Kontakt Arkitekten
Lars Bo Poulsen

Bliv ringet op gratis af Lars Bo Poulsen

Skulpturel svævebolig

Usman og Isma Syed sværger til nordisk minimalisme og dansk design. Størrelserne smelter elegant sammen i deres arkitekttegnede hus, hvor både trappen og terrassen svæver.

Tekst: Julie Vöge
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Udfordringen ved at bygge i flere etager på en lille grund er, at huset hurtigt kommer til at virke klodset og massivt. Med Isma og Usmans hus er der skabt bevægelse og åbenhed mellem etagerne. Det eliminerer det massive og får i stedet huset til at fremstå dynamisk og let. Visse steder svæver huset endda både inde og ude. Det forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter, der har tegnet det 270 kvadratmeter store hus til Familien Syed. Det arkitektoniske udtryk er af så høj kvalitet, at boligen nu er nomineret til Danske BoligArkitekters Idépris 2016.

Trappen er det første, der møder husets besøgende, når de træder indenfor. Trælamellerne på væggen er limtræslister i krydsfiner. Listerne er monteret ovenpå en speciel akustisk dug, der sørger for en behagelig lyd i det store trapperum.
Huset ligger på en lille skovparcel i Hvissinge ved Glostrup. Ifølge lokalplanen skal mindst 50 % af facaden være beklædt med træ, og hvid må ikke indgå. Det er løst med olierede cedertræslister og indfarvet puds.

Aldrig mindre end 100 procent

Fra ankomstsiden fremstår huset ved Hvissinge skov i Glostrup rent i snittet, og ligner nok den omtalte kompakte kasse, der lukker sig om sig selv. Men når hoveddøren åbnes, og du træder indenfor, åbner der sig samtidig en helt ny arkitektonisk oplevelse.

Huset er i kontrast til ankomstsiden åbnet helt op ud mod haven med store glaspartier. Og de otte meter til loftet indenfor og den visuelle sammenhæng mellem stueplan og første sal får ikke blot gæster, men også ejerne til lige at træde et skridt tilbage og nyde åbenheden. Ingen tvivl om, at Isma og Usman Syeds drøm om at bo tæt på naturen, med højt til loftet og i en minimalistisk stil til fulde bliver indfriet her. Ægteparret med pakistanske rødder ledte længe efter færdigbyggede huse, der kunne matche deres behov og ønsker, men måtte til sidst sande, at med mindre de fik en arkitekt til at tegne deres hus, skulle der indgås mange kompromiser.

Vi var skarpe på, at vi ville have den der wauuuw-fornemmelse, når vi trådte ind ad hoveddøren.

– Og det ville vi ikke. Vi gør aldrig noget mindre end hundrede procent, så med hjælp fra arkitekten bor vi nu i et hus, hvor alting er, præcis som vi havde tænkt os og mere til, for vi har jo været åbne over for arkitektens erfaringer og gode idéer, fortæller Usman. Han tilføjer, at arkitekten under det første møde spurgte ægteparret om, hvilket liv de levede, og hvordan de ville have det frem i boligen.

FAKTA OM BOLIGEN

Ejerne:
Isma Syed, sekretær, Usman Syed, Global IT-chef, og deres tre sønner, Isa, 4 år, Anas, 12 år og Haaris, 16 år.

Arkitekt:
Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter MAA

Husets størrelse:
270 m², hvoraf 150 m² er i stueplan, mens de resterende 110 m² er på første sal. Grunden er på 300 m².

Processen:
Arkitekten lavede skitseforslag på baggrund af dialogen med familien. Med de endelige byggetegninger i hånden, fandt familien en entreprenør, og gik i gang med selve byggeriet. Entreprenøren gik desværre konkurs midt i forløbet, hvorefter Usman selv blev byggeleder og lavede aftaler med nye underleverandører.

Materialevalg indvendigt:
Egetræsplankegulve, specialdesignet akustikvæg med trælameller fra Moelven Studio. Lamellerne er specialproduceret i hele længder til huset og monteret på en akustisk dug, der absornerer lyden i trapperummet.

