Rasmus Bak

Bliv ringet op gratis af Rasmus Bak

Skriv en besked herunder eller ring

Nænsom fornyelse af Friis & Moltke-villa

Teresa og Jens Madsen købte en 55 år gammel Friis & Moltke-villa. Se, hvordan de moderniserede og byggede til med genbrug af de gamle byggematerialer uden at ødelægge den særlige ånd i huset.

Af: Peter Nordholm Andersen m.fl.
Foto: Christina Kayser Onsgaard


Der er sket meget siden den dag sidst i september 2012, da arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter slog sig ned på nogle malerspande foran Jens og Teresa Madsens nyindkøbte, arkitekttegnede 1950’er hus til en indledende snak om istandsættelsen.

Jens havde i Bo Bedre set, hvordan Rasmus Bak havde renoveret sit eget Friis & Moltke-hus i Skåde ved Århus, og allerede under den første telefonsamtale klikkede det mellem de to.

– Kemien var god, og det var lige som om, Rasmus kunne fuldende de sætninger, som jeg begyndte, fortæller Jens Madsen, der hurtigt fik tillid til, at arkitekten kunne gøre noget godt for huset. At huset trængte til en gennemgribende opdatering, var åbenlyst. Men både arkitekten og de nybagte husejere var enige om, at der skulle værnes om stemningen og den særlige stil.

Teresa og jeg faldt jo for huset med de ting, der hørte med til det, og det ville vi gerne behandle så nænsomt som muligt.

Efter ombygningen: Shakerbordet med design af Børge Mogensen er akkompagneret af Wegners W2-spisestuestole med flettede sæder. Parret købte bordet af en gammel dame i Frederikshavn for omkring 20 år siden. Over bordet hænger en PH 4 1/2 - 4 glaspendel.

– Teresa og jeg faldt jo for huset med de ting, der hørte med til det, og det ville vi gerne behandle så nænsomt som muligt. For eksempel er jeg vild med Arne Jakobsens dørgreb, men alligevel endte vi med at beholde de originale, grå plastikgreb, fordi de er typiske for tiden og husets ånd, forklarer Jens Madsen.

Under mødet på malerspandene blev udfordringerne i huset diskuteret indgående. Dels var størrelsen på 124 m² alt for småt til familien på fire, og dels tørstede de små, mørke rum efter mere dagslys. Der var også noget ved køkkenet, som ikke fungerede, og med to hjemmeboende teenagepiger kunne familien godt bruge et ekstra badeværelse.

FAKTA OM HUSET

Familien fik: en til­byg­ning på 47 m² samt en næn­som re­no­vering af det eksi­sterende hus på 124 m². Mange materi­aler er gen­brugt. Til­byg­ningen inde­holder 2 teen­age­værelser og et multi­rum med garde­robe og hjemme­arbejds­plads. Køkkenet er åbnet op mod stuerne og har fået nye elementer og et skjult em­fang i loftet. Alle sove­værelser har fået store glas­skyde­døre til haven, og der blev plads til et ekstra bade­værelse. Be­lys­nings­plan med bl.a. 45 loft­spots hjælper med at de­finere og lyse rummene yder­ligere op.

Pro­ces: Arkitekt Rasmus Bak har leveret skitser og tegninger til myndig­heds­god­kendelse samt ydet æstetisk råd­givning i pro­jekt­perioden. Om­byg­ningen tog ca. et halvt år og blev vare­taget af en entre­prenør, der styrede pro­jektet i­gennem med en række under­leverandører.

Materiale­valg ind­vendigt: Parket­gulve i massiv eg med gulv­varme, køkken­elementer i eg fra Køkken­skaberne. Garde­robe­skabene i multi­rummet er fra Ikea. Lågerne er sprøjte­lakeret og farve­sat efter Finn Juhls kaffe­bakker. Blandt de gen­brugte materialer er bl.a. skifer­fliserne, mahogni­dørene, det skrå vindue i gavlen på til­byg­ningen, plastik­hånd­tagene, de grå karme, og skyde­døren i sove­værelset.

Materiale­valg ud­vendigt: Sort­malet træ­be­klæd­ning. Strøgne mur­sten, som det er lykkedes for byg­herre at finde i samme gule tone og brænding som de eksisterende. Store, energi­venlige vinduer ud mod haven. Kobber­tag­render og -ned­løbs­rør.

