Tips og råd

5 tips til det perfekte bad

Et bad skal kunne lidt af det hele. Det skal være praktisk og funktionelt indrettet, nemt at vedligeholde og gearet til både det hurtige, daglige brus og den langvarige selvforkælelse. Her får du gode råd og inspirerende løsninger til badets indretning og materialevalg.

5 tips til det perfekte bad

  1. Badet skal passe til boligen
  2. Indret med omtanke for rummet
  3. Knyt ude og inde sammen
  4. Tænk i opbevaringsløsninger
  5. Slip fantasien løs

Se uddybning af rådene herunder.

1. Badet skal passe til boligen

Et vellykket badeværelsesprojekt begynder med et kig på huset. Der er nemlig flere gode grunde til at tage byggestilen og husets oprindelige materialeudtryk i ed, før du shopper amok i fliser og sanitet. Først og fremmest er autentiske huse i højere kurs end stilforvirrede. Renoverer du med solide materialer og respekt for den oprindelige arkitektur, får du i højere grad din investering retur, end når du genvejsrenoverer med triste standardløsninger.    

Du får samtidig en mere helstøbt og sammenhængende bolig, og du får måske gravet lidt mere af den sjæl og charme frem, som du oprindeligt faldt for ved dit hus. En god måde at skabe sammenhæng mellem nyt og gammelt på er fx at bruge materialer og løsninger fra samme tidsperiode, som huset er bygget. Men giv dem gerne et moderne tvist.

2. Indret med omtanke for rummet

Badets indretning har stor betydning for oplevelsen af og funktionaliteten i rummet. Den bedste indretningsløsning afhænger af flere ting bl.a. rummets form og størrelse, lysindfaldet, placeringen af de faste installationer osv. Jo mindre rummet er, desto grundigere bør indretningen gennemtænkes. I store rum er det derimod nemmere at eksperimentere med scenografien ved fx at gøre et fritstående og skulpturelt badekar til blikfang i rummet. Er pladsen mere begrænset, bør du prioritere en god og rummelig bruseplads højere end både brus og badekar.

Husk, at det altid er en god idé at søge professionel rådgivning hos en arkitekt, så du får vendt alle muligheder og løsninger, og får hjælp til at prioritere korrekt.  

3. Knyt inde og ude sammen

Det daglige bad handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at behage sanserne i de salige minutter under bruseren. Synssansen kræver visuel ro i rummet og stimuleres af en smuk udsigt til naturen eller en grøn oase i haven. Med en terrassedør fra badet, kan du nyde den friske morgenluft, mens du står under bruseren. Bagefter kan du søge udenfor og lufttørre i solen.

4. Tænk i opbevaringsløsninger

Praktisk opbevaringsplads er altafgørende for funktionaliteten i badet. Gennemtænk dine rutiner og indret rummet, så de ting du oftest bruger altid er inden for rækkevidde, dér, hvor du skal bruge dem. De lækre toiletartikler fx cremer og parfume kan du vise frem på åbne hylder eller i en indbygget niche over vasken. Men sørg også for opbevaringsplads til de kedelige hverdagsting, som du ikke gider se på fx hygiejnebind og vatpinde. Du bør desuden gennemtænke en løsning til dit snavsetøj fx en indbygget vasketøjskurv i et skab eller en skuffe under vasken.

5. Slip fantasien løs

Den kreative og sjove del af et badeværelsesprojekt er valget af fliser, sanitet og tilbehør. Men det kan være svært at overskue mulighederne og finde den rette balance mellem det praktisk-funktionelle og det æstetiske. Materialer og inventar skal nemlig ikke kun være fugttålende, skridsikre og lette at vedligeholde. De skal også være smukke, matche boligen og leve op til dine forestillinger om det personlige drømmebad. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige materialer og deres egenskaber, krav til vedligeholdelse, syrefølsomhed osv. Du skal samtidig afgøre med dig selv, hvor meget tid og knofedt, du vil bruge på vedligeholdelsen. Er du wash’n go-typen eller en travl børnefamilie, skal du prioriterer robuste materialer og praktik højt, og omvendt. Men ellers er det blot at slippe fantasien løs og lade dig inspirere af alverdens badeanstalter og spahoteller.