Billedserie

8 hvide køkkener, der bestemt ikke er kedelige

Hvide køkkener har ry som kedelige, "det sikre valg" og typisk dansk. Men et hvidt køkken behøver ikke være lig med et fantasiløst og uæstetisk sind. Se 8 køkkener fra arkitekterne her, der er klædt i hvidt, men stadig er smukke og spændende at se på.

Hvid elegance

Man kan næsten ikke se det hvide marmor, hvis man ikke lige ved det. Og netop derfor er dette køkken eksklusivt og anderledes på en helt særlig let og elegant måde. For har man råd til store mængder marmor i sit køkken, vil de fleste gå efter et stykke med store, sorte tegninger i, så materialet er tydeligt for enhver. Men ligesom 'no logo'-tøj er mere stilet og spændende, er det her valg det også.

Store vidder

Køkkenøen i dette hus ombygget af arkitekt Anders Barslund er markant større en gennemsnittet, men størrelsen og længden fremhæver elegant linjerne i det store sammenlagte rum, mens den hvide farve er en god kontrast til den gennemgående, mørke skabsvæg i røget eg og letter køkkenets udtryk, så et ikke virker helt så voldsomt.

Stilet industrikøkken

Som en slagterhal er dette køkken indrettet med hvide fliser på væggen, betongulv og lamper af stål og grove instrumenter, som kogepladsen til gas og forkromede køkkenmaskiner. Det er råt og simpelt, men samtidig gennemført, så det passer ind i en families hjem. Huset er parcelhus fra 70'erne, der er ombygget af arkitekt Ramsus Skaarup.

Tilbage til 50'erne

Køkkenet her i arkitekt Anders Barslund eget ombyggede 50'er-hus er spritnyt, men er med vilje lavet, så det ligner det oprindelige forrammekøkken. For at opnå det rigtige udseende har en møbelsnedker bygget det. Den hvide farve og de mørke greb afspejler modernismens farvepalet og matcher resten af huset indbyggede skabe og snedkerdetaljer, som huset er født med. Selvom Anders Barslund går rigtig meget op i at bruge farver, var hvid derfor det eneste rigtige her.

Lys storbyoase

Det hvide køkken fremhæver det fantastiske lys og boligens sarte nuancer i indretningen. Lys, som det er lykkes arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg at trække ind i lejligheden under ombygningen af det gamle tørreloft, trods de mange skrå vægge og vinkler. Som en fin detalje er bordpladen længere end køkkenmodulet, så der er plads til en radiator og et sted til ledninger og stikkontakter - fx. fra den flotte grønne Snoopy-lampe.

Grafiske linjer

Køkkenet her i arkitekt Jan Smidt Andreasens eget hus er et såkaldt Ikea-hack med fronter fra Reform og armaturer fra Vola. Et klassisk moderne valg hos en stilsikker familie. Men uden de helt simple fliser på hele køkkenvæggen og øjet for at gøre fugerne mørke og vælge vask og armatur i sort, var det aldrig blevet lige så flot og fuldendt. De geometriske former og skarpe linjer fremhæver hinanden og køkkenet rækker både bagud med retro referencer i designet, samtidig med at det er moderne.

Snedkerkøkken i Hammershøi'sk lys

Det ser ikke ud af meget. Men kommer man helt tæt på, kan man se, at det er et snedkerkøkken af høj kvalitet, hvor der er kælet for detaljen, og som masser til husets stemning med det næsten Hammerhøi'ske lysindfald. Designet af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg er skåret ned til et minimum med grebsløse skabe og skuffer. Men overskabenes aflange form, der ikke kan fås i færdigmoduler, og den sirligt nedsænkede mørke vask i den sortmalede bordplade udstråler en underspillet eksklusivitet.

Hvidt i hvidt

Både oppe og nede og til højre og til venstre er der hvidt i dette ombyggede parcelhus fra 70'erne. Køkkenet kunne derfor heller ikke være andre farver. Og det fuldendte valg af hvid, gør køkkenet og hele hjemmet eksklusivt og anderledes.