Nogle gange er et lille køkken et ønske. Andre gange er køkkenets begrænsede størrelse et vilkår. Det var det i rækkehuset her, som er blevet renoveret med Allan Lorenzen som arkitekt på projektet. Huset er nemlig bevaringsværdigt og er fredet i forhold til rummenes struktur.
Det betyder, at det oprindelige køkken godt måtte erstattes af et nyt, da overfladerne ikke er fredet, men inddelingen af rummene måtte der ikke røres ved. Selvom overfladerne godt må erstattes ved en renovering, er det dog værd at overveje, hvilken virkning det har på helheden at bruge forskellige materialer og håndværksmæssige metoder, fortæller Allan Lorenzen.
– Bevaring handler ikke nødvendigvis om dyrkelse af stil, men om at sikre at huset stadig fremstår som en helhed med integriteten i behold efter forandringerne. Når man arbejder med et fredet hus, er Slots- og Kulturstyrelsen med i processen, og det er faktisk et fint benspænd, som kan skærpe fokus på husets karakter og iboende kvaliteter, siger han.
Ønsket fra bygherres side var at få en følelse af mere plads i rummet, at få mere dagslys, nye, lækre overflader, bedre sammenhæng med de tilstødende rum – og så var den blå farve et ufravigeligt ønske.
– Køkkenet er så lille, så derfor kunne man have lyst til at udvide det, men jeg har i stedet arbejdet med rummelighed og med overgangene til de øvrige rum. Fordi det er et trangt rum, ville jeg gerne have nogle gennemgående linjer.
På den ene side er der lukkede skabe, hvilket har et praktisk afsæt og skaber sammenhæng med bryggerset på højre side, og på den modsatte væg er udtrykket lettere, hvilket får rummet til at virke større og styrker sammenhængen med spisestuen på den anden side af væggen.