Typehusene, der blev bygget i 1970’erne, vidner om, at samfundet var kommet sig helt over krigen. Efterkrigstidens tidlige modernister havde dog stadig deres præg på arkitekturen.
- Mange af periodens arkitekter var inspireret af den tidlige modernisme, hvor de nordiske mestre var optaget af bygningskulturen, og forandring med afsæt i stedlige forhold, og kulturelle traditioner. Mestrene som f.eks. Alvar Aalto og Jørn Utzon ville gerne tage det tilbage til den kultur og stille spørgsmålet: Hvad er essensen ved at bo?, fortæller Allan Lorenzen
Samtidig havde arkitekterne nu mulighed for at tage ud i verden for at få inspiration. Det er særligt Japan og USA, der har dannet de arkitektoniske linjer for typehusene. I Californien byggede amerikanerne såkaldte ”Case Study Houses”, hvor fokus særligt lå på at skabe en flydende overgang mellem inde og ude, og at der skulle være plads til fritid og familien. Køkken-alrummet, der også blev kaldt ”Det amerikanske køkken”, får også sit udspring her. Ligesom inde og ude flyder sammen, så begynder rumfunktionerne også at gøre det.
- Vi kan se de amerikanske værdier i de danske typehuse fra 1970’erne. Før det byggede vi huse, der lukkede sig mod vind og vejr, men nu insisterer husene på, at vi skal kunne gå frit mellem inde og ude. Det ser vi på de enorme vinduespartier, skydedørene og terrassen. Det nye i samfundet er, at vi får fritid, og det ses i de her huse, fortæller arkitekt Rasmus Skaarup.
Samtidig er typehusene det nye centrum for kernefamilien. Plantegningen er karakteriseret ved pistolgangen, der forbinder børneværelser samt soveværelset, som oftest er placeret længst væk og i husets private ende. Køkken og bryggers er i forlængelse af hinanden, og som centrum i hele huset er den store stue med glaspartier mod haven og terrassen. Her blev møbler placeret om danskernes nye ”husalter”, nemlig fjernsynet, hvis popularitet steg voldsomt i 1960-1970’erne.
- Husene har et amerikansk, arkitektonisk ideal, hvor der er al den plads i verden, man skal bruge. Det er horisontalt og cirka 140 kvadratmeter. Det synes ikke meget i dag, hvor huse nybyggede typehuse oftest
er 200 kvadratmeter, men det var det dengang, siger Rasmus Skaarup.