Boligreportage

Transformation i første klitrække

På en lille grund med direkte adgang til stranden ligger familien på fires smukt forvandlede typesommerhus. Med lækre materialer og få velovervejede arkitektoniske greb fik de transformeret et lidt træt 90’erhus til et mere tidssvarende fritidshus 100 procent tilpasset deres behov.

Fra man træder fra stuen ud på terrassen, er der kun få skridt til sandstranden ved Tørresø på Nordfyn. Det er havet og udelivet, der er i fokus, når familien på fire holder ferie i sommerhuset eller tager turen herop på en hverdag efter skole og arbejde. Så handler det om at finde den bedste solkrog eller om at tage et paddle board under armen og komme ud på vandet. Det var stemningen og beliggenheden, de faldt for, da de købte huset for nogle år siden, men som det ofte er, når man overtager et hus med nogle år på bagen, opdager man hen ad vejen, hvor der er ting, der trænger til udskiftning eller opgradering.

Familien erfarede blandt andet, at de manglede plads til opbevaring af deres paddle boards og udemøbler, men især at ankomsten til huset var bøvlet, og at der ikke var noget sted at hænge jakken, når man kom ind. Det blev et irritationsmoment, og de allierede sig derfor med arkitekt Jan Smidt Andreasen med det formål at få huset til på én gang at passe bedre til deres behov og få et mere nutidigt, arkitektonisk udtryk.

Han fortæller: ”Når man kom til huset, skulle man gå udenom ned imod vandet og direkte ind i stuen, og det fungerede ikke. Derfor fik huset en lille tilbygning med en entré i forbindelse med køkkenet, så ankomsten ikke længere var hele vejen rundt om huset.”

Fakta om projektet

  • Projekt: Typesommerhus fra 1995, som i 2022 med hjælp fra en arkitekt har fået en ny tilbygning, et udhus, optimerede uderum og en arkitektonisk transformation, som har givet huset et mere skarpskåret og nutidigt formsprog. Huset er på 60 m2 efter ombygningen. 
  • Hvor: I første række til Tørresø Strand på Nordfyn.
  • Hvem: Familie på fire med bopæl i Odense. Familien bruger både huset og havet flittigt og havde derfor brug for gode uderum samt plads til opbevaring af paddle boards og andet grej.
  • Arkitekt: Jan Smidt Andreasen, Arkitekt MAA og indehaver af A1 Tegnestue. Medlem af Danske BoligArkitekter.

Bedre udnyttelse af uderum

Sommerhusets nye tilbygning er bygget i ubehandlet fyrretræ som kontrast til det sortmalede træ på den eksisterende del af huset, men samtidig taler tilbygningen sammen med linjer og former i det oprindelige hus.

”Der var mange ting, som vi gerne ville bevare ved huset. Tagformen, arkitekturen og facadebeklædningen var familien glad for. Nogle steder er brædderne lodrette og andre vandrette, og det har vi bevaret og bare frisket op. For at give huset et ensartet og mere stramt arkitektonisk udtryk, har vi fjernet udhængene i siderne og til gengæld lavet en lille overdækning af terrassen, som giver bedre udnyttelse af uderummet med muligheden for at sidde i læ,” fortæller Jan Smidt Andreasen. 
 

Uderummene har generelt fået en opgradering med fokus på udsigten til havet og på velvære og lækre materialer. Hvor der før var græsplæne, er der nu en stor terrasse med plantebede, og udenfor er der bygget et indrammet udebrus, så man kan skylle sand og saltvand af sig, inden man går ind i huset. Der er kælet for materialerne i udebadet med trævægge, gulv i beton og smukke strandsten, der omkranser badet.

Selvbygget køkken

Den særlige sommerhusstemning, der følger med de typiske vægge i træ, sætter familien pris på og ønskede derfor ikke at modernisere udtrykket. Til gengæld trængte husets oprindelige køkken til en både funktionel og æstetisk opgradering, og sammen med et nyt gulv i beton har det nye køkken i eg givet huset et kvalitetsløft og en ny sanselighed i mødet mellem de to materialer.

”Snedkerkøkkenet er tegnet, så det passer til rummet og til den nye tilbygning, og bygherre har hænderne godt skruet på, så han har selv lavet det og efterfølgende monteret det. Der var overskabe før, men fordi køkkenet er det første, man møder, når man kommer ind i huset, er det tegnet med fokus på, at det skal være luftigt og på, at man kan kigge hen over halvmuren på udsigten til stranden,” fortæller arkitekten.
 

Hvor der tidligere var et højskab i gangen, som støder op til køkkenet, er der nu lavet en niche, som bliver brugt som kaffestation og til opbevaring. Nichen er ligesom køkkenet bygget af egetræ i et moderne formsprog, som giver kontrast til de hvidmalede vægge. Huset har også fået nye indvendige døre i egetræ, og det er med til at skabe sammenhæng på tværs af rummene.

All in på lækre materialer

Hvis du har et ældre sommerhus, som trænger til at blive renoveret eller bygget om for at kunne imødekomme dine behov, er det vigtigt, at du kigger godt på de kvaliteter, som huset har, og sammen med en rådgiver få defineret, hvor du gerne vil hen med det, råder Jan Smidt Andreasen.

”Man kan få meget ud af at bygge om frem for at rive ned og bygge nyt, og sommerhuset her viser, at man ved ikke at bygge så meget om til gengæld kan gå all in på kvaliteten af de forandringer, man vælger at lave. Familien her er eksempelvis ikke gået på kompromis i forhold til materialerne og har valgt at få et lækkert betongulv og et lækkert køkken og døre i egetræ,” fortæller han. 

Et godt udgangspunkt for en forvandling er at bo i huset en god rum tid, før man planlægger sit byggeprojekt, råder arkitekten. Her havde familien boet i huset i cirka et år og kendte derfor huset godt og vidste, hvad der fungerede og ikke fungerede – hvad de kunne lide, og hvad de ikke kunne lide.

”Med relativt få men vigtige greb kunne de få et hus, som var 100 procent tilpasset til familiens behov, uden at de behøvede at gå på kompromis med kvaliteten.”
 

Jan Smidt Andreasen

Jan Smidt Andreasen