Materialevalg udvendigt:
Facaden er beklædt med olieret cedertræ og felter, der er pudset med en antracit-sort puds.

Energi:
Der er solceller på taget, hvilket mindsker varmeregningen med 1/3. Genveksanlæg, 3-lags-termovinduer, udhæng over store glaspartier mod vest for at undgå overophedning, og vinduerne mod syd er specielle solglas, der mindsker lys- og varmeindfald.

Byggepris:
ca. 3,75 mio. kr., heraf arkitekthonorar på 170.000 kr., der dækkede skitseforslag, godkendelse hos myndigheder og teknisk projektering til håndværkerne.

Gaspejsen er placeret i en bærende væg, der er husets rygrad, og som fungerer som rumdeler mellem entre, køkkenalrum og stue. Pejsen er gennemsigtig, så den kan nydes fra alle vinkler, og som alt andet elektronik i huset kan styres fra mobile enheder.
Alle gulve er belagt med 24 cm brede, olierede egetræsplanker, der i løden taler godt sammen med den markante lamelvæg rundt om pejsen og ved trappen og de olierede cedertræslister på facaden. Fra sofaen har ejerne det fulde overblik og stueplanet og udsigt til haven via de store glaspartier. Alle steder i boligen er der akustiklofter.
Spisebordet er placeret dét sted i huset, hvor der er otte meter til loftet og visuel sammenhæng med første salen. Hér knyttes huset sammen i lodret retning, og den traditionelle opdeling af etagerne opløses.

Med hjælp fra arkitekten bor vi nu i et hus, hvor alting er, præcis som vi havde tænkt os og mere til, for vi har jo været åbne over for arkitektens erfaringer og gode idéer.

Familien elsker at lave mad og kan godt lide at have god plads til deres køkkendrej. Derfor har køkkenet rigeligt med skabsplads og der er lagt stor vægt på funktionaliteten.

– Vi var skarpe på, at vi ville have den der wauuuw-fornemmelse, når vi trådte ind ad hoveddøren. Vi ville have hvide rammer inden døre kombineret med træ og højt til loftet for at få en fornemmelse af rummene og for at have god plads, uden det går udover akustikken, siger Usman om familiens indledende ønsker.

– Men arkitektens spørgsmål tvang os til at være mere konkrete, så vi gik hjem fra mødet og tænkte vores behov og hverdagsrutiner grundigt igennem. Ligesom vi forsøgte på opfordring fra arkitekten at medtænke fremadrettede behov. Det kom fx til at betyde, at vores tre sønner fik deres helt egen etage, så de i takt med, at de bliver ældre, kan have venner på besøg uden samtidig at blive forstyrret af os eller omvendt, siger Usman.

Ejernes bedste byggeråd

  • Afklar de store linjer sammen. Der skal træffes mange beslutninger undervejs, og det vil helt sikkert sætte ægteskabet på en prøve. Derfor er det vigtigt at få diskuteret de store linjer grundigt igennem fra begyndelsen. Det gør beslutningerne nemmere og mindre konfliktfyldte.
  • Hyr en byggesagkyndig. Det giver bedre forhandlingsmuligheder overfor entreprenøren, og samtidig er I sikre på, at formalia er i orden og bliver håndhævet.
  • Brug standardkontrakterne AB-Forbruger eller AB-92, når du skal indgå aftaler med entreprenører. Så er du bedre stillet som bygherre, hvis der skulle opstå en tvist.
  • Bed om en garanti fra entreprenøren. Alt kan ske i denne branche. Derfor bør entreprenøren stille en økonomisk garanti, som kan komme til udbetaling, hvis arbejdet ikke bliver gjort færdigt.
  • Hold byggemøder med referater. Det koster lidt mere, men til gengæld oplever man færre problemer.
  • Lav en konservativ tidsplan. Og sørg for, at der er alternativer fx i forhold til at have et andet sted at bo indtil huset er indflytningsklart.
Bag en skydelåge i depotet gemmer der sig et fuldt funktionelt udekøkken gennemført med lister i olieret cedertræ, som på resten af depotets facade.
Det åbne dæk på 1. sal er familiens multirum, hvor der er god plads til fysiske aktiviteter. Børneterrassen har udhæng, der virker som en naturlig parasol. Dækket er lavet af kompositbrædder, som ikke kræver vedligehold. Glasgelænderet understøtter den svævende fornemmelse.
På 1.salen er der indrettet et helt værelse, kaldet biografen, til film- og spilleaktiviteter.

