Tips og råd

7 sparetips, der vil gøre dit byggeprojekt bedre og billigere

Det er dyrt at bygge, men du kan let skære af noget af byggebudgettet, hvis du kender dine muligheder. Med disse syv tips kan du få et bedre hus til færre penge.

7 sparetips til dit byggeprojekt

  1. Skær ned på antallet af kvadratmeter
  2. Overvej om gulvvarme er pengene værd
  3. Respekter frem for at rive ned 
  4. Brug billigere træsorter
  5. Anvend standardmaterialer
  6. Tænk i alternative tagmaterialer
  7. Undgå loft til kip

Se uddybning af rådene herunder.

1. Skær ned på antallet af kvadratmeter

Det er ikke størrelsen, men gørelsen der betyder noget - også for din bolig. Tendensen i dag lyder, at boligejere bygger større og større, men huse bliver ikke mere spændende eller funktionelle af at være store. De mange kvadratmeter kan sende prisen i vejret, og du kan derfor hente fornuftige besparelser ved at skære lidt ned på pladsen. 

Stram din planløsning op, og få med hjælp fra en arkitekt optimeret hver en kvadratmeter i dit byggeprojekt, så der hverken er for mange eller for få. Og brug så pengene fra de sparede kvadratmeter på noget mere spændende arkitektur. Hellere småt men godt.

2. Overvej om gulvvarme er pengene værd

Det ser flot ud, når rummet bare får lov til at stå rent og råt uden kedelige radiatorer under vinduerne, men gulvvarme koster. Og mere end de fleste tror. Dermed kan det ende med at blive en slags usynlig luksus. Overvej derfor lige sutsko som alternativ én gang til, inden du sætter håndværkerne til at indlægge gulvvarme i hele dit hus. 

Gulvvarme kan nemlig let løbe op i omkring 300.000 - 400.000 kr i et hus på 100 m², og det kan ikke nå at blive tjent ind i energibesparelser gennem et helt liv. Så måske vil du synes, at det er sjovere at lægge pengene et andet sted i huset eller i til andet i dit liv, end dit hus.

3. Respekter frem for at rive ned

Der er noget at spare, hvis du ser muligheder i det eksisterende i stedet for at rive ned og begynde forfra. Behold fx de gamle trælofter og frisk dem op med maling eller træbehandling og drop turen ned til byggemarkedet efter plader til et gipsloft.

Døre i gamle huse er typisk også i fin kvalitet, så de kan holde mange år endnu, og kan normalt let gøres pæne igen ved at blive slebet og behandlet på ny.

4. Brug billigere træsorter

Vil du have trægulv, træfacade eller en terrasse af træ, så overvej grundigt, hvilken træsort det skal bygges i. Vælger du fyr frem for cedertræ, teak eller eg, vil regningen nemlig blive lavere, da fyr er en billig træsort. 

Husk dog at bruge lidt penge på at imprægnere træet – uanset træsort, da træet så kan holde længere, hvilket i længden vil være pengene værd.

5. Anvend standardmaterialer

'Less' kan sagtens være 'more'. For du behøver ikke købe et køkken til 500.000 kroner i dyre materialer for at få en flot bolig. Du kan sagtens bygge med materialer som kan skaffes fra det lokale byggemarked.

Når du undgår special- og bestillingsvarer kan du ofte skære en stor del af regningen for dit byggeri. 

6. Tænk i alternative tagmaterialer

De fleste tænker teglsten, når de skal vælge belægning til deres tag. Det er det traditionelle og klassiske valg. Men prøv at tænke ud af boksen og se muligheder med nogle af de billigere materialer. 

Selvom prisforskellen måske ikke virker så stor på en kvadratmeter, kan det hurtigt blive til mange penge, når et helt tag skal dækkes.

Tegl er dyrest, tagpap er cirka 25% billigere, mens bølgeplader er cirka halvt så dyrt som et tag med teglsten. Der vil dog altid være forskel på tage og bygninger. Tallene skal derfor tages som cirkatal.

7. Undgå loft til kip

Vi elsker lys, luft og plads. Men det koster mere end en ekstra høj stige, når der skal hænges lamper op, hvis du vil have højt til loftet med kip. 

I et nyt hus, øger det prisen, da der skal bruges flere kvadratmeter isolering og gips end med et fladt loft. Desuden er det mere besværligt at lave og tager derfor længere tid. Og tid koster penge. På et eksisterende hus vil det betyde ændring af hele tagkonstruktionen. Vent derfor til, at du alligevel skal have skiftet taget.

Hvis du ikke vil nøjes med et fladt gipsloft, men pengene er små, kan du vælge den gyldne middelvej og indsætte lyskasser med ovenlysvinduer. De tilfører også masser af lys og giver spændende rum og koster i omegnen af 30.000 - 40.000 kr. 

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.