Boligreportage
Guide
Sådan energirenoverer du den modernistiske villa
Et spændende arkitekttegnet hus fra 1950'erne og 1960'erne – kasseformet, funktionelt og med fladt tag. Huset har store glaspartier og en åben indretning, men også udfordringer, når det kommer til energien.
Sådan er den modernistiske villa konstrueret
En anderledes og mere enkel, ren arkitektur adskiller den modernistiske villa fra tidligere tiders pyntede og symmetriske huse.
Disse træk er typisk for hustypen:
- Synlige bærende konstruktioner i huset, fx søjler og bjælker af træ.
- Kasseform eller rektangulære elementer i vinkelrette moduler.
- Fladt tag med tagpap og tydeligt udhæng.
- Vindues- og dørpartier i fuld højde eller lange sammenhængende vinduesbånd.
Læs også: Hvorfor skal du bruge en arkitekt, når du energirenoverer?
Energi – her halter huset
Den modernistiske villa er bygget i en tid, hvor olien til opvarmning var billig. Det ses på isoleringsstandarden. Derudover kan husets konstruktioner give visse problemer.
- Tag
Er taget ikke blevet efterisoleret, siden huset blev bygget, vil der være meget at hente her. Overvej at montere eller udskifte eksisterende ovenlyskupler.
Vær også opmærksom på problemer med utætheder i det flade tag. Det kan bl.a. løses ved at bygge et nyt tag med lille hældning oven på det gamle, flade tag. - Konstruktioner
De mange trækonstruktioner, søjler og bærende bjælker kan med tiden få problemer med fugt, råd og svamp. Husk løbende vedligeholdelse, og udskift om nødvendigt. Konstruktionerne kan også være kilde til kuldebroer, der leder kulden ind i huset. - Store vinduespartier
De store vinduer bidrager med solindfald og varme, men de er også årsag til et stort varmetab. Er rammer og karme i god stand, er der ingen grund til at udskifte dem, men ruderne bør skiftes til moderne lavenergiruder - Ydervægge
Den mest effektive efterisolering af ydervæggene sker ved at isolere facaderne udefra. Det ændrer voldsomt på det oprindelige udtryk og kan derfor kun anbefales ved gennemgribende ombygninger.
Forslag til energiforbedringer af klimaskærmen
Med fokus på disse områder kan du optimere dit energimærke.
Forslag til energiforbedringer af klimaskærmen
- Efterisolering af tag og tagrem
Efterisolering af flade tage med tagpap udføres nemmest som en udvendig efterisolering oven på den eksisterende tagbelægning.
Tagremmen er bunden af tagkonstruktionen – dvs. det træ, som hele konstruktionen er fastgjort til. Den kan efterisoleres både indvendigt eller udvendigt.
- Udskiftning af ovenlyskupler
Når du alligevel efterisolerer taget, kan det betale sig at udskifte ovenlyskuplerne til lavenerginiveau.
- Udskiftning af yderdøre, termoruder eller vinduer
Er dine døre eller vinduer ramt af råd eller nedbrydning, kan en udskiftning have betydelig indvirkning på din energiregning.
- Efterisolering af gulv over krybekælder
Ved at efterisolere etageadskillelsen kan du reducere varmetabet mellem den opvarmede og uopvarmede del af boligen.
- Efterisolering af sokkel
Soklen er den nederste, bærende del af murene i en bygning. Det kan anbefales af efterisolere soklen i forbindelse med, at du alligevel skal isolere ydervægge, etablere omfangsdræn eller af anden grund får gravet op omkring huset.
- Muligheder for forbedring af husets varmeinstallation
Et mere effektivt varmeanlæg er også en kilde til besparelser. Hvilken varmeløsning du bør vælge, afhænger af din nuværende opvarmningsform, samt om du har adgang til fjernvarme.
Læs også: Hvornår skal du energirenovere?
Her kan du blive klogere på energirenovering
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.