Energi­optimering: Den lave hæld­ning og ud­form­ningen af taget be­tyder, at det er dyrt og be­svær­ligt at lave en effektiv efter­isolering. Der­ud­over ville den ekstra isolering øde­lægge husets pro­portioner og arkitek­toniske linjer. De gamle vinduer og døre er ud­skiftet med nye og mere energi­venlige. Til­byg­ningen over­holder de nye skrappe energi­krav.

Byggepris: 1,6 mio. kr. og arkitekt­honorar på 25.000 kr.

Før ombygningen
Efter ombygningen. Til højre: Skamlerne er fra Trævarefabrikkernes Udsalg i Odense. De blev leveret i rå træ, og så har parret malet dem sorte. Over bordet lyser to Caravaggio-pendler op.
Arkitekten anbefalede parret både at åbne køkkenet op ud til stuen og alrummet på den anden side af pejsen. Parret havde ellers kun tænkt sig en udgang ud mod alrummet. Det har givet mere lys og gjort køkkenet til et mere centralt rum, hvilket matcher parrets glæde for at lave mad fra bunden. Køkkenet af eg er specialfremstillet af Køkkenskaberne. Køleskab bygget ind i hvidt skab er fra Liebherr, mens ovn, kogeplade og opvaskemaskine er fra Gram.

Men hvordan bygger man til og moderniserer uden at ødelægge den fine arkitektur og de tidstypiske detaljer? Det fandt Rasmus Bak den helt rigtige løsning på. Han tegnede en diskret tilbygning på 47 m², der nærmest bare er en forlængelse af det oprindelige hus. I tilbygningen blev der plads til to store teenageværelser og et fælles hjemmekontor, som familien kalder for “multirummet”.

Lædergrebene på skabene blev leveret af Køkkenskaberne, der også har snedkereret køkkenet af eg. Detaljen med lædergreb går i øvrigt igen på skabene i multirummet, men dem i multirummet er leveret af Skindladen i Otterup.

Med nye vinduespartier fra gulv til loft i stuen og glasskydedøre i alle værelser kom der mere lys ind i boligen. Det gamle køkken, der før ombygningen lå indeklemt i en mørk lomme, blev åbnet op mod stue og spisestue. Endelig blev facaden delvist beklædt med sortmalet træ, mens de gule mursten er renset og suppleret med nye i samme gule tone som de gamle.

Rasmus Bak foreslog også løsningen med en skænk ud mod spisebordet i alrummet, samt at der også skulle være en åbning ind mod stuen. Parret havde ellers set for sig, at der kun skulle være en åbning ud mod alrummet, men arkitektens forslag fungerer rigtig godt for dem, og der kommer mere lys ind i køkkenet.

En tredje af Rasmus Baks køkkenidéer var også at skjule emhætten i en elegant, integreret løsning, så den ikke støjer visuelt.

Familien Madsen. Jens, Teresa og den ældste datter Johanna. Ganske sigende for døtrenes sportsrige hverdag, så var den yngste datter, Selma, på fodboldskole den dag, fotografen var på besøg. Fodbolden er trillet ind i deres verden fra deres far, som har haft en lang karriere som professionel.
I stuen står en perlerække af de møbelklassikere, som parret har samlet. Dækstolene af teaktræ er designet af Børge Mogensen, produceret af Trip Trap. Børge Mogensen har også tegnet sofabordet af eg, købt i den tidligere møbelbutik Stolen i Haderslev. Gyngestolen er med streg af Hans Jørgen Wegner, og er fundet billigt som et brugtsalg i en garage i Søndersø. Sofaen af Eilersen og købt i møbelbutikken "Interiør" i Løsning ved Hedensted, kort efter Jens og Teresa blev gift i 1998. Sofalampen er en AJ standerlampe af Arne Jacobsen. Det originale kilevindue, der følger taghældningen er naturligvis bevaret.

Selvom Jens og Teresa var fast besluttede på at bevare stilen i huset, var det alligevel Rasmus Baks æstetisk rådgivning, der holdt dem på sporet. 

– Rasmus’ justeringer var netop dem, der samlede det hele. Det var også beroligende, at han kunne bekræfte mange af de tanker, vi havde om renoveringen, og holde os fast på beslutningerne, fortæller Jens Madsen.

Skiferfliserne med et grønligt skær på gulvet er genbrug fra gulvet i den oprindelige spisestue. Parret er “utrolig glade” for skiferfliserne, “fordi de er så flotte”. Fliserne inde i brusenichen stammer fra Villeroy & Boch. Badeværelsesmodulet inkl. håndvask er fra Køkkenskaberne, mens armaturet stammer fra Grohe.

