Boligreportage

Tvillingebrødre byggede tvillingehuse

Brødrene Anders og Søren og deres familier har købt og bygget to ens huse på en grund i Hvidovre. I dag har de en større frihed, tryghed og mere tid til familien.

Kommer du gående på Dryadevej i Hvidovre, skal du ikke blive urolig for dit helbred, hvis du ser dobbelt. På den klassiske villavej bor to tvillingebrødre i to nøjagtig ens huse. I huset ud mod vejen bor Anders med sin familie, mens Søren og hans familie bor i det bagerste hus. De to familier har valgt at dele udgifterne til grunden og de nybyggede huse, og har på den måde sparet mange penge i det samlede budget. Samtidig er dagligdagen side om side både hyggelig og praktisk.

Fra idé til virkelighed

Familierne boede i hver sin villa i Hvidovre, da de fik idéen om at flytte sammen. Gennem en årrække vendte og drejede de idéen, mens Søren holdt øje med, om der kom nogle store grunde til salg i kommunen. Da han en dag så grunden her på 1.190 m2, var der ikke langt fra tanke til handling. Begge familier satte deres huse til salg, og fik en aftale med ejeren af grunden om, at den ikke ville blive afsat til anden side inden for en fire-fem måneder. Søren og Mie fik solgt deres hus som de første og købte grunden.

Tvillingehusene på tegnebrættet

Med et stramt budget for øje afsøgte familierne typehusmarkedet, men de fandt hurtigt ud af, at deres drøm om et dobbelthus i to plan ikke var en typisk bolig. Efter længere tids research blev de tippet om arkitektparret Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman, og de indledte et samarbejde. 

Arkitektparret tegnede to oplæg til familierne på baggrund af individuelle samtaler om præferencer og drømme. De besøgte dem hjemme i deres daværende huse, hvor de fandt frem til hvilke løsninger, familierne havde brug for. Samtidig arbejdede de ud fra et dogme om budget med en skarp øvre kant. 

Husene er tegnet ud fra familiernes vigtigste kriterier, nemlig at det skulle være vedligeholdelsesfrit og funktionelt. De to huse er spejlvendte af hinanden, men ellers er de helt ens – med undtagelse af én stikkontakt.

– Som tvillinger har vi altid været vant til at dele alt lige. Lige stor grund, lidt forhave, lidt baghave. Lige lang, lige bred. Alt er ”even steven”, siger Søren med et smil.

Op- og nedture blev delt

Alle udgifter til grunden og byggeriet er delt lige mellem de to familier. Men det var ikke kun økonomien, de kunne dele under byggeriet. Også beslutninger, bekymringer og coronabobler kunne deles med hinanden. 

– Det var rigtig rart at have mange ressourcer i sådan en byggeproces. Der var opture og nedture, men vi har delt alt, også de uforudsete udgifter. For eksempel havde vi en hel grund, der skulle graves op, fordi der var olieforurening. På en måde var det nemmere at bære, når vi var flere, og det gjorde det lettere for mig, siger Sophie.

Familiens gode råd til andre

Flyt sammen med nogle, der har de samme grundværdier
For familierne her er det en fordel, at tvillingerne er vokset op sammen og derfor deler de samme grundværdier. Selvom de er meget forskellige, skændes de ikke. Men man kan aldrig vide sig sikker, før man bor sammen.

Kast dig ud i det
For familierne har det fungeret bedst at kaste sig ud i projektet uden at lave leveregler på forhånd. På den måde er der ikke så store forventninger at leve op til eller blive skuffet over, hvis det ikke bliver som planlagt. Ifølge familien er det i forvejen et stort skridt at bo så tæt på hinanden og have så meget tid sammen i hverdagen, så gå ind til det med åbenhed, og lad fællesskabet blomstre helt naturligt.

Brug rådgivere i byggefasen 
Det er ikke sikkert, at du kan være din egen bygherre og arkitekt. Det er ikke nødvendigvis dyrere at hyre en arkitekt fremfor et typehusfirma, og det var en gave for familien. Arkitekter gør processen simpel og overskuelig; de sætter sig ind i dine ønsker og behov og sætter nogle skræddersyede muligheder op for dig. Når man er fire voksne, der skal blive enige, er det smart at skære nogle af de mange valg fra. Familierne oplevede også, at arkitekterne havde nogle argumenter for, hvorfor de skulle vælge det ene fremfor det andet. Deres ekspertise fik familierne til at føle sig tryg. Samtidig er det vigtigt at finde et godt match med arkitekterne. 

Få nogle store åbne rum
Få nogle store åbne rum, der kan rumme jer alle sammen, så der ikke er nogen barrierer for fællesskabet. Arkitekturen skal gøre plads til både fællesskabet og individet.

Tænk haven sammen
Haven er en oplagt mulighed for at spare og dele. Her kan du have én græsslåmaskine og én fodboldbane til børnene i stedet for at have dobbelt af alt. Du får mere uderum for samme pris og indsats. Familierne her har også valgt at have ens havemøbler, så de kan sætte det hele sammen, når de har mange gæster.

Hold hverdagsøkonomien adskilt
Hverdagsforbrug som el, vand og varme kan være en god idé at holde adskilt mellem familierne, så der ikke opstår konflikter om småting som forbrugsvaner.

Op- og nedture blev delt

Alle udgifter til grunden og byggeriet er delt lige mellem de to familier. Men det var ikke kun økonomien, de kunne dele under byggeriet. Også beslutninger, bekymringer og coronabobler kunne deles med hinanden. 

– Det var rigtig rart at have mange ressourcer i sådan en byggeproces. Der var opture og nedture, men vi har delt alt, også de uforudsete udgifter. For eksempel havde vi en hel grund, der skulle graves op, fordi der var olieforurening. På en måde var det nemmere at bære, når vi var flere, og det gjorde det lettere for mig, siger Sophie.

Arkitekterne fortæller: Derfor blev husene billigere at bygge

Det er svært at sige, præcis hvor meget der er sparet ved at bygge to ens huse, men arkitekterne bag projektet, Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen, vover alligevel et bud. 

– Vores bud er, at familierne har sparet i omegnen af en halv million hver i forhold til, hvis de havde bygget to separate huse. De har fået to billige huse ved at bygge dem som én stor villa, fordi der er mange ting, som kun sker én gang. De har købt én grund, de har støbt husene på samme tid, de skal kun have skudt vand ind én gang, og rådgivning har de heller ikke betalt dobbelt for. Samtidig har de været meget hurtige til at blive enige og svare samlet, og det har de også penge på, fortæller arkitekterne. 

Den nye hverdag sammen

I dag har de to familier har fået mere tid og fleksibilitet i deres hverdag, fordi de er flere om at passe børn, have og hund. Det er simpelthen nemmere for dem at deles og hjælpe hinanden. Fællesskabet har gode betingelser på udearealerne, hvor der er åben forbindelse imellem de to haver, så du kan gå i strømpesokker over træterrassen fra det ene til det andet hus. Børnene bruger hele haven og løber impulsivt frem og tilbage mellem husene. Samtidig er deres ønske om et vedligeholdelsesfrit hus blevet opfyldt. 

– Begge familier boede et sted, hvor vi skulle gå og renovere, og vi brugte meget krudt hver især på have. Vi ville egentlig gerne have noget familietid, der ikke gik med at ordne hus, siger Sophie Strange.