindre, fortæller Rune.

Genvundne kvadratmeter! Tilbygningen her blev ikke brugt optimalt, indtil huset igen fik skabt forbindelse via det nye køkken. Nu har familien udnyttet pladsen til en hyggelig kontorplads og en sofaafdeling med fjernsyn og spillekonsoller til børnene.
Spisestuen har fået ekstra plads omkring sig nu, hvor køkkenet er rykket ud for sig selv i mellemgangen.

Ønsket var at få sat hele huset i spil og at få strammet linjerne op til et mere moderne udtryk både inde og ude. Ruminddelingen var et virvar af ganglinjer, og der var det åbenlyse problem med et for lille køkken-alrum og en masse ubrugt plads i tilbygningen.

Løsningen blev at rykke køkkenet ud i glasmellemgangen, der til gengæld blev udvidet med lige præcis de 7 m2, som bebyggelsesprocenten tillod. En genistreg, der med ovenlysvinduer og en formfuldendt køkkenindretning blev hele husets omdrejningspunkt.

Da de store linjer var på plads, gav det hele mening. Vi havde endelig fået kontakt med den del af huset, vi ikke brugte før

– Nanna satte sig ned med os og sagde; Nu tegner vi det køkken. Det skal være husets centrale rum, hvor alle kan være. Vi havde først svært ved at se det for os og var låst i at ville have en køkkenø. Det skulle man jo have! Men hun holdt fast, blev ved med at tale om linjerne og lyset. Og hun havde jo ret, fortæller Lone.

I tilkøb fik familien udnyttet pladsen i tilbygningen til en funktionel kontorplads og ”teenage-stue”, ligesom linjerne blev skærpet i de øvrige opholdsrum, hvor et par døre blev blændet og flere skabe kom til.

Stuen ligner sig selv, og så alligevel ikke. Døren ud til entreen er blevet blændet, der hvor fjernsynet står i dag. Det betyder færre ganglinjer og at sofahjørnet har fået ro omkring sig. Den gennemgående pejs skaber forbindelse til spisestuen og har erstattet en stor brændeovn, der stjal af pladsen. Sofaerne er fra Bo-Tikken, barnestolen er Foldestolen fra Rud. Rasmussen og sofabordene er fra Foxy Potato. Sort væglampe fra Bestlite.

Samtidigt fik huset to nye badeværelser og nye, større vinduespartier, der trækker haven ind i stuen, nyt bryggers og nye vinduer og døre overalt samt renovering af gavle og facader. Alt sammen orkestreret af arkitekten Nanna Bering, der jonglerede familiens ønsker og behov samtidigt med avancerede byggeudregninger og den overordnede plan for et helstøbt hus. Og effekten er ikke udeblevet.

– Da de store linjer var på plads, gav det hele mening. Vi havde endelig fået kontakt med den del af huset, vi ikke brugte før Jeg glæder mig hver eneste morgen, jeg træder ud i køkkenet, og vi har endelig fået et ægte, centralt rum, hvor alle har lyst til at være, siger Lone.

Arkitekten har arbejdet meget med de gennemgående linjer, lyset og helheden i huset. Før ombygningen var trappen til første sal åben. I dag er den omdannet til garderobeskab.

EJERNES BEDSTE BYGGERÅD

  • Deltag i alle beslutninger i plan­lægningsfasen. Men når det så går løs, så anerkend, at du ikke er eksperten, og lad arkitekten og håndværkerne gøre deres ar­bejde. Det kan være svært, men vi prøvede virkelig at stole på de folk, vi havde hyret.
  • Vær fremsynet i forhold til tek­nik. Vi nåede i sidste øjeblik at få bygget højttalere og et trådløst musikanlæg ind i væggene. Og det er vi så glade for nu!
  • Vælg en arkitekt med rødder i dit lokalområde. De har mere på spil og sætter en ære i at skabe noget, der har værdi i lang tid. Vi blev fx inviteret hjem til Nanna Bering selv for at se, hvordan hun havde bygget sit hjem. Det var en enormt god oplevelse.
Det lille badeværelse på førstesal har samme snedkermøbler i amerikansk elm, bygget af Woodwork Inventarsnedkeri. Armaturet er fra Toni, pedalspand fra Vipp.
Det var en fordel at parret allerede var ude i en stor entreprise, når der fx skulle forhandles priser på materialer og inventar til badeværelserne. Travertinfliserne er fra By¬ens Fliser og Sanitet i Hellerup, armaturerne fra Vola og Hansgrohe
Med en lille tilbygning på kun 7 m2 fik familien generobret de 50 ubrugte m2 på den anden side af mellemgangen.
Nye store vinduespartier og en nypudset facade har været med til at trække husets linjer op udefra. Mellem hovedhuset fra 1980 til venstre og tilbygningen fra 1985 til højre ligger den tilbyggede mellemgang, som i dag rummer familiens køkken. Tagstenen på mellembygningen er de samme som på de to sidefløje.

Se også disse historier