Resultatet er et moderne hus, hvor mange af de medfødte kvaliteter og fine detaljer er bevaret – lige fra plasticdørhåndtag og mahognidøre til skifergulvet fra indgangspartiet, der blev taget forsigtigt op og genbrugt i de nye badeværelser. Den særlige ånd, som familien faldt for, er stadig til stede i huset, og selvom der er sket meget, så er det mest bemærkelsesværdige faktisk det, der ikke er sket.

Læs mere om, hvordan du bevarer husets sjæl, her.

Soveværelsets farveskala er afstemt efter dørene og de blålige dørkarme samt plasticdørgreb, der blev bevaret fra den tidligere ejer. Læselamperne i den douce grønne farve er tegnet af Arne Jacobsen, som går igen flere andre steder blandt husets lamper. Knagen tv. er også tegnet af den kendte designer og hedder AJ-væg. Sengen med det flettede hovedgærde er designet af Hans J. Wegner, og er købt privat gennem en gammel dame i Hundested. Klædeskabet er designet af Børge Mogensen og Grete Meyer, og det er købt via lauritz.com.

Arkitekten optimerede køkkenet

Til trods for det fælles fundament, så måtte Rasmus Bak et par gange undervejs udfordre sine kunder. Det er køkkenet et eksempel på. Ved overtagelsen i 2012 var det et mørkt rum med u-formet køkkenindretning og ingen kontakt til hverken stue eller spisestue.

Det er siden blevet et både helt centralt og meget åbent rum, blandt andet fordi snakken på malerspandene viste, at parret er rundet af en familie af madører. Teresa er folkeskolelærer og underviser bl.a. i hjemkundskab. Hun har armensk baggrund, og der samles man om måltiderne, og hendes far har tidligere drevet en restaurant i Danmark.

Skydedøren ind til voksenbadet er genbrug fra husets tidligere gangareal. Også fliserne af skifer er genbrug. Badekarret er fra Ifö, og armaturet fra Grohe. Skamlen i forgrunden er fra Trip Trap (nu Skagerak).
De originale dørgreb af plastic sad i huset, da parret overtog det. De nænnede ikke at skifte dem ud, da de i den grad er et kald fra den 1960’er-tidsånd, de sammen med arkitekten har fremelsket i huset. Parret ved ikke, hvem der har designet/produceret grebet.
Venstre: Skabene i bunden af den over 16 meter lange gang, som familien kalder multirummet, er lavet af skabsdøre fra Ikea, der er blevet sprøjtelakerede. Parret valgte pastelfarverne på skabene i multirummet ud fra en serie bakker af Finn Juhl, de havde i deres samling af designklenodier. Farverne, der er brugt på skabene, hedder Angel Blue og Husky Green. Detaljen med lædergreb går i øvrigt igen på køkkenmøblerne. Grebene i multirummet er leveret af Skindladen i Otterup. Højre: Den yngste datter Selmas værelse. Bordpladen er købt i en trævarehandel, malet og suppleret af bukke fra Ikea, hvor tæppet også stammer fra. Stolen er en J39 af Børge Mogensen, også kaldet Folkestolen – en af de mest solgte træstole i Danmark.

Undervejs i processen havde parret forestillet sig, at køkkenbordet skulle være af stål, fordi det er praktisk og nemt at vedligeholde.

Her satte Rasmus Bak hælene i. Han foreslog i stedet et køkken af egetræ, der har en flot glød og som ville stå flot til deres møbler – og passe bedre til husets ånd.

Her er vi i Johannes værelse, der er næsten identisk med søsteren Selmas. Det kileformede vindue er en reference til stuens vindue, der naturligvis er bevaret. Seng, kommode og tæpper på begge pigeværelser er fra Ikea.

Rasmus’ justeringer var netop dem, der samlede det hele. Det var også beroligende, at han kunne bekræfte mange af de tanker, vi havde om renoveringen og holde os fast på beslutningerne.

Briksen har parret fået af en kammerat, der selv har bygget nogle stykker af dem til et sommerhus. De skulle egentlig skæres op til brænde, men parret adopterede én af dem. De har forsynet den med en hynde, og briksen er nu et lille sted, hvor man kan tage sig en lur om eftermiddagen. Brændeovnen stod tidligere inde i stuen, men er bevaret på grund af sin skulpturelle krop. Hunden Liva er af racen Bichon Havanais.
L-husets lange fløj. Længst væk ses tilbygningen, der er smukt integreret i det eksisterende hus. Det skyldes bl.a., at arkitekten har valgt at gentage mønsteret af vinduerne fra det originale hus, og at der lige i overlappet netop er lagt et lysindfald ind.

Se også disse historier