Sænk aktivt din varmeregning med et passivhus

Spar elregningen og tag ansvar for miljøet med et tæt isoleret passivhus, der genbruger sin egen varme. Se arkitekternes gode bud på passivhuse her.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen m. fl.  

Ingen store varmeregninger, der dumper ind ad døren og et dejligt indeklima. Et passivhus koster cirka 10% mere at bygge end et almindeligt hus, men det bliver hurtigt tjent ind på komfort og i kontanter hver eneste måned.

Med sit lave varmeforbrug har et passivhus hverken brug for et fyr med olie eller gas. I stedet har huset et indbygget ventilationsanlæg, der kan genbruge den varme, du selv laver i huset under fx madlavning, og bruge den til at opvarme luften udefra op.

Og varmen slipper ikke ud. For et passivhus er rigtig godt isoleret og uden såkaldte ’kuldebroer’, der vil sige steder i facaden, hvor isoleringen gennembrydes af konstruktionen eller blot er markant tyndere end andre steder i facaden. I et passivhus dækker isolereingen tæt over alt.

Den tætte isolering og ventilationsanlægget gør, at luften meget kontrolleret kan skiftes ud i løbet af dagen, og at der ikke er kolde flader eller træk, hvilket giver et godt indeklima.

Passivhuse har desuden tætte vinduer med isoleret karm og tre lag samt en komprimeret og effektiv planløsning, hvis orientering udnytter solens lys bedst muligt. Passivhuse er derfor ofte firkantede - næsten kvadratiske, da overfladearealet skal være så lille som muligt. I et passivhus tages der desuden højde for det fremtidige energiforbrug, når boligejerne skal flytte ind. Der skal derfor installeres energibesparende maskiner, sparepærere osv. 

Passivhus i tal

Isolering: 3-400 mm isolering i facaden, mens gulv og loft skal have 4-600 mm.

Energibehov: For hus på 150 m2 må boligens samlede energibehov ikke overstige 36,7 kWh/m2/pr. år

Vinduer: Vinduerne kaldes passivhus-vinduer og har typisk en U-værdi på selve ruden på omkring 0,6 W/m2K og en samlet U-værdi for hele vinduet på 0,8 W/m2K.

Luftudslip: Mindre end 0,4 liter luft pr. sekund pr. kvadratmeter.

Kilde: Bolius

1. Bo for din varmeregning

Varmeforbrug og vedligeholdelseskrav er noget nær nul i dette passivhus tegnet af arkitekt Karina Søgaard fra Novaform Arkitekter.

Og pengene familien i fremtiden kan spare hver eneste måned, har de i stedet valgt at bruge på et højere lån, så de kunne få endnu bedre arkitektur, da de byggede nyt.

I stedet for at smide pengene ud hver måned på varme og vedligehold, bor de altså for dem.

Se mere fra huset her


Arkitekttegnet passivhus med lavt varmeforbrug

2. Passivhus med plads til liv

En børnefamilie ønskede sig et nyt, energivenligt hjem. Løsningen blev dette passivhus af arkitekt Rikke Bjerregaard, der både er tilpasset familiens behov for plads og rummelighed, men også har et lavt energiforbrug. De store vinduer sørger for passiv solvarme, mens huset også har ventilationsanlæg og jordvarme.

Se mere fra huse her


3. Kvadratisk, praktisk, god

Huset her er næsten kvadratisk med sine to etager og komprimerede form. På den måde bliver varmetabet gennem overfladen minimalt. Taget hælder dog parallelt med bakken, huset står på, og inviterer til, at der en dag kan lægges solceller på taget.

Huset indeholder hele seks værelser, et loftrum og indbyggede møbler, for at udnytte pladsen optimalt.

Huset er tegnet af arkitekt Olav Langenkamp, der har specialiseret sig i lavenergihuse.

Se mere fra huset her


4. Kun 300 kr. om måneden i varme

I huset her af arkitekt Lars Skinhøj Christensen betaler familien blot 300 kr. i varme om måneden og 0 kr. i strøm. Alle opholdsrum har rumhøje vinduer, så der kommer lys ind og gratis varme fra solen. Udhænget er skråt, så det ikke ses indefra, men stadig skygger, så huset ikke bliver overophedet om sommeren. 

Udover ventilationsanlæg, der genbruger varmen og god isolering har huset også regnopsamling.

Se mere fra huset her

 


arkitekttegnet vedligeholdelsesfrit lavenergihus

5. Lavenergi i vedligeholdelsesfri naturmaterialer

Arkitekt Karina Søgaard, der har stor erfaring med passivhuse, har skabt en bæredygtig bolig med facade i skifer, der ikke behøves vedligeholdelse og tæt isolering samt store vinduer, så energiforbruget er lavt. Foran de store vinduer er sat pergolaer, så der kan skærmes for solen om sommeren, og slippe masser af varme og lys ind om vinteren. Huset har skråt tag, så der kan være store vinduespartier mod syd og mindre facade mod nord, hvormed facadearealet og dermed varmetabet mindskes. Huset har regnvandsopsamling og varmegenvending. 

Se mere fra huset her


Se også disse historier