Mobilen styrer huset

Ingen gæster er mere end et par sekunder om at lure, at her er tale om en familie, som sværger 100 procent til rene linjer og dansk design i den dyre ende. Ikke af snobberi, men fordi de bare elsker god kvalitet.

– Da vi kiggede på gulve, så vi simpelthen alle modeller på markedet, men typisk for os forelskede vi os i den dyreste. Ikke på grund af prisen eller mærket, men fordi det var det smukkeste, fortæller Usman.

Teknologien i huset i Glostrup er uden diskussion helt i top. Hoveddøren kan låses med iPads og iPhones, ligesom alle lys kan tændes, slukkes eller dæmpes med en mobil i hånden. Det samme kan overvågningskameraerne, solcellerne og den store gaspejs.

– Nogle features virker måske overflødige for nogen, men som med alt andet her i huset, så går jeg all-in, når jeg går i krig med noget. Det kan godt være, at arkitekten og entreprenøren nogle gange har rullet lidt med øjnene, fordi vi har været så insisterende på, at alle detaljer skulle optimeres, men når det gælder vores eget hjem, er der ingen genveje. Kun det bedste er godt nok, og så synes jeg i øvrigt også, at det er sjovt at fordybe mig i nye ting. Med erfaringerne fra det her husprojekt i bagagen kunne jeg snildt nedsætte mig som entreprenør, slutter Usman Syed med et smil på læben.

Soveværelset ligger i stueplan og vender mod nord, hvor vinduespartierne er gjort mindre for at minimere lysindfaldet. Fra soveværelset er der egen indgang til forældrebadeværelset og walk-in garderoben. Både køkken, bryggers og alle tre badeværelser i huset har skabselementer fra Svane Køkkenet for at holde en rød tråd i indretningen. Alle armaturer er fra Vola. De store kvadratiske fliser er fra italienske Unicom Starker.
Familien har så meget overskud på pladskontoen, at der også er blevet rum til en walk-in-garderobe.
Alle tre sønner har store, kvadratiske værelser med udgang til balkonen på 1. sal. To af værelserne har integreret skivebord og indbyggede skabsvægge, som går fra gulv til loft.
Drengenes badeværelse er meget lig forældrebadeværelset med elementer fra Svane Køkkenet, Vola-armatur, indbyggede spots og Geberittoilet med indbyggede bidetkvaliteter, der endda kan styres fra mobilen.

Skov­husene i Glostrup

Skov­husene er et 7 år gammelt bolig­kvarter, der ligger lige op til Hvissinge Skov og Vest­skoven i Glostrup. Parcellerne er små og planen er, at udstykningen tilplantes med træer efterhånden som husene bygges færdige, så området på et tidspunkt får karakter af et boligområde midt i en skov.

Lokal­planen sætter en del rammer for, hvor­dan husene må ud­formes bl.a. at husene skal være i mindst to plan og må bygges op til 10 meter, så de virker høje og slanke iblandt de store træer. Ingen huse må have hvidt på facaden, halv­treds procent af facaden skal faktisk være dækket af træ, så husene falder diskret ind i skov­om­givelserne.

De store fliser rundt om huset er med til at signalere simpliciteten og passer til husets udtryk uden at tage fokus fra husets skulpturelle kvaliteter. Desuden er fliserne utrolig slidstærke og kræver minimum vedligeholdelse. Set fra nordvest bliver det tydeligt, hvor stor en del af beboelsesarealet der udgøres af den udendørs terrasse på første sal. Og tydeligt hvor kreativt det arkitektoniske udtryk er.
Nye og gamle udemøbler er mikset sammen for at skabe personlig varme til de lige, arkitektoniske linjer.