Tips og råd

Arkitektens 3 bedste råd til at renovere 1970'er-boligen

Typehuse fra 1970'erne er blevet mere og mere populære de senere år. Har du selv et af de ikoniske huse, eller overvejer du at købe et, får du her arkitektens tre bedste råd til, hvordan du kan renovere huset nænsomt, så alle de gode kvaliteter bevares.

3 gode råd til at renovere og opgradere typehuset fra 1970'erne

  1.  Analysér huset
  2. Styrk helheden - find eller fremhæv detaljerne
  3. Omfavn 1970'ernes stoflighed

1. Analysér huset

Oplev huset med nysgerrigt og åbent sind, inden du åbner Instagram og Pinterest for inspiration, og kig på hvilke værdier, lige præcis dit hus har. Hvad vil passe til netop dit hus, og hvordan kan du fremhæve eller bearbejde forskellige elementer? Har du gule murstensvægge, og synes du, at det virker for mørkt, så kan det måske være en mulighed at sætte ovenlysvinduer ind. 1970’er-husenes planløsninger har ofte et godt udgangspunkt, hvor du ikke behøver at ændre det hele, men måske bare åbne lidt op. Kvaliteten i husenes materialer kan være lidt varierende, men mange af husene har for eksempel flotte, profilerede trælofter, der håndværksmæssigt er udført rigtigt godt. Hvis du overvejer at skifte listelofterne til de moderne akustiklofter, så lad endelig de originale sidde. De sikrer jo allerede god akustik, fordi de er i træ og profilerede. Gå gerne huset igennem med en arkitekt, så du bliver klogere på, hvad du kan bevare. 

2. Styrk helheden - og find eller fremhæv detaljen

Hvis nogle ting i huset er for slidte til at bevare, så erstat dem med nye gode materialer, der er i tråd med helheden. Har du for eksempel brug for at skifte gulvet i entréen eller på badeværelset, så overvej, om du kan lægge tegl, skiffer eller en anden naturklinke på gulvet. En keramisk flise kan virke forstyrrende for helheden og svække integriteten, så hav hele tiden for øje, hvordan du kan videreføre husets oprindelige arkitektur. Har du originale detaljer, der fremmer helheden, så pas på dem – de bliver mere og mere sjældne. 
 

3. Omfavn 1970'ernes stoflighed

Huse fra 1970’erne er fyldt med stoflighed og genkendelige referencer. Folk har været optaget af det hvide og lyse længe, men nu er vi begyndt at stille spørgsmålstegn ved det. For eksempel tilfører de gule mursten tekstur og forskellighed til et hjem. Man kan gå på opdagelse i dem. Vi er jo en nation af mursten, og de har tydelige referencer til nationalromantikken, hvor man brugte tegl. I en tid hvor verden kan være utryg og larmende, og vi bombarderes af sociale medier, så søger vi indad. Naturmaterialer som mursten minder os om, at vi er mennesker. Vi kan forholde os til dem, og de er genkendelige for os. Det er hvide plane flader